Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Grønborg: Udbytteskybrud i horisonten for bankerne

Per Grønborg

søndag 18. juni 2023 kl. 11:55

Festen for danske bankaktier er slut

Danske Banks nye udbyttemelding giver tiltro til, at Finanstilsynets restriktive tilgang til, hvor meget af indtjeningen banker maksimalt bør udbetale, står overfor en defacto-lempelse. Derfor har bankaktio­nærerne noget at se frem til – måske allerede i forbin­delse med halvårsregnskaberne i august. Netop ud­byttemeldingen er formentligt den primære årsag til stigningen i Danske Bank-aktien, skriver Økonomisk Ugebrevs finanskommentator, Per Grønborg.

Vi nærmer os skybrudssæsonen, men vi skal ikke tale forsikring. Vi skal tale banker. Mit væsentligste take-away fra Danske Banks kapitalmarkedsdag for godt en uge siden – den første siden 2012 – var løftet om at genstarte udbyttebetalingen allerede efter halvårsregnskabet, og endda med en pay-out-ratio (den andel af resultatet, der betales som udbytte) i den høje ende at den eksisterende målsætning på 40-60 pct.

Se, det var et effektfuldt punktum for Estlands-skanda­len, og et klart signal om, at med bøderne betalt er ban­ken nu tilbage i normal drift – ikke mindst når det kommer til at tage sig bedre af sine aktionærer.

Overraskende nok udløste denne udmelding ingen ne­gative mediekommentarer fra hverken journalister, politi­kere, myndigheder eller forbrugerorganisationer, der ofte ser høje bankudbytter som roden til alt ondt.

STIGENDE EGENKAPITALSFORRENTNING

Ud over udbytte blev der også signaleret, at aktietilbage­køb atter er i pipelinen de kommende år.

Den simple matematik er, at Danske Bank ventes at genere en egenkapitalforretning på ca. 11 pct. i år (ba­seret på konsensus), stigende til 13 pct. i 2026 (Danske Banks egen målsætning). Såfremt 60 pct. udbetales som udbytte, vil kapitalen vokse med 4,4-5,2 pct. om året. Det er altså den vækst i forretningsomfanget, Danske Bank vil kunne selvfinansiere efter udbetalt udbytte.

Danske Bank taler om 3 pct. årlig vækst i indtægterne. Hvis det afspejles i en tilsvarende vækst i risikobasen, vil der hvert år blive akkumuleret 1,4-2,2 pct. ekstra kapital. Det er den kapital, man som aktionær bør sætte næsen op efter at få tilbage som aktietilbagekøb – ud over natur­ligvis et eventuelt salgsprovenu fra den norske privatkundeforretning. Måske kan et salg af den nordirske forret­ning på et tidspunkt også blive lagt oveni.

En samlet pay-out på 75 pct. er således absolut reali­stisk, også uden indregning af et salg af den norske for­retning. Mit bud, er udbyttemeldingen var den primære årsag til, at aktien steg på udmeldingerne forrige onsdag.

Ruller vi tiden tilbage til efter finanskrisen, ser vi Dan­ske Bank opbygge kapital frem til 2012 og genstarte et forsigtigt udbytte på 2 kr. pr. aktie, eller 28 pct. af ind­tjeningen for 2013. Året efter gearer Danske Bank op, og man betaler et udbytte på 5,5 kr. pr aktie, eller 43 pct. af indtjeningen ekskl. goodwill-nedskrivning.

Danske Bank nedskrev i 2014 goodwill med 9,1 mia. kr. Og her bør man huske, at goodwill allerede er fratrukket i solvens­nøgletallene, og at en nedskrivning af goodwill derfor ikke på­virker bankens solvens. Derfor giver det mest mening at se bort fra goodwill-nedskrivninger, når man beregner pay-out-ratios.

Herudover annoncerede Danske Bank et aktietilbagekøb på 5 mia. kr. til eksekvering i 2014, svarende til en samlet pay-out på 83 pct. af indtjeningen, ekskl. goodwill-nedskrivning.

De tre følgende år blev det endnu bedre med samlet pay-out-ratios på henholdsvis 99, 96 og 94 pct. – det uoffi­cielle pay-out-loft på 100 pct. var etableret. Herefter ramte Estland-skandalen, og for 2018 måtte aktionærerne ”nøjes” med 51pct., da der ikke længere var noget aktietilbagekøb. For 2019 dikterede corona, at banker ikke betalte udbytte.

HVAD GJORDE KONKURRENTERNE?

Sydbank gjorde stort set som Danske Bank: Pay-out-ratio på 49 pct. for 2014 og derefter 101, 95 og 83 pct. for de følgende tre år. I 2018, hvor Danske Bank sænkede sin pay-out-ratio til 51 pct., var Sydbank stadig på 75 pct. Men kommunikationen fra CEO Karen Frøsig var klar:

Finanstilsynet ønskede lavere pay-out-ratios, og nu var Danske Bank ikke længere markedslederen, som de andre banker blot kunne følge, og som Finanstilsynet havde svært ved at ignorere. Sydbanks CET1 (solvensprocent målt alene på den rigtige egenkapital) steg fra 14 pct. ved udgangen af 2015 (når vi indregner det annoncerede aktietilbagekøb for året efter) til 16,8 pct. ved udgangen af 2018.

Kritikken fra analytikere og investorer tog til i styrke. Sydbanks CET1-kapitalmålsætning steg gradvist fra 13 pct. til 14,5 pct., men man bevægede sig alligevel længe­re og længere væk fra kapitalmålsætningen. Men som vi måtte forstå, var det ikke på grund af manglende vilje hos Sydbank – men på grund af modstand fra Finanstilsynet.

Man sad nu tilbage med indtrykket af, at Sydbank manglede storebror at stå i læ bag, og at man ikke selv var villig til at tage slagsmålet med Finanstilsynet. Det var rarere, at storebror gjorde det!

Spar Nord voksede noget mere end Danske Bank, og specielt end Sydbank, og lå med en CET1 på 14 pct. i hele perioden. Der var reelt ikke plads til at øge pay-out-ratio­nen. Den samme var gældende for Jyske Bank, der vok­sede markant efter opkøbet af BRF og lå med en relativt stabil CET1 på 16,5 pct.

Hvad kan man lære af historien? At de mellemstore ban­ker – specielt mere Sydbank – er varsomme med at tage slagsmål med Finanstilsynet om deres pay-out-ratios, men at hvis man kan gøre det i skyggen af storebror, er man villig til at øge sin pay-out-ratio. Med Sydbanks aktuelle CET1 på 18,2 pct. ved udgangen af første kvartal 2023 og en målsæt­ning om at være på 14,5 pct. burde Sydbank være den mest åbenlyse aktør til at følge i Danske Banks fodspor og hæve sin pay-out-ratio mærkbart for 2023, efter det lidt uforklarli­ge dyk fra 83 pct. for 2021 til 52 pct. for 2022.

Læg hertil konsensusforventningen om, at Sydbank øger sin indtjening pr. aktie (EPS) med 57 pct.

BETYDNING FOR VÆRDIANSÆTTELSEN

En væsentlig positiv overraskelse på Danske Banks kapital­markedsdag var, at vi ikke skal vente til februar med at få afklaret, om Danske Bank sætter handling bag ordene. Al­lerede i forbindelse med halvårsregnskabet den 21. juli vil Danske Bank annoncere et interim-udbytte for første halvår.

Hvorfor er det væsentligt? Fordi vi får sikkerhed for, at Dan­ske Bank rent faktisk er i stand til at genoptage udbyttebeta­lingerne. Husk, at Danske Bank som en af få banker i Europa, ikke kunne klare det hårde stress-scenario i 2021-stresstesten fra EBA (det europæiske banktilsyn) uden at bruge af kapital­bufferne. Mærkværdigvis blev Danske Bank ikke udfordret på kapitalmarkedsdagen om, hvorvidt de havde accept fra Finan­stilsynet – det var en enhver anden dansk bank nok blevet.

Bankernes indtjening har udviklet sig fantastisk de sene ste 12 måneder med en række opjusteringer drevet af de stigende renter og den udeblevne recession. Kursen har også klaret sig pænt, men måler man forholdet imellem ind­tjening (EPS) og aktiekursen, er bankerne blevet devalueret, idet markedet er gået fra at betale 8,3-9,1x næste års indtje­ning (Jyske, Sydbank og Spar Nord – for Danske Bank betalte man alene 7,2x) for et år siden til 6,2-7,1x gange for Jyske, Sydbank og Spar Nord, mens Danske Bank som den eneste bank er højere prisfastsat i dag på 7,5x næste års indtjening.

Dette fald i P/E kan skyldes mange ting. Vi så en mar­kant multiple-kontraktion (P/E-ratioen faldt) efter Silicon Valley-kollapset – et kollaps, der havde sit udgangspunkt i regnskabsprincipper, som kun få danske banker bruger.

Danske Bank og Jyske Bank er de eneste blandt de stør­re banker, som har ikke-bogførte kurstab i sine bøger, men stadig blot hvad der svarede til henholdsvis 8 og 5 pct. af egenkapitalen ekskl. goodwill ved udgangen af 2022, mens f.eks. Silicon Valley Bank havde et ikke-bogført tab, der stort set modsvarede hele bankens egenkapital. Sydbank og Spar Nord bogfører alle obligationer til markedsværdi.

LANGT FRA AMERIKANSKE TILSTANDE

Investor-sentiment til de danske banker er utvivlsomt ble­vet negativt påvirket af den amerikanske bankkrise, men det er svært at se en reel lighed eller udfordring.

Er markedet bekymret over, om de nuværende rente­stigninger er midlertidige, og indtjeningen i bankerne at­ter vil falde, når renten på et tidspunkt bliver normaliseret (hvad det så end er!) på et lavere niveau? Det kan være en reel bekymring, omend torsdagens ECB-melding endnu engang understregede, at rentestigningerne ikke er ovre.

En krone i hånden kan i sådan situation være med til at styr­ke investorernes tillid, og derfor ser vi interim-udbytter som no­get, mange andre banker også burde overveje, hvis de ønsker at forbedre den nuværende rekordlave værdiansættelse.

Husk, at banker i lighed med andre aktier primært værdi­ansættes på baggrund af den forventede fremtidige indtje­ning og ikke på baggrund af egenkapitalens størrelse (kurs/ indre værdi). Så lad være med at falde i svime over, at kurs/in­dre værdi nøgletallene er blevet mere tålelige det seneste år.

Per Grønborg ejer 11.960 stk. Danske Bank – seneste salg no­vember 2014 og 5100 stk. Sydbank – seneste køb 3. maj 2023.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank