Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Flere proxystemmer fra udlandet end fysisk fremmøde

Josephine Daniel

onsdag 30. august 2017 kl. 14:26

Generalforsamling 2017: Institutionelle investorer stemmer i stigende grad gennem såkaldte proxyrådgivere, der koordinerer stemmeafgivelsen på de danske generalforsamlinger. Med en udenlandsk ejerandel på 53 procent i danske børsselskaber tager de stadig mere magt. Læs om erfaringerne fra forårets generalforsamlinger:

Internationale proxyrådgivere som ISS og GlassLewis hjælper i stigende grad de mange udenlandske investorer, der ejer aktier i danske børsnoterede selskaber. Da udlandet faktisk ejer i gennemsnit 53 procent af de danske børsselskabers aktiekapital, har de reelt magten til at sætte sig på de fleste Large Cap selskaber, som ikke er kontrolleret af en ejerfond.

Udviklingen mod øget udenlandsk ejermagt kan aflæses i de årlige data fra Computershare, der faciliterer generalforsamlinger for over halvdelen af de børsnoterede selskaber i Danmark. De viser, at de store proxyrådgivere i gennemsnit stod bag 25 procent af alle afgivne stemmer på Large Cap selskabernes generalforsamlinger dette for-år. Det er den højeste andel nogensinde, og det betyder, at proxyrådgiverne faktisk administrerer flere stemmer på de danske selskabers generalforsamlinger end samtlige af de aktionærer, der møder fysisk op på de ”rigtige” generalforsamlinger.

”Udenlandske institutionelle investorer er i de senere år blevet væsentlig mere aktive på de danske generalforsamlinger, og det har haft indflydelse hos flere af de større selskaber, der skal bruge mere tid på fuldmagtshåndtering for at sikre, at forslagene har den nødvendige støtte og undgå overraskelser på generalforsamlingen, siger adm. direktør Michael Kjøller Petersen fra Computershare.

”Den øgede aktivitet er primært drevet af større fokus på aktivt ejerskab og stewardship codes, der anbefaler, at de institutionelle investorer vedtager en stemmepolitik og er villige til at oplyse om, hvordan de har stemt. Samtidig er der blandt investorerne kommet en større erkendelse af, at det rent faktisk kan betale sig, og at man – alene eller i samlet flok – kan gøre en forskel og har et meget stærkt våben,” siger han.

Proxyrådgiverne afgiver typisk deres stemmer som en slags gruppefuldmagter, idet rådgiverne anbefaler deres aktionærkunder at stemme på en bestemt måde.

Ifølge Computershares data blev der i foråret givet afkrydsningsfuldmagter og brevstemmefuldmagter svarende til 8,1 procent af aktiekapitalen, og de gammeldags fuldmagter til bestyrelsen var helt nede på 2,3 procent af samtlige afgivne stemmer.

Blot tilbage i 2011 fik bestyrelserne direkte fuldmagter svarende til knap 13 procent af aktiekapitalen, hvorved bestyrelsernes direkte magt over stemmerne altså er blevet markant reduceret. Tilsvarende stod proxyrådgiverne i 2011 kun bag 1,2 procent af det samlede antal stemmer, og det fysiske fremmøde på generalforsamlingerne var i 2012 på hele 44 procent af den samlede aktiekapital, altså næsten det dobbelte af i dag.

En stribe selskaber blev ved forårets generalforsamlinger kørt mere eller mindre over af deres store aktionærer. Hos Topdanmark kom et forslag om at stoppe for tilbagekøbsprogrammet ikke fra bestyrelsen selv, men fra storaktionæren Sampo.

Computershares årlige opgørelse af selskabernes stemmeafgivning, som offentliggøres til september, viser, at fem forslag fra bestyrelsen fik modstand med mere end ti procent nej-stemmer. Det er mindre end de foregå- ende år, i det der var 8 i 2016, 11 i 2015 og 17 i 2014. ”Tallene signalerer, at både selskaber og advokater er blevet mere opmærksomme på udformningen af forslagene til generalforsamlingen, og i tillæg ved vi, at nogle selskaber vælger en ny og mere aktiv strategi overfor proxy advisors, når væsentlige punkter sættes på dagsordenen,” siger Michael Kjøller.

En af topscorerne var Genmab med 34 procent nej stemmer til bestyrelseshonorering, 29 procent nej til incitamentsordning til Genmabs bestyrelse, og både ISS og Glass Lewis anbefalede et nej til det forslåede bestyrelseshonorar. 26 procent af stemmerne var et nej til NKT’s egen forslag om incitamentsordning til den daglige ledelse og bestyrelsen. Her anbefalede Glass Lewis et nej, mens ISS anbefalede et ja.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank