Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse – Sådan sikres store projekter mod fiasko

Hugo Gaarden

onsdag 14. juni 2023 kl. 17:55

Boganmeldelse – Sådan sikres store projekter mod fiasko

Den danske professor Bent Flyvbjerg, der er førende international ekspert i store anlægsprojekter, har skrevet en fremragende bog med titlen ”How Big Things Get Done”. Her beskriver han, hvorfor nogle gigantprojekter fejler, mens andre lykkes. Fejlmønstrene genfindes i virksomhedsdrift og i særdeleshed i store offentlige projekter. Men også når en familie skal have nyt køkken, skriver journalist Hugo Gaarden, som anmelder bogen.

Sjældent er det, at en dansker brager ind på den internationale scene for ledelse og virksomhedsdrift. Men det gør Bent Flyvbjerg, der er professor på University of Oxford og ved IT-universitetet i København. Hans netop udgivne bog, der er skrevet sammen med New York Times journalisten Dan Gardner, er en af de bedste, jeg nogensinde har læst.

Flyvbjerg begyndte sin karriere på samme måde, som han bruger i sin rådgivning: Han undersøgte i 90’erne, hvorfor nogle store anlægsprojekter kiksede, mens andre blev en succes. Han opdagede, at der aldrig var udarbejdet en analyse på det. Heller ikke selvom der var tale om projekter for milliarder af dollars.

Han fik 258 projekter fra 1910 til 1998 ind i databasen. De blev i gennemsnit 28 pct. dyrere end planlagt – anlæg af jernbaner blev 45 pct. dyrere end projekteret. Ikke blot dyrere – men der var næsten altid enorme forsinkelser. Efterfølgende udarbejdede han en analyse sammen med McKinsey, og de konstaterede, at IT-projekter blev endnu dyrere end transportprojekter. Og herhjemme overskrider de fleste store offentlige anlægsprojekter nærmest per definition de oprindelige budgetter.

Men hvorfor endte vitale milliardstore anlægsprojekter ofte katastrofalt? Han så et mønster, han kalder ”Megaprojekternes Jernlov”. Loven går ud på, at projekterne næsten altid bliver dyrere og tager længere tid og ikke har de lovede fordele. Under hvert tiende projekt levede op til budgettet og tidsrammen.

Hvad er den dybere årsag? Lad os først tage svaret: Think first, then do. Problemet er nemlig, at planlægningsfasen ikke er god nok, så projektet ikke kan gennemføres godt nok og hurtigt nok til sidst. Derfor siger han også: Think slow, act fast.

Det fører til en helt afgørende konstatering: Det er ofte psykologien, der spiller et puds. Psykologi og politiske ambitioner kan blive en farlig cocktail, når et magtspil op til vedtagelsen af projektet bliver mere afgørende end at opnå det ønskede konkrete resultat.

Flyvbjerg sammenligner to enestående og ikoniske arkitekturprojekter: Jørn Utzons Sydney Opera og Frank Gehrys Guggenheim Museum Bilbao. Utzons projekt blev en katastrofe. Det blev 14 gange dyrere end planlagt, og det tog meget længere tid end forventet (14 år), og lydeffekterne blev ikke så gode som forventet. Og Utzons karriere blev ødelagt.

Problemet lå ikke bare i det politiske spil om operaen, men også i en meget dårlig planlægning af et projekt, der blev vedtaget på basis af nogle geniale skitser uden nogen som helst detaljeret kalkulation af projektet. Gehry, derimod, leverede sit museum til tiden og til den aftalte pris, ja, det var tre pct. billigere end budgetteret. Gehry brugte meget tid på planlægningen – hvad han kaldte ”legen” – nemlig ved at prøve idéer af, inden arbejdet begyndte.

Guggenheim var rent ud sagt bygget som et krøllet stykke papir, men det blev planlagt i detaljer med et avanceret computerprogram CATIA over to år. Byggeriet var fuldstændig gennemført på computeren, inden spaden blev sat i jorden. På fem år var museet færdigt.

Filmselskabet Pixar bruger Gehrys metode: Der bruges enormt megen tid på at diskutere en film igennem, inden man begynder optagelserne. Starten kan være en idé, der fylder en sætning, og der kan gå lang tid, inden en drejebog på 120 sider er lavet. Men denne proces giver plads til idéudvikling og eksperimenter, og processen tvinger også filmfolkene til at forklare sig, inden de bruger tid og penge på optagelserne.

Nok bruges der mange kræfter og tid på forberedelsen, men det er kun en brøkdel af udgifterne i selv udførelsen – dvs. optagelsen eller produktionen.

Flyvbjerg er ikke bange for at nævne det hjemlige Storebælt-projektet som præget af fejl og manglende planlægning, fordi man ikke straks brugte erfarne eksperter til at bore tunnelrørene.

How Big Things Get Done, Macmillan, Bent Flyvbjerg and Dan Gardner, 284 sider, 18,99 pund

Hugo Gaarden

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank