Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

CEO-skifte i Novo antyder stærkt afkastfokus

Linda

lørdag 03. september 2016 kl. 14:59

En “novologisk” undersøgelse af den langvarige chefskifteproces i Novo Nordisk antyder, at Lars Rebien Sørensens fremtidsudsigter i selskabet gennem de seneste år er svinget i takt med aktiekursen. Novo Nordisks bestyrelse bag usikker slingrekurs i successionsproces.

En stærkt afkastorienteret bestyrelse, der stod over for selvbevidste, ambitiøse og indbyrdes rivaliserende direktører, har gennemført en usikker successionsproces i den virksomhed, Novo Nordisk, som disse aktører tilsammen har gjort til Danmarks mest værdifulde virksomhed.

Det er den konklusion, man kan komme til hvis man dyrker novologi, som fortidens sovjet-eksperter dyrkede kremlologi: Man forsøger at forstå udviklingen i Novo Nordisk frem til torsdagens meddelelse om, at Lars Rebien Sørensen stopper som CEO ved at fortolke de signaler, der er kommet fra forskellige aktører og magthavere, i dette tilfælde bestyrelse og direktører.

Umiddelbart synes bestyrelsesformand Göran Ando at være sluppet gennem den noget slingrende proces uden at være blevet ramt af al for meget kritik. Men forløbet, siden COO Kåre Schultz i begyndelsen af 2014 blev udnævnt til den oplagte efterfølger for Lars Rebien Sørensen – til Lars Fruergaard Jørgensen blev udnævnt torsdag, antyder at bestyrelsen har været stærkt påvirket af både de involverede direktørers indbyrdes manøvrer og af kortsigtede udsving på aktiemarkedet.

Det er sandsynligvis et samspil af mange adskillige interesser hos både selskabet og hos de involverede personer, der ligger bag nyheden om, at Lars Rebