Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervslivets store forstærker vækstjagten

Linda

mandag 14. august 2017 kl. 14:23

Med en ny A.P. Møller-kapitalfond, med jagt på nye investeringsmuligheder i Dong, med ny opkøbslyst i DSV og med det hurtige chefskifte i Lego har store virksomheder signaleret, at vækst og dristige vækstinitiativer nu igen er på dagsordenen. Stoppes det hele af en ny Koreakrise?

Det store erhvervsliv tør igen. Med en stribe initiativer og signaler i den forgangne uge har en række af Danmarks største virksomheder demonstreret, at de er klar til at satse dristigt på vækst.

Ny gren i A.P. Møller: A.P. Møller Holding åbner en fond, der skal satse på Afrika, og som skal investere i 10-15 infrastrukturprojekter over det kommende år. Det er et initiativ, der betegner den første egentlige nyinvestering fra holdingselskabet, der kontrollerer A.P. Møller-Mærsk og 20 procent af Danske Bank.

Men det er nok så interessant, at Afrika-fonden betegnes som ”den første fond,” der bliver etableret af det nyoprettede A.P. Møller Capital P/S, som ifølge A.P. Møller Holding skal styre flere stand-alone fonde med investeringer i emerging markets. Fondene står altså alt i alt til at blive en ny større aktivitet i A.P. Møller Holding, der i forvejen kontrollerer A.P. Møller-Mærsk (og måske snart et selvstændigt Maersk Oil) og 20 procent af Danske Bank.

NYE INITIATIVER HOS DE STORE

Dong vil satse bredere

Dong Energy har i halvårsregnskabet varslet nye investeringer udover det planlagte. Koncernen venter en rigelig pengestrøm i de kommende år, og ”værdiforøgende grønne vækstmuligheder vil, i tillæg til den aktuelle investeringsplan, derfor blive undersøgt og underlagt strenge strategiske og finansielle kriterier. Der kunne bl.a. være tale om muligheder inden for havvind – hvilket forbliver vores primære fokusområde – og andre vedvarende teknologier samt vores kundevendte aktiviteter,” hedder det fra Dong.

Selv om koncernen understreger, at eventuelle nye investeringer skal styres stramt, så betegner signalet et ønske om at satse endnu mere aggressivt på vækst.

DSV intensiverer opkøbsstrategi

DSV har også i forbindelse med sit halvårsregnskab varslet, at selskabet igen er klar til opkøb, knapt to år efter at koncernen bød på amerikanske UTi. Det er ikke nyt, at DSV køber op. Men appetitten på nye opkøb, så hurtigt efter det store UTi-opkøb, demonstrerer, at DSV er klar til at fortsætte med en mere dristig ekspansionslinje, end den der sås i årene frem til 2015.

DSV får ”stadig mere lyst til at lave opkøb, nu hvor integrationen af UTi er færdig,” siger koncernchef Jens Bjørn Andersen til Børsen, og det betyder, at ”vi orienterer os lidt mere mod M&A end tidligere.”

FLS satser på mere vækst

Også FLSmidth har for første gang i mange år satset på opkøb, ikke mindst ud fra forventningen om mere markedsvækst (se artiklen side 7).

Overraskende hurtigt chefskifte i Lego

At Lego overraskende skifter sin forholdsvist nyudnævnte topchef Bali Padda ud som topchef efter mindre end et år kan også ses som et aggressivt og utraditionelt forsøg på at holde vækstraten oppe i et Lego, hvor omsætningsstigningen er bremset op sidste år. Ifølge en pressemedde – lelse fra Lego skal den nye topchef Niels B. Christiansen lede selskabet ind i en ny vækstfase.

EN NY DRISTIGHED

Med den seneste uges forskellige vækstinitiativer demonstrerer store danske virksomheder, at perioden med konsolidering, effektivisering og fokusering, der har præget mange store virksomheder siden finanskrisen, nu for alvor er begyndt at blive afløst af en ny dristighed.

Naturligvis har der samtidig med effektiviseringerne i de forgangne år været satset på vækst i mange virksomheder. Og der er kommet stadig flere af den slags væksttiltag gennem de seneste par år. Men forsigtigheden har samtidig været fremherskende.

Mange store virksomheder ligger stadig underdrejede. Nye halvårstal fra blandt andet Novo NordiskNovozymes og TDC har i denne uge demonstreret, at en del store virksomheder stadig har nok at gøre med at drive omsætningen op, tøver med at ekspandere gennem nye opkøb, og føler sig nødt til fortsat at effektivisere og fokusere.

Men mængden af nye initiativer og signaler gennem de seneste par uger har for alvor demonstreret, at en fase med mere vækstfokus synes på vej i det store erhvervsliv.

Læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank