Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Boom på hektisk ejerboligmarked forude – lige op til dødslinjen

Ejlif Thomasen

mandag 19. juni 2023 kl. 11:40

Nationalbanken om udviklingen i boligpriserne: Derfor er priserne ikke faldet så meget som forventet.

Der har været en forbavsende moderat reaktion hos boligkøbere og sælgere på udsigten til den massive skattestigning, der rammer store dele af ejerbolig­markedet til nytår. Men skattetidsgrænsen ses at ud­løse et turbulent boligmarked i efteråret, hvor købere får travlt med at købe, og sælgere får travlt med at sælge, skriver fagredaktør Ejlif Thomasen i denne sta­tus for ejerboligmarkedet.

Foreløbig har de kommende forhøjede boligskatter ikke givet den store reaktion på boligmarkedet. Heller ikke selvom der i mange tilfælde vil ske varige skattestigninger på mere end 50 pct. og i ekstreme tilfælde op mod 80-85 pct. Som bekendt rammes kun boligejere, der køber ny ejerbolig efter nytår. Er ejendommen overtaget før 31. de­cember, er skatten stort set uændret eller lavere.

Eksperter ser nu, at det kan udløse et hektisk ejerbolig­marked op mod nytår, som både kan udløse store prisfald og store prisstigninger på de ejerboliger, som søges solgt. Det handler langt hen ad vejen om, hvem der har mest is i maven – købere eller sælgere.

OVERRASKENDE LAVT UDBUD

”Den store nyhed er, at der indtil videre har været en meget lille reaktion i markedet, trods udsigten til ændrede boligskatter,” siger adm. direktør Preben Merrild Angelo fra Realmæglerne.

”Man kunne ellers have forventet, at udbuddet af ejen­domme ville stige, fordi dem, der har tanke om at købe eller flytte, i mange tilfælde har stor fordel af at overtage deres nye ejendom før årsskiftet,” fortsætter han.

Også kommunikationsdirektør og boligøkonom Birgit Daetz fra Boligsiden havde forventet fremskudte handler: ”Vi havde forventet et noget større udbud, og vi vurderer, at det lave udbud er en af forklaringerne på, at vi de sene­ste måneder har set stigende priser,” siger hun.

Preben Merrild Angelo peger på, at hvis man skal nå at have det hele på plads under gamle regler, haster det. Han vurderer, at det normalt tager omkring 200 dage at få solgt en bolig, og med 200 dage fra nu er vi lige omkring nytår.

Det betyder, at ejendomme, der fra nu af kommer på mar­kedet, enten skal sælges hurtigere end normalt, eller også kommer de nye boligejere til at leve med nye skatteregler.

Ifølge Preben Angelo er der dog et segment på boligområ­det, hvor køberne er opmærksomme på de kommende reg­ler. For ejerlejligheder til over 4 mio. kr. synes køberne at være opmærksomme på, at overtagelsen skal være før årsskiftet.

Skatteministeriet har netop fremlagt nye beregninger af effekterne af de ny skatteregler: For en dyrere ejerlejlighed i København til 8 mio. kr. stiger skatten efter nytår fra 30.600 kr. om året til 52.000 kr. Det er en stigning på 70 pct.

En lejlighed i Aarhus til 5,4 mio. kr. stiger med 50 pct., fra 25.100 kr. til 37.600 kr. Og en lejlighed til 6,6 mio. kr. i Ru­dersdal stiger fra 32.800 kr. til 59.500 kr., eller med 81 pct.

Situationen kan give flere forskellige scenarier de kom­mende måneder. For sælgere kan der være stor interesse i at få handlerne gennemført før årsskiftet, fordi der er gode argumenter for, at interessen lige efter årsskiftet falder.

For villaer vil reelt kun to kommuner opleve betydelige skattestigninger. Det er Frederiksberg og Gentofte. Her har Skattestyrelsen lavet nye beregninger, hvor de for hver kom­mune har vist den nye – og nuværende – samlede boligbe­skatning for henholdsvis et hus til medianpris og et billigt hus.

VIGITG PSYKOLOGI

I Gentofte kommune koster det dyrere hus 18,9 mio. kr., og grundvurderingen heraf er 8,3 mio. kr. Det vil i 2024 koste en samlet boligbeskatning på 106.400 kr. Køber man efter nytår, er den årlige beskatning på 163.400 kr., eller en stigning på 54 pct.

På Frederiksberg er forskellen lidt større. Her er huset vurderet til 21,1 mio. kr. med en grundværdi på 8,5 mio. kr., og beskatningen hopper fra 106.600 kr. om året til 175.300 kr. – altså med 64 pct.

Men ifølge Preben Angelo er der for huskøbere slet ikke fokus på dette. Det er simpelthen ikke noget, køberne spør­ger ind til eller interesserer sig for. ”Boligejerne og -køberne ignorer det, og man skal nok have et kursus i psykologi for at forstå, hvordan det fungerer,” siger Preben Merrild Angelo.

Under alle omstændigheder er der udsigt til, at efteråret kan blive turbulent. Det store spørgsmål er, om sælgerne i slutningen af året vil sænke priserne for at komme af med ejendommene inden nytår, af frygt for at de derefter bli­ver usælgelige. Eller der omvendt sker det, at køberne er forhippede på at nå at få købt, så det presser priserne op.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank