Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Udskudte rentesænkninger giver kortvarig nervøsitet, men optrenden er intakt  

Morten W. Langer

lørdag 08. juli 2023 kl. 10:32

Langers skarpe – Aktierally fortsætter, men rotation ud af Novo

Få adgang til alle lukkede artikler på ugebrev.dk i hele juli og august for 199 kr. – svarende til en rabat på 70 % 

På det seneste har været meget fokus på overraskende stærke amerikanske jobtal, og at det skulle være baggrunden for svagere aktiemarkeder. Det er vi uenige i. Rigtigt er det, at jobtallene på overfladen har været meget stærke. Men under overfladen peger især fremstillingsindustrien mod en klar opbremsning.  

Det er også påfaldende, at forventningerne til fremtidige renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank over den seneste uge er nogenlunde uændrede. Men det er også klart, at de relativt solide makroøkonomiske signaler den seneste måned har udskudt den forventede første rentesænkning, som nu ses om et helt år, nemlig til omkring næste sommer. 

Det har haft stor betydning for rentemarkederne, hvor både de korte og lange renter er kørt klart opad. De korte renter er øget, fordi der nu er længere tid til, at den amerikanske centralbank ses nedsætte den korte rente. De lange renter er øget markant, fordi den amerikanske centralbank igen har accelereret sin balanceslankning med et enormt tilbage-salg af obligationer. Og dette store merudbud af obligationer har været med til at presse de lange renter op.  

De højere renter giver flere bekymringer: For det første øger det sandsynligheden for en dybere recession end først antaget, da forventningen var, at de sidste renteforhøjelser var på plads, og at det gik nedad herfra. For det andet virker tech aktierne efterhånden temmelig dyre i forhold til renten. Historisk har der nemlig været tæt sammenhæng mellem udviklingen i tech-aktierne og den inverse rente. Men den sammenhæng er blevet fuldstændig afkoblet siden marts i år.  

Og det er nu et spørgsmål, hvor længe den aktuelle hype omkring kunstig intelligens kan holde de store tech aktier oppe. Tech-aktierne udgør nu 30 procent af den samlede børsværdi på det amerikanske aktiemarked. Vi ser dog fire gode grunde for, at techaktierne vil holde nogenlunde stand:  

For det første forventer analytikerne, at netop tech-selskaberne i Q2, altså snart, vil aflægge rigtig gode regnskabsresultater, og det vil befæste billedet af tech som fremtidens vækstsektor. For det andet viser besøgstrafikken på ChatGPT, at anvendelsen af kunstig intelligens er kommet for at blive. Alene denne tjeneste havde 1,6 mia. besøg i juni, dog ti procent ned i forhold til den foregående måned. Men AI-bølgen er helt klart sat i gang.   

For det tredje er billedet fortsat robusthed i tech-aktierne, modsat hvad der sker for biotech og generel healthcare. Disse sektorer rammes normalt også af stigende renter, og det sker i den grad for tiden. Selskaber som Chemometec, Bavarian, Demant, GN Store Nord, Coloplast og Ambu blev sat 4-6 procent ned den forløbne uge.  

For det fjerde forventer vi ikke nogen stor nedtur herfra, som potentielt kunne trække techaktierne med ned. Vores hovedscenarie er, at den aktuelle makroøkonomiske robusthed snart vil aftage, og den negative udvikling vil komme til at stå stærkere og stærkere i nøgletallene. Det vil igen få renteforventningerne til at bakke, og det kan blive understøttet af, at den amerikanske centralbank bremser sine balanceslankende obligationssalg. Samlet vil det være positivt for aktierne. 

Vi ser i de aktuelle nøgletal allerede masser af svaghedstegn. Selvom de ledende indikatorer fra ISM og S&P Global viste fremgang for amerikansk serviceindustri, forventer vi, det bliver en kortvarig fremgang. Fremstillingsindustrien, som viser klar tilbagegang, plejer at været en ledende indikator for, hvad der sker i serviceindustrien. Og det forventer vi også vil være tilfældet denne gang. 

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har det været en god uge, hvor vi yderligere har indhentet på benchmark indeks. Vi har nu kun 15 procent af kapitalen i healthcare/biotech, som altså har haft en rigtig dårlig uge. Til gengæld har vores poster i tech med en vægt på 30 procent og vores bankaktier klaret sig fint. Vi vurderer løbende risikotagningen i porteføljen. Men aktuelt synes vi, at der er en god balance, så der er ikke på den korte bane planlagt handler. 

Vi kan naturligvis ikke udelukke, at den aktuelle nervøsitet på aktiemarkederne fortsætter en tid endnu. Men vi ser gode muligheder, at aktiemarkederne i denne omgang snart vil bunde ud, og at de måske allerede har gjort det. Vi bemærker, at det styrende tyske DAX Indeks nu har testet en bund, som kan føres tilbage til februar 2023, altså et halvt år. Og vi forventer, at dette niveau, også denne gang, vil yde støtte.    

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank