Tax Governance Rating 2023: Bang & Olufsen stryger til tops i dette års Tax Governance Rating for mid cap-selskaber. Den danske elektronikvirksomhed bevæger sig fra en bundplacering i 2022 til en førsteplads i dette års rating – og bliver derved årets helt store højdespringer. Kortlægningen viser generel fremgang i skattetransparens for mid cap-selskaber.
Mid cap-selskaberne Bang & Olufsen og cBrain indtager de øverste pladser i Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating, som kortlægger de børsnoterede selskabers rapporteringskvalitet på deres arbejde med ansvarlig skat.
B&O lægger sig i front med ni point ud af tolv mulige, cBrain scorer ét point mindre og ender på andenpladsen med otte point. B&O opnår point i alle ratingens syv målepunkter, men misser ekstrapoint i tre: Selskabets land-for-land rapportering inkluderer ikke samtlige lande; B&O har ikke officielt udpeget en skatteansvarlig i bestyrelsen og selskabet udgiver ikke en dedikeret skatterapport.
Den danske softwarevirksomhed, cBrain, vandt sidste års rating, men mister i år førstepladsen på en fodfejl: I forbindelse med dataindsamlingen, der traditionelt finder sted i begyndelsen af maj, havde cBrain ikke endnu ikke offentliggjort land-for-land skattebetalinger for 2022 og tildeles derfor nul point i målepunkt 4.
I parentes skal det bemærkes, at cBrain et døgn inden offentliggørelsen af årets Tax Governance Rating oplyste, at selskabet netop har offentliggjort land-for-land oplysninger. Men da deadline for dataindsamlingen var overskredet, misser cBrain førstepladsen i den officielle rating.
Kortlægningen viser, at 91 procent af danske mid cap-selskaber har offentliggjort en overordnet skattepolitik og næsten lige så mange, 88 procent, oplyser om selskabets dialog med relevante stakeholdere, herunder myndighederne. For 63 procents vedkommende indgår skattepolitikken som en del af virksomhedens ESG-rapportering, mod blot 48 procent i 2022.
Generelt set er der fremgang at spore: Danske mid-cap selskaber klarer sig bedre i år i seks ud af ratingens syv målepunkter, end de gjorde i 2022. Særligt stor fremgang er der i målepunkterne om land-for-land rapportering (målepunkt 4) samt i forhold til inklusion af skattepolitikken i bæredygtighedsrapporteringen (målepunkt 7).
I B&O vækker topplaceringen glæde: ”Det er resultatet af en målrettet indsats, og derfor glæder det os ekstra meget, at vi opnår en så flot placering. Som mange andre virksomheder oplever vi et øget fokus på corporate governance og krav til transparens fra både investorer og samfund. Derfor er det vigtigt for os, at vi kontinuerligt styrker os inden for det område,” siger Nickolaj Almskou Holler, Director, Financial Excellence & Tax i B&O.
B&O vinder ikke blot årets rating, den danske elektronikvirksomhed er også årets højdespringer – fra nul point i 2022 til 9 point i 2023. Nickolaj Almskou Holler oplyser i den forbindelse til Økonomisk Ugebrev, at det blandt andet er investorernes stigende fokus på området, der har fået B&O til at udarbejde og offentliggøre en skattepolitik.
”Generelt er corporate governance en prioritet for os, og vi ser løbende på, hvordan vi kan forbedre os. Her kigger vi selvfølgelig på anbefalinger for god selskabsledelse, som jo også for relativt nylig anbefalede, at bestyrelser godkender en skattepolitik, og at selskaberne gør dem tilgængelige. Sammenholdt med den øgede interesse, der er for tax governance også fra investorer, besluttede vi derfor at integrere tax transparency som en del af vores rapportering og offentliggøre vores skattepolitik. Det er samtidig en måde for os at vise, at vi tager aktivt stilling til, hvordan vi agerer på globalt plan, og hvad der i B&O’s øjne er god og etisk skattepolitik,” siger Nickolaj Almskou Holler.
Tredjepladsen deles af fire virksomheder – Gyldendal, H+H, Nilfisk og Vestjysk Bank – der alle opnår 7 point i dette års rating.* Ligesom B&O bevæger Gyldendal sig fra en bundplacering i 2022 til en plads i den pæne ende af listen. Sidste år havde den danske forlagsgigant ikke offentliggjort en skattepolitik, i år opnår selskabet point i seks af ratingens syv målepunkter.
