Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q1-Regnskaber banker – Lokalbanker leverer historiske høje afkast, mere i vente

Morten W. Langer

onsdag 24. maj 2023 kl. 11:25

Lokalbanker leverer historiske høje afkast, mere i vente

Flere af lokalbankerne har nu leveret regnskaber for Q1. Der tegner sig et billede af eksorbitante afkast, som kun bliver bedre senere på året. Skjern Bank kom i Q1 ud med en forrentning af egenkapitalen på 19 pct. Djursland Bank leverede 15 pct. Og de stigende udlånsrenter er endda ikke fuldt ud slået igennem endnu. Vi kigger nærmere på de to regnskaber.

Det er ikke overraskende, at ledelserne i de to banker er ved at flyde over af begejstring. De har begge leveret historisk gode resultater, og der er oveni købet lagt i kakkelovnen til mere senere på året. Økonomisk Ugebrev har allerede ved årets start varslet, at 2023 bliver til et rekordår for de danske banker, i hvert fald dem med en sundforretningsmodel. Hovedforklaringerne kan opdeles i fire byggeklodser: For det første markant stigende udlånsrenter i kølvandet på centralbankernes renteforhøjelser. For det andet fortsat lave udlånstab på grund af en robust dansk økonomi samt store akkumulerede hensættelser, som bliver en god buffer, når udlånstabene faktisk stiger. For det tredje er gebyr- og provisionsindtægter fortsat solide, efter gebyrskruen under minusrente-perioden blev skruet gevaldigt op. Og endelig begynder der nu at komme kursgevinster fra aktier og obligationer samt større handels- og forvaltningsindtægter fra værdipapirer.

Yderst tilfredsstillende

I Skjern Bank skriver CEO Per Munck, at ”årets første kvartal har på alle områder været yderst tilfredsstillende, og der er realiseret det klart bedste resultat i bankens historie.”

Bag rekordresultatet er markant stigende nettorenteindtægter fra 77 mio. kr. i fjerde kvartal sidste år til 88 mio. kr. Fremgangen på knap 11 pct. skyldes altovervejende stigende udlånsrenter. Selve udlånet steg 2 pct., fra 5,46 mia. kr. til 5,59 mia. kr. Til gengæld formåede banken også at øge gebyrindtægterne markant, fra 48 mio. kr. til 53 mio. kr. Fremgangen forklares ikke nærmere, men den skyldes sikkert øgede indtægter fra værdipapirhandel og kapitalforvaltning.

Udgifterne til personale og administration var lavere end i det sædvanligvis omkostningstunge fjerde kvartal, men knap 20 pct. højere end for et år siden. Bag de bogførte tabshensættelser på udlån på 5 mio. kr. ligger realiserede tab i kvartalet på 45 mio. kr. og tilbageførsler af tidligere hensatte beløb på 40 mio. kr. Bundlinjen taler dog sit tydelig sprog: Fra sidste kvartals overskud før skat på 69 mio. kr. steg det til 84 mio. kr. i første kvartal 2023.

Forventningen for hele året lyder på et basisresultat på 250-300 mio. kr. i forhold til 82 mio. kr. i Q1. Meget skal altså gå galt, for at der ikke kommer flere opjusteringer.

I Djursland Bank er historien næsten den samme. CEO Lars Møller Kristensen takker af med et rekordresultat, og det er jo ikke så ringe endda. Han skriver: “Starten på 2023 må betegnes som usædvanlig god som følge af effekten af de markante stigninger i rentemiljøet. Mens negative renter gennem de senere år har været gift for bankernes forretningsmodel, giver det højere renteniveau mulighed for øgede renteindtægter samt et forbedret afkast på bankens markante indlånsoverskud. Resultatet før skat på 70,6 mio. kr. er det højeste kvartalsresultat i bankens historie.”

Djursland Bank fremlægger ikke detaljerede kvartals-tal for de foregående kvartaler, hvilket gør det vanskeligt at afkode udviklingen over flere kvartaler. Det oplyses, at nettorente- og gebyrindtægter er øget fra 131 mio. kr. i Q4/22 til 156 mio. kr. i det seneste kvartal. I forhold til første kvartal sidste år er nettorenteindtægterne steget fra 58 mio. kr. til 87 mio kr., altså ca. 50 pct.

Højere aktivitetsniveau

Bankens gebyr- og provisionsindtægter er lavere end for et år siden, og det skyldes mindre indtægter fra værdipapirhandel og lånesagsgebyrer. Ledelsen skriver efter det afsluttede kvartal, at “Banken har i første kvartal haft et højere aktivitetsniveau med låneomlægninger på boligområdet end forventet. Til gengæld ligger antallet af bolighandler stadig på et lavt niveau. Banken har i 1. kvartal 2023 fortsat en tilfredsstillende tilgang af nye privatkunder og banken oplever et stigende udlån både til privatkunder, og erhvervskunder. På privatkundeområdet er stigningen i det gennemsnitlige udlån fra 1. kvartal 2022 til 1. kvartal 2023 på 11,9% og på erhvervskundeområdet er stigningen på 10,7%.”

Også her er tabshensættelserne fortsat moderate: “Nedskrivninger på udlån udgør en udgift på 2,1 mio. kr. Udgiften var i samme periode i 2022 på 3,1 mio. kr.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank