Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Lundbeck-opjustering efter stærkt 1. halvår

Linda

lørdag 01. oktober 2016 kl. 13:14

Lundbeck fremlagde i slutningen af august et ganske flot regnskab for 1. halvår 2016.

Toplinjen viste en samlet omsætningsvækst på 5 % til 7,52 mia. kr. og samtidig er driftsresultatet på EBIT-niveau forbedret med 5,5 mia. kr, til et overskud på 0,95 mia. kr.

Efter skat kunne Lundbeck for 1. halvår 2016 fremvise et overskud 0,42 mia. kr, mod et underskud på 3,99 mia. kr. i 1. halvår 2015. En vigtig årsag til den kraftige forbedring skal dog findes i, at Lundbeck i 2015 iværksatte en større restruktureringsplan, som blandt andet har betydet, at R&D-udgifterne for 2015 er blevet reklassificeret kraftigt i vejret med 4,8 mia. kr.

Det væsentligste aspekt i Lundbecks regnskab er, at omsætningen relateret til salg af lægemidler viser en hæderlig fremgang på 5 % til 7,33 mia. kr. Herunder viser de fem produkter, som Lundbeck har identificeret og kategoriseret som kerneprodukter, en salgsfremgang på hele 99 % til 2,90 mia. kr. Lundbecks nye ledelsesteam har vist sig særdeles effektive til at kontrollere selskabets driftsudgifter, som samlet set er reduceret med 46 % til 6,57 mia. kr. Særligt interessant er det, at udgifterne til produkter, salg og marketing under ét er reduceret med ca. 12 % til 4,79 mia. kr. Det betyder, at Lundbecks indtjeningsmarginer viser en kraftig forbedring i forhold til 1. halvår 2015. EBIT-marginen viser nu hæderlige 12,7 % mod en dundrende negativ EBIT-margin i 1. halvår 2015. Lundbecks langsigtede målsætning er en EBIT-margin på 25 %.

Som følge af det flotte halvårsregnskab har ledelsen nok engang opjusteret forventningerne til hele 2016. Omsætningen er opjusteret med 0,4 mia. kr, således at man nu forventer at lande i intervallet 14,6-15,0 mia. kr. Desuden er driftsresultatet (EBIT) opjusteret med 0,2 mia. kr, og det ventes nu at lande i intervallet 1,5-1,7 mia. kr.

Lundbeck oplyser desuden, at man forventer et underskud på de finansielle poster på 0,15-0,20 mia. kr. samt en skattesats på 50 %. Samlet set betyder det, at Lundbeck nu forventer et overskud efter skat på 0,65-0,78 mia. kr. i 2016.

Alzheimers studie fejler
I september meddelte selskabet, at det første (STARSHINE) af tre fase III studier med Alzheimerskandidaten Idalopirdine er fejlet. Ingen af de to aktive doser af Idalorpirdone viste en reduktion i Alzheimers-symptomer, og desuden sås heller ingen separation fra placebo-armen. Dermed er studiet en klar fiasko.

Der forventes resultater fra de sidste to fase III studier (STARBEAM and STARBRIGHT) i 1. kvartal 2017, og vores vurdering er at begge disse studier også vil fejle. Vi havde advaret om, at dette fase III program var højrisiko, da forskerne verden over har meget svært ved at bryde koden til udvikling af effektiv Alzheimersmedicin. Ikke desto mindre udgjorde Idalopirdine en vigtig del af Lundbecks pipeline og med det fejlede studie vurderer vi, at hele programmet nu er værdiløst.

Til gengæld er vi fortsat positive på Lundbeck som investeringscase. Vi vurderer, at de 5 kerneprodukter vil fortsætte med at vise stærke to-cifrede vækstrater i årene der kommer. Vi er desuden imponerede over salget af Rexulti i USA, og vi forventer at man også vil kunne lancere produktet i Europa i løbet af 2018.

Dog løber epilepsi-midlet Sabril i 2017 af patent. Dermed vil både Xenazine, Sabril og Cipralex fortsætte med at tabe omsætning i 2017. Disse tre lægemidler udgør en omsætning på ca. 5 mia. kr. på årsplan. Men selv hvis vi antager at salget halveres i 2017, så vil omsætningsfremgangen fra de 5 kerneprodukter langt overstige dette tab.

Desuden vil Lundbeck i de kommende år opleve en faldende skatteskats fra de voldsomt høje nuværende 50 %. Allerede i 2017 ventes den at falde til 40 % for siden at falde til 23-25 % derefter. Dermed er der udsigt til, at Lundbeck vil kunne hæve omsætningen, øge EBIT-marginen som følge af fortsatte effektiviseringer, og nettooverskuddet vil stige ekspotentielt som følge af den faldende skattesats.

Vi vurderer fortsat at Lundbeck vil komme ud af 2016 med et nettooverskud tæt på 1 mia. kr. Og vi ser nettooverskuddet vokse til 2 mia. kr. i 2017. Vi fastholder derfor, trods det fejlede fase III program i Alzheimers, vores eksisterende købsanbefaling med et 12-måneders kursmål på 400.

læs hele udgivelsen her

Peter Aabo, NordicBioInvestor.com

 

Børskurs på analysetidspunktet: 217                                                AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 400

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank