Økonomisk Ugebrevs kortlægning af ESG-komponenter i danske topchefers bonusprogrammer viser, at fire ud af fem large cap-selskaber har integreret ESG-komponenter i topledelsens variable aflønningsprogram. Klima indgår i knap hver anden topchefløn, en stigning på 84 pct. i forhold til sidste år. Diversitet og inklusion er også gået kraftigt frem – fra at optræde i hver femte large cap-topchefbonus, indgår det nu i hvert tredje aflønningsprogram, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af ESG-komponenter i danske large cap-selskabers bonusprogrammer for topledelsen.
På blot et år er andelen af danske large cap-selskaber, der inkluderer ESG-komponenter i topledelsens variable aflønningsprogram, gået fra 59 pct. til 78 pct. – altså, en stigning på 32 pct. Af de ti udvalgte ESG-komponenter, der indgår i Økonomisk Ugebrevs undersøgelse, er klima den hyppigste. Ifølge kortlægningen har 46 pct. af danske large cap-selskaber integreret klima i topledelsens variable aflønningsprogram – mod 25 pct. sidste år, dvs. en stigning på 84 pct.
Tryg er blandt de selskaber, hvor topledelsens bonusprogram indeholder ESG-komponenter. Af forsikringsgigantens seneste aflønningsrapport fremgår det, at topledelsens bonus blandt andet afhænger af CO2-besparelser via klimavenlig skadesbehandling samt CO2-reduktion på Trygs egen drift. I et svar til Økonomisk Ugebrev præciserer Susanne Lindhage, pressechef i Tryg, indholdet af målepunkterne: ”For skadebehandling, dvs. når vi reparerer fremfor at udskifte, er vores overordnede mål at reducere med 20.000–25.000 tons CO2 inden 2024, og for CO2-reduktion af egen drift er målet 35 % reduktion, sammenlignet med baseline 2019. For 2022 leverede begge områder over det interne mål, hvorfor der blev udbetalt bonus.”
Et andet eksempel er DSV. Af selskabets seneste vederlagsrapport fremgår det, at 20 pct. af topledelsens variable aflønningsprogram, der tildeler aktieoptioner, omhandler ESG: ”Adjustment to baseline grant may be applied if management in 2022 succeeds in developing new CO2 baseline and 2030 targets.”
I et svar til Økonomisk Ugebrev oplyser Martin Andreasen, Executive Vice President, Group Sustainability & Compliance i DSV, at topledelsen i DSV har fået tildelt aktieoptioner på baggrund af opnået ESG-målsætning for 2022.
ØU: Overvejer DSV at knytte muligheden for topchefbonus til konkrete CO2-reduktionsmål, således at der kun udbetales bonus, hvis selskabet det seneste år, eller over en længere periode, har reduceret sit klimaaftryk? ”På nuværende tidspunkt er vi i gang med at udarbejde de roadmaps, der vil kortlægge vejen til opnåelse af DSV’s bæredygtighedsmål. Det er sandsynligt, at en del af direktionens variable aflønning fremover vil være relateret til specifikke CO2-reduktionsmål”, oplyser Martin Andreasen. Den næstmest udbredte ESG-komponent er diversitet og inklusion, der indgår i 33 pct. af danske large cap-selskabers bonusprogrammer for topledelsen. Sidste år var det 20 pct., altså en stigning på 65 pct. Den massive stigning betyder, at diversitet og inklusion i år er klart mere udbredt i danske topchefers lønpakke end medarbejdertilfredshed, der indgår i 24 pct. af lønpakkerne – sidste år var de to ESG-komponenter lige udbredte.
I det hele taget viser vores undersøgelse, at de såkaldte operationelle ESG-komponenter, der traditionelt set er tæt knyttet til forretningsdriften, som eksempelvis kundetilfredshed og fastholdelse af medarbejdere, ikke længere dominerer cheflønprogrammerne i de danske large cap-selskaber.
Læs hele Claus Strue Frederiksens artikel her
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.