Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

AP Pension hives ind i spektakulært gruppesøgsmål

Linda

søndag 13. august 2017 kl. 16:43

Hundredvis af kunder i AP Pension har nu fået byrettens ord for, at de kan føre et gruppesøgsmål mod pensionsselskabet, der har nedsat dem i pension med op til 30 procent og derefter gjort alt for at stoppe kundernes vej mod en samlet retssag.

Sagen er principiel for hele pensionsmarkedet. Det handler om det store skifte for danskerne – fra traditionelle pensioner med en garanti til det mere moderne markedsrente, hvor kunderne selv tager markedsrisikoen.

Der er lagt op til en celeber affære, når 211 utilfredse kunder i AP Pension skal udkæmpe slaget om, hvorvidt de blev rådgivet ordentligt, da de i 2011 med udsigten til højere afkast blev lokket til at opgive deres ellers sikre pensionsgarantier. Nogle af pensionsbranchens øverste topfolk kommer til at indtage vidneskranken, når opgøret efter alt at dømme går i gang senere på året.

Den tidligere adm. direktør Søren Dal Thomsen – der tidligere på året forlod AP Pension under stor bevågenhed – er en af dem. Andre er nuværende direktør i AP Pension Bo Normann Rasmussen, tidligere direktører i Finanssektorens Pensionskasse (FSP) Steen Jørgensen og ikke mindst Finanstilsynets topfolk.

GRUS I MASKINERIET

Københavns Byret sagde i sommer god for, at betingelserne for at føre et gruppesøgsmål på de mange hundrede sager er til stede. Det skete til trods for, at AP Pension det meste af et år har forsøgt sig med flere benspænd for at splitte de 211 kunders søgsmål.

”Byretten gav os medhold i, at sagen nu kan føres som et gruppesøgsmål. Vi tænkte nok, at AP Pension ville gøre alt for at kaste grus i maskineriet og forhale processen. Hele vejen igennem har de forsøgt at gøre det så besværligt for os som muligt. Men nu er vi 211 mennesker til at dele omkostningerne mellem os,” siger Harry Max Friedrichsen, der er formand for gruppen. Han har selv mistet ca. 10 procent af sine pensionskroner.

I byrettens afgørelse står der: ”Omvalget og eventuel ugyldighed af dette kan have store økonomiske konsekvenser for forsikringstagerne og for forsikringsselskaberne og rejser derfor et centralt spørgsmål om afvejningen mellem det forbrugerretlige hensyn til forsikringstagerne og solvenshensynet til forsikringsselskaberne. Retten finder på den baggrund, at sagen er af principiel karakter og har generel betydning for retsanvendelsen og har en væ-sentlig samfundsmæssig rækkevidde. Der henvises også til Ankenævnet for Forsikrings afgørelse af 16. september 2015. Sagen henvises derfor til Østre Landsret til behandling i 1. instans.”

Når kunderne i AP Pension har mistet så stor en del af deres pension, skyldes det, at de i 2011, da de var i FSP, sagde ja tak til at bytte deres sikre garanti for afkast ud med det nye markedsrenteprodukt, hvor afkastet er usikkert og kan blive decideret negativt. Problemet var bare, de ikke fik at vide, at det samtidig ville betyde, at de nu også selv skulle bære risikoen for længere levetider – ud over størrelsen af afkastet på pensionsopsparingen.

RINGE I VANDET

Netop det blev skæbnesvangert for mange, og Finanstilsynet har allerede beordret AP Pension – der efterfølgende har opslugt FSP – til at betale kompensation til dem med de højeste garantier. Men størstedelen fik ingenting, og en del af disse pensionsopsparere har startet gruppesøgsmålet.

”Sagens udfald kommer til at betyde meget for fremtidens omvalg fra garanti til markedsrente. Der er ingen tvivl om, at branchen må og vil tage rådgiveransvaret mere alvorligt efter denne sag. Samtidig vil det sende det signal, at når pensionsselskaberne køber eller fusionerer med hinanden, så overtager man altså også ansvaret for den rådgivning, der er foretaget i det selskab, man køber,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

Der er også den krølle på sagen, at der betrædes ny jord. Tidligere har Sampension fjernet garantierne for sine kunder, og her fik selskabet forbrugerombudsmanden på nakken. Når det overhovedet kunne lade sig gøre for Sampension, skyldes det, at fagforeningerne bag Sampension havde givet deres okay til omvalget. Nu skal der altså føres den første sag, hvor der er tale om private aftaler for firmapensioner, der er et milliardmarked i Danmark.

Læs resten af artiklen her, blandt andet med AP pensions reaktion.

Læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank