Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

PMI for Eurozonen: Inflationspresset aftager markant, da økonomien er under svækkelse

Morten W. Langer

lørdag 24. juni 2023 kl. 11:27

Uddrag fra S&P Global PMI for Eurozonen – læs fuld meddelelse her

oversat til dansk:

Inflationspresset aftager, da økonomien svækkes

Vigtigste resultater:

HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index(1) på 50,3 (maj: 52,8). Laveste på 5 måneder.

HCOB Flash Eurozone Services PMI Business Activity Index(2) på 52,4 (maj: 55,1). Laveste på 5 måneder.

HCOB Flash Eurozone Manufacturing PMI Output Index(4) på 44,6 (maj: 46,4). Laveste på 8 måneder.

HCOB Flash Eurozone Manufacturing PMI(3) på 43,6 (maj: 44,8). Laveste på 37 måneder.

Data blev indsamlet 12.-21. juni.

Væksten i erhvervsaktiviteten i Eurozonen nærmede sig stop i juni ifølge de seneste HCOB flash PMI-undersøgelsesdata fra S&P Global, hvilket tyder på en fornyet svaghed i økonomien efter den korte opblomstring af vækst, der blev registreret om foråret.

Indstrømningen af nye ordrer faldt for første gang siden januar, beskæftigelsesvæksten aftog, og forventningerne til fremtidig produktion forværredes også. Mere positivt var svækkelsen ledsaget af en markant afkøling af inflationen. Omkostningerne steg med den langsommeste hastighed siden december 2020, og de gennemsnitlige salgspriser for varer og tjenester steg med den svageste hastighed siden marts 2021.

Produktion og efterspørgsel

Det sæsonjusterede HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index, baseret på cirka 85% af de sædvanlige svar i undersøgelsen, faldt fra 52,8 i maj til 50,3 i juni, det laveste siden januar. Selvom der blev registreret en udvidelse af produktionen for sjette måned i træk i juni, var stigningen kun marginal og langt svagere end de gevinster, der blev set i de foregående fire måneder, hvilket indikerer et betydeligt tab af vækstmomentum.

Det 2,5 pointpoint fald i indekset var det største registreret på et år. Nedgangen var blevet allerede indikeret af  næsten stagnation af nye ordrer i maj. Med den negative udvikling for nye ordrer inden for både varer og tjenester, der forværredes yderligere i juni, da nye ordrer faldt for første gang siden januar.

Det forringede efterspørgselsmiljø indikerer nedadgående risici for produktionen i juli. Produktionen i fremstillingssektoren forblev den primære svageste del, hvor fabriksproduktionen faldt for tredje måned i træk og i den hurtigste hastighed siden sidste oktober.

Den stejle produktionstilbagegang blev drevet af et stadigt skarpere fald i nye ordrer på varer, som faldt mest siden sidste oktober. Væksten i output i servicesektoren aftog markant, da den nylige genopblomstring i forbrug af tjenester mistede momentum. Erhvervsaktiviteten i servicesektoren voksede med den laveste hastighed siden januar, markant ned fra den seneste top i april, og væksten i nye ordrer steg kun beskedent, i modsætning til de stærke gevinster, der blev set i de tre måneder frem til maj.

Kapacitetsudnyttelse og beskæftigelse

Virksomhedernes ordrebeholdning faldt med den største hastighed i syv måneder, hvilket afspejler den vedvarende (omend aftagende) vækst i produktionen samtidig med faldende indstrømning af nyt arbejde, og den er nu faldet i tre på hinanden følgende måneder. Ordrebeholdningen faldt med den største hastighed i tre år inden for fremstillingssektoren og faldt for første gang siden januar inden for servicesektoren.

Faldende ordrebeholdninger signalerer typisk overskudsproduktion og er derfor normalt en forløber for et nedadrettet pres på antallet af ansatte og altså beskæftigelsen. Derfor aftog beskæftigelsesvæksten for anden måned i træk i juni, og væksthastigheden i jobskabelsen nåede sit laveste niveau siden februar.

Antallet af ansatte inden for fremstillingssektoren blev reduceret for første gang siden januar 2021, og jobvæksten inden for servicesektoren aftog for anden måned i træk og nåede det laveste niveau siden marts, selvom det stadig er stærkt i historisk sammenhæng. Producenter tilpassede sig også udsigten til lavere produktion i de kommende måneder ved at reducere deres indkøb af råvarer markant.

Undtagen i løbet af COVID-19-lukningerne tidligt i 2020 blev juni måned vidne til den største reduktion i fabrikkers indkøb af råvarer siden 2009.

Priser

Faldende efterspørgsel førte til øget rabat i fremstillingssektoren, hvilket resulterede i faldende gennemsnitlige inputpriser i fabrikssektoren for fjerde måned i træk og i den stejleste faldhastighed siden juli 2009. Mens omkostningerne i servicesektoren fortsatte med at stige med en hastighed langt over undersøgelsens langsigtet gennemsnit, blev stigningstakten modereret til det laveste niveau siden maj 2021.

Samlet set faldt hastigheden for inflationsomkostninger til input markant i juni, med fald for niende måned i træk til det laveste niveau siden december 2020. Den langsommere vækst i omkostningerne førte til lavere inflation i salgspriserne. De gennemsnitlige priser for varer og tjenester steg med den laveste hastighed i 27 måneder i juni, efter at have været på en bred nedadgående tendens det seneste år, men viste en særligt stor nedgang i momentum i juni (en af de største pointfald i indekset siden 2008, undtagen under COVID-19-pandemien i starten af 2020).

Priserne på varer, der forlader fabrikken, faldt for anden måned i træk og viste den største nedgang i tre år. Gennemsnitlige priser for tjenesteydelser steg igen markant, men inflationshastigheden faldt i den største udstrækning siden 2008, undtagen under låsningstiden i starten af 2020.

Fremtidige forventninger

Optimismen for det kommende år faldt markant i juni og nåede det laveste niveau siden september sidste år. Forventningerne til det kommende år er især forringet inden for fremstillingssektoren og nåede det laveste niveau på syv måneder i juni, men de er også faldet til det laveste niveau i seks måneder inden for servicesektoren.

Den overordnede grad af tillid er langt under det langsigtet gennemsnit i begge sektorer. Selvom bekymringerne vedrørende energi og forsyningskæder er lettet siden slutningen af sidste år, har juni set en yderligere eskalering af bekymringer over væksten i efterspørgslen og især virkningerne af højere rentesatser og de resulterende muligheder for recessioner både på hjemmemarkeder og i udlandet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank