Erhvervsdrivende fonde med en høj andel af uafhængige bestyrelsesmedlemmer præsterer i gennemsnit markant ringere afkast end fonde med en lav andel uafhængige bestyrelsesmedlemmer. Denne overraskende konklusion fremgår af en undersøgelse, revisionsfirmaet Deloitte har udarbejdet for Erhvervsstyrelsen i foråret 2017.
En stikprøve blandt 170 fonde viser, at der i regnskabsåret 2015 var en negativ forrentning af fondsformuen (egenkapitalen) i hver fjerde fond, selvom det var et fremragende aktieår med et afkast alene på danske aktier på 34 procent. Bemærkelsesværdigt var der kun negative afkast i ni procent af fondene uden afhængige bestyrelsesmedlemmer, men der var minusafkast i 24 procent af fondene med 66-75 procent uafhængige bestyrelsesmedlemmer, og i hele 40 procent af fondene med 76-100 procent uafhængige bestyrelsesmedlemmer.
Tallene fra Deloitte understøtter ikke den sædvanlige antagelse om, at det er en nødvendig forudsætning for at skabe en effektiv og velfungerende bestyrelse at have et flertal af uafhængige bestyrelsesmedlemmer, som også anbefalinger om god fondsledelse lægger op til.
Undersøgelsen fra Økonomisk Ugebrev (og Deloitte) viser da også, at der fortsat er en relativt høj andel af fondsbestyrelserne, hvor der ikke er et flertal af uafhængige bestyrelsesmedlemmer. Samtidig præsterer 27 procent af bestyrelserne med nul uafhængige bestyrelsesmedlemmer en egenkapitalforrentning over ti procent, mens andelen kun er 15 procent i fondene med næsten alle uafhængige bestyrelsesmedlemmer.
Deloittes undersøgelse svarer stort set til de resultater, som fremgår af Økonomisk Ugebrevs analyser, og den påpeger samme problemstilling. Eksempelvis fremgår det, at kun ca. halvdelen af bestyrelserne gennemfø-rer en hyppig selvevaluering, og kun to procent anvender eksterne konsulenter til at forestå en systematisk selvevaluering.
Deloittes stikprøveundersøgelse viser også, at 23 procent af fondene anvender under ti timer årligt på bestyrelsesarbejdet, med et gennemsnitlige forbrug på syv timer. 16 procent anvender mere end 50 timer, eksempelvis ti møder á fem timer. For fondsformuer op til 85 mio. kr. er billedet på tværs af størrelser, mens de største fonde med store formuer typisk udløser et betydeligt større tidsforbrug, måske fordi de arbejder mere professionelt.
Undersøgelsenviser også, at det typisk ikke er en guldgrube at sidde i en fondsbestyrelse. Det gennemsnitlige vederlag for formanden er 54.000 kr. og for menige medlemmer 31.000 kr. årligt. I 29 procent af fondene har et eller flere bestyrelsesmedlemmer modtaget honorar ud over det traditionelle bestyrelseshonorar. Der er oftest tale om juridisk assistance, men også i visse tilfælde regnskabsmæssig bistand.
Kontrol: Erhvervsstyrelsen går til biddet
Myndighederne har gennem Erhvervsstyrelsen været betydeligt mere udfarende overfor de erhvervsdrivende fonde, når det gælder overholdelse af lovgivningens oplysningskrav om god fondsledelse, end i forhold til de børsnoterede selskabers regeloverholdelse. Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, hvordan Erhvervsstyrelsen har ret så hårdhændede virkemidler overfor de fonde, som ikke lever op til følg-eller-forklar oplysningskravet i forhold til anbefalingerne fra Komiteen for God Fondsledelse. Anbefalingerne for erhvervsdrivende fonde er nu på deres tredje leveår, med to rapporteringsår, nemlig for 2015 og 2016.
Erhvervsstyrelsens Fondstilsyn skal blandt andet holde snor i fondene, fordi der ikke er nogle eksterne ejere, der skal stille krav til de siddende bestyrelser. Der mangler altså umiddelbart en ekstern ejerkontrol. Ifølge denne præsentation har Erhvervsstyrelsen i foråret screenet samtlige 1360 erhvervsdrivende fonde, og der er givet på-bud til 381 fonde eller deres revisorer. De hyppigste fejl er en for generel beskrivelse af fondens compliance i forhold til anbefalingerne, link til hjemmesiden kan være død, og oplysningerne er spredte og uklare. Styrelsen oplyser, at der er sket kontrol af ca. 200 årsrapporter årligt, og at der fremover vil ske risikobaseret udvælgelse af årsrapporter.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.