Den gennemsnitlige score for mid cap-selskaber er 4,6 – tre mid cap-selskaber, BankNordik, Gubra og SAS, har ikke udgivet en skattepolitik. Både Gubra og BankNordik scorer imidlertid point i nogle af de andre målepunkter og efterlader derved SAS alene i bund, med nul point.
Jacob Jelsing, bestyrelsesformand og medstifter af biotekvirksomheden Gubra, oplyser, at selskabet, der for nylig er blevet børsnoteret, bestemt påtænker at udarbejde og offentliggøre en skattepolitik: “Det er super vigtigt og godt med sådanne ratings, men dette års analyse af Gubra er baseret på et noget skævt grundlag. Vi har været børsnoteret i godt en måned og har i den forbindelse selvfølgelig haft stor fokus på vores company governance, hvilket selvfølgelig også omfatter beskrivelse af vores skattepolitik, anti-bribery og anti-corruption policies etc. Vi har i første omgang publiceret det der er lovpligtigt og ser nu frem til at levere vores første ESG-rapport. Er sikker på at Gubra vil ligge et helt andet sted på listen i 2024.”
Tax Governance Rating 2023 – målepunkter
1: Tax Governance: Har virksomheden offentliggjort en skattepolitik med oplysning om dens tilgang til governance og tax risk management? Mulighed for ekstrapoint: Er det oplyst hvem i bestyrelsen, som har ansvaret i forhold til udarbejdelse og efterlevelse af skattepolitikken?
2: Skattelylande: Er det eksplicit oplyst, hvorvidt selskabet har aktiviteter i skattelylande? Mulighed for ekstrapoint: Oplyser selskabet hvilke skattelylande, det har aktiviteter i, indenfor hvilke områder og hvorfor?
3: Skatteincitamenter: Er det tydeligt oplyst, hvordan selskabet forholder sig til skatteincitamenter? Mulighed for ekstra point: Oplyser selskabet hvilke områder, selskabet benytter sig af disse skatteincitamenter?
4: Land-for-land rapportering: Har virksomheden oplyst betaling af selskabsskat for de lande eller regioner, den opererer i? Mulighed for ekstra point: Har virksomheden fuldt oplyst selskabsskat for ALLE lande?
5: Dialog med stakeholders: Oplyser selskabet om tilgang til og indgåede samarbejder med skattemyndigheder eller andre organisationer i forhold til at sikre compliance og modvirke aggressiv skatteplanlægning?
6: Verdensmål: Bliver skattepolitikken kædet sammen med et eller flere af FN’s 17 Verdensmål?
7: Offentliggørelse: Indgår skattepolitikken tydeligt som en del af virksomhedens politikker, som præsenteres i CSR-, ESG-, bæredygtigheds-, års, eller skatterapporten? Mulighed for ekstrapoint: Udarbejder selskabet en dedikeret årlig skatterapport.
Yderligere info om de syv målepunkter findes her
Transparency rating
Hensigten med Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating er at give indblik i danske virksomheders tax governance rapportering set i forhold til 7 udvalgte målepunkter. Undersøgelsen siger således udelukkende noget om, hvordan store (og mellemstore) danske virksomheder rapporterer på området – altså, en transparency rating.
Eksempelvis, hvis en virksomhed ikke eksplicit oplyser, hvorvidt den har aktiviteter i skattelylande (f.eks. jævnfør OECD eller EU’s skattelylister), så tildeles virksomheden 0 point i målepunkt 2. Dette betyder dog på ingen måde, at den pågældende virksomhed har aktiviteter i skattelylande – det betyder udelukkende, at virksomheden ikke eksplicit oplyser herom.
På samme måde: Virksomheder, der ikke har offentliggjort en skattepolitik, tildeles 0 point i målepunkt 1. Det betyder ikke, at de ikke har en skattepolitik, hvilket de fleste formentlig har, det betyder blot, at de ikke har offentliggjort den. Dette gælder også i forhold til målepunkterne vedrørende skatteincitamenter, dialog med stakeholders og sammenkædning af verdensmål med virksomhedens skattepolitik – 0 point i disse målepunkter betyder, at virksomheden ikke har rapporteret herom, ikke andet.
BENDIXEN Tax Governance har bidraget med input til analysen. Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved researchassistent Andreja Filipovic og redaktør Claus Strue Frederiksen. Resultaterne kvalitetstjekkes ved rundsending til virksomhederne for kommentarer og verifikation.
* Virksomheder, der som Vestjysk Bank udelukkende opererer i Danmark, kan maksimalt opnå 11 point i denne rating. Grunden er, at virksomheder, der udelukkende har aktiviteter i Danmark, ikke kan opnå ekstrapoint i målepunkt 4 vedr. land-for-land rapportering.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.