Op til den store reform af boligbeskatningen til nytår er der opstået store forskelle på, hvordan de enkelte dele af boligmarkedet udvikler sig. Mønstret tyder på, at købere og sælger forsøger at handle før nytår, så køber slipper for skattehoppet. På Frederiksberg er ejerboligmarkedet ved at blive støvsuget for lejligheder til salg, skriver fagredaktør Ejlif Thomasen.
Fra februar til maj er handelsprisen på ejerlejligheder på Frederiksberg steget med 12 pct. Alene i maj steg den gennemsnitlige kvadratmeterpris på Frederiksberg med næsten 5 pct., og der blev handlet 99 ejerlejligheder. Det er næsten dobbelt så mange handler på en måned, som vi så i slutningen af 2022.
Selvom man skal være forsigtig med at konkludere for håndfast på mindre områder, virker tendensen ganske sikker.
Det viser tal fra boligsiden.dk, og samtidig kan man se, at mængden af lejligheder til salg på Frederiksberg er faldet ganske voldsomt. Ved udgangen af 2022 var der 307 lejligheder til salg, og ved udgangen af maj var det faldet med en tredjedel til 205 lejligheder. Det, at vi ikke ser sælgerne komme på markedet, undrer.
Stort skattehop
Netop Frederiksberg er det område i landet, hvor de dyrere ejerlejligheder kommer til at opleve nogle af de højeste skattestigninger for købere, der først overtager efter nytår. De står til et skattehop på 87 pct.
Tallene fra Boligsiden.dk tyder på, at der blandt køberne er stort fokus på at få handlet, mens det er til de nuværende skatter, for sådan som reformen er strikket sammen, vil dem, der ejer boligen ved udgangen af året, slippe for de massive skattestigninger fra årsskiftet.
Billedet fra Frederiksberg kan genfindes i nabokommunen København. Priserne steg alene i maj med 2,5 pct., og siden bunden i februar er de steget med 4,4 pct. Der var ved årsskiftet 2158 lejligheder til salg, og det er ved udgangen af maj faldet til 1562 lejligheder.
Kommunikationsdirektør og boligøkonom Birgit Daetz fra Boligsiden.dk fremhæver netop det manglende nye udbud som en af årsagerne til de stigende priser. Hun hæfter sig desuden ved, at det først og fremmest er boliger, der nu kommer på markedet, som bliver solgt, mens der er træghed for boliger, der længe har været til salg.
”De allernyeste tal, som endnu ikke er med i månedsstatistikker, tyder på, at antallet af ejerlejligheder til salg er på vej op. I de seneste ugetal kan jeg se en stigning på 10 pct.,” siger hun.
Det er et ganske andet billede, der tegner sig, når vi ser på huse. Her er det først og fremmest i Gentofte Kommune, at boligejerne står til højere beskatning. Både Hellerup og Charlottenlund har oplevet noget, der ligner en fordobling i antal handler i forhold til begyndelsen af året. Men siden priserne var lavest i februar, er de næsten ikke steget. Så de mange flere handler er sket til uændrede priser.
”Det spiller sandsynligvis ind for sælgerne, at det er vigtigt at få solgt før årsskiftet, fordi skattehoppet kan betyde, at det efter nytår bliver sværere at få solgt. Det kan være en af forklaringerne på, at sælgerne presser på, og at vi derfor ikke ser priserne stige,” siger Birgit Daetz.
Ejlif Thomasen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.