Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Startskud for kæmpe aktierally mens den danske børs har lukket

Morten W. Langer

lørdag 20. maj 2023 kl. 12:30

Chefredaktøren har ordet – ØU’s Portefølje begynder nu for alvor at levere

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Ude omkring os, blandt andet i Tyskland og USA, var der torsdag og fredag et kæmpestort aktierally, som har løftet aktiemarkederne 3-4 procent. Af en eller anden besynderlig grund har det danske aktiemarked haft lukket fredag, selvom det var en helt almindelig hverdag. Forklaringen er antageligt, at bankerne gerne vil spare nogle penge ved at holde lukket, og det har så taget det danske aktiemarked og de lidt mere aktive danske investorer som gidsler.

Danske investorer har altså kun kunnet være med i gamet torsdag og fredag, hvis de har handlet på udenlandske børser. Og det er måske også godt nok, hvis man som privat investor sørger for at have en aktiekonto i en bank, der holder åbent, når den danske børs er lukket. Situationen svarer lidt til, at den lokale skadestue holder lukket af sparehensyn. Og så må man selvfølgelig sørge for at have alternativer parate.

For dem, der har været tungt vægtet i danske aktier, bliver mandag formiddag med stor sikkerhed en fest.  De store danske sektorer, health care, industri og banker, er gået 2-4 procent frem over de seneste handelsdage. Og det er derfor sandsynligt, at det danske indeks løftes mindst to procent mandag fra åbningen.

Vi har på denne plads de seneste fire uger varslet et nyt aktierally, og det er nu det, vi har set starten på.  Vi forventer, at de næste måneder vil levere 5-10 procent fremgang i det generelle aktiemarked, fortsat med hovedvægt på de defensive sektorer som biotek, medicinal, Ikke cykliske forbrugsvarer og tech.

Men vi forventer også, at bankaktierne vil klare sig rigtigt godt. Vi ser begyndende signaler på, at risikoen i bankaktierne er aftagende. I en analyse i ØU Finans konkluderer vi, at stemningen omkring bankaktier er i klar bedring, men vi er ikke ude af skoven endnu. Der kan let komme tilbageslag på grund af nye svaghedstegn i de amerikanske regionalbanker. Men vi ser dette som forbigående tilbagefald. Særligt de danske bankaktier står fortsat foran et fremragende regnskabsår med rekordindtjening. Og det, ser vi, vil sætte sig i bankaktierne.

Mens de ledende indikatorer og andre nøgletal for erhvervslivet og den generelle økonomi fortsat er solide, ser vi tegn på, at forbrugernes privatøkonomi begynder at skride. Da privatforbruget holder en stor del af samfundsvæksten, vil dette kunne trække økonomien nedad. Vi ser fortsat ikke svaghedstegn på arbejdsmarkedet, så der er endnu ikke optræk til en dyb recession.

Men det betyder, at man skal være forsigtig med konjunkturfølsomme forbrugsaktier, og aktier som er afhængige af privat efterspørgsel. På vores hjemmebane har vi ikke mange af den type aktier. Tættest på kommer Pandora, som vi dog opfatter som en special case, som gennemgået ved regnskabet for q1. Også Huskompagniet, Bang & Olufsen, North Media, Tivoli og Boozt står i skudlinjen, når forbrugerne skruer mere ned for blusset. Undtagelser ser ud til at være rejseaktivitet, især flyselskaber og restauranter, som efter corona-lukningerne fortsat begunstiges af forbrugernes behov for at komme ud

Til gengæld ser vi altså rigtig gode muligheder for et stærkt aktierally i de fleste andre sektorer herfra.  Drivkræfterne er de samme, som vi tidligere har fremhævet. For det første at den amerikanske centralbank nu snart sætter de korte renter ned. Allerede på rentemøder den 20. september er der 29 procent sandsynlighed for en sænkning af den korte styringsrente.

For det andet at selskaberne har leveret meget overbevisende regnskaber for første kvartal.  471 af de 500 selskaber i S&P 500 har nu leveret regnskaber for første kvartal, og 74 procent af dem har overrasket analytikerne positivt. Særligt har der været bedre-end-forventede overskud indenfor tech, forbrug, industri og healthcare.

For det tredje har flere af de styrende indeks de seneste handelsdage givet bragende købssignaler. Blandt andet tyske Dax indeks, Nasdaq og S&P 500 indeks. Bemærk at bevægelsen har været så stærk de seneste handelsdage, drevet af overkørte shortfonde, at vi godt kan få en korrektion ned mod de tidligere modstandspunkter, som gerne skulle agere støtte – før det aktuelle aktierally får endnu mere energi.

Ugens danskere vinder var Zealand, NNIT, Aarsleff, Bang & Olufsen, NKT, Lundbeck, FLS og SAS. For hovedparten af stigningerne var der tale om selskabs-specifikke drivkræfter, blandt andet er der nu meget store Zealands fedmemiddel, hvor flere analytikere ser et langt større potentiale end markedet aktuelt har indregnet. NNIT har endelig fået lukket aftalen om afhændelse af sin datacenter-forretning, og den fremtidige konsulentforretning ses at levere langt højere lønsomhed end den gamle koncern.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank