Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Sikkerhed kan skabe større problemer

Linda

lørdag 15. oktober 2016 kl. 23:23

Boganmeldelse: ”Foolproof” er provokerende ud over alle grænser. Wall Street Journal-journalisten Greg Ip hævder, at sikkerhed kan være farlig – at man ikke kan idiotsikre noget som helst. Hans påstand er, at hvis vi hele tiden forsøger at skabe sikkerhed – også i den finansielle verden – er der risiko for, at vi luller os i søvn. Så tror vi ikke på, at en katastrofe er mulig, som finanskrisen i 2008, og derfor forbereder vi os ikke på det værst tænkelige. Hvad værre er: Ved at ignorere, at risici er en del af livet, bliver katastrofen endnu større, når den endelig slår til.

Han giver et eksempel: Med jetflyene til passagerer blev sikkerheden kraftigt øget. Men når endelig et fly forulykker, er det med store tabstal. Hans eksempel virker søgt, for der er næppe nogen branche, hvor der er så solide sikkerhedsforanstaltninger. Men hans pointe er, at der altid vil være risici, og det bør vi lære at leve med – fremfor at forsøge at fjerne dem. Et andet eksempel er den overdrevne brug af antibiotika, der er ved at give bagslag.

Greg Ip er i dag økonomisk kommentator på WSJ, og han har i hele sin karriere arbejdet med finansjournalistik, også på Economist. Derfor er hans beskrivelse af finanskriserne også bogens styrke. Han lægger ud med at henvise til en debat blandt finansverdenens topfolk i 1989. Larry Summers, der senere blev finansminister, sagde, at teknologi og finansiel innovation havde gjort finansverdenen mere immun over for bobler og dermed kriser.

Men den tidligere chef for den amerikanske centralbank, Paul Volcker, så langt mere skeptisk på brugen af de nye ”instrumenter.” Han mente, at hyppig og aggressiv brug af dem kunne få os til at tage endnu større risici, så vi kunne havne i en ødelæggende krise. Han sagde – halvt i spøg – at der er behov for et ”godt finansielt sammenbrud” for at ”ruske op i os og give os lidt disciplin.” Greg Ip mener, at risici er indbygget i alt liv. Der sker hele tiden forandringer, og det medfører risici. Men jo mere kompleks og forbundet tilværelsen bliver, desto større er risikoen for en katastrofe. Risikoen kan vokse efter en lang periode, hvor vi tror, at vi har kontrol med tingene, først og fremmest hvis vi udvikler nye krisestyringsinstrumenter. Han selv forudså ikke finanskrisen i 2008, selv om han burde have gjort det, erkender han. Han troede på myndighedernes, især Fed’s, kompetence.

Hans analyse får ham til at konkludere, at det hverken er bedre moral eller bedre regler, der kan forebygge kriser. Udviklingen i årene inden 2008-krisen viste, at det ikke hjalp at lave reguleringer for f.eks. bankerne. Lav inflation og lave renter samt nye reguleringer og finansielle instrumenter gjorde det muligt for private og virksomheder at øge gældsniveauet: Det blev næsten fordoblet fra 1979 til 2008, og ”skyggebanker” og off-balance fonde fik en meget stor rolle.

Desuden ændrede alle holdning til risici og især gæld. Hvis man kunne klare sine løbende gældsforpligtelser, hvad var så problemet med en voksende gæld? Økonomer, der kender alt til risici ved stor gæld, var optimistiske – bortset fra måske kun én: Robert Shiller. Og dog. Også Volcker, den fødte pessimist, var især fra 2005 bekymret. Under den pæne overflade var der en ”virkelig foruroligende tendens,” sagde han. ”Store tilpasninger bliver nødvendige, og faren er, at det bliver en finanskrise, der gennemtvinger dem, og ikke politiske beslutninger.” Det var dog ikke de årsager, han troede, der fremkaldte krisen i 2008.

Altså er det nogle andre og mindre håndgribelige faktorer, vi skal være mere opmærksomme på, mener Greg Ip, og det er først og fremmest, at vi ikke skal tro, at alt er velforvaret. ”Stabilitet er destabiliserende,” sagde økonomen Hyman Minsky. Det værste er, hvis nye metoder, ny teknologi, nye instrumenter og nye former for risici kædes sammen, uden at sammenkædningen er nøje analyseret. Så kan et enkelt led, som med derivaterne, rive hele kæden i stykker.

Det fremgår tydeligt af bogen, at det er ekstremt svært at finde metoder, hvormed de helt store risici kan forebygges. Det afgørende er efter Greg Ips mening, at man ikke må tro, at der findes fuldt dækkende sikkerhed, og at man konstant må gøre noget for at gardere sig, som når olieselskabet Exxon Mobile efter Exxon Valdez-skandalen skabte en sikkerhedskultur, der gennemsyrede hele koncernen, og som tilmed gav en bedre indtjening. De ansatte gjorde op med den gængse vane: ”Det går jo nok.” Sagt på anden måde: I bekæmpelsen af skovbrande skal man ikke forsøge at slukke hele branden på en gang, men lade brande udvikle sig på mindre farlige områder. ”Vores mål må være at eliminere de store katastrofer og ikke de små,” lyder budskabet.

læs hele udgivelsen her

Hugo Gaarden
Foolproof – Why Safety Can Be Dangerous, Headline, Greg Ip, 325 sider, 209,00 kr.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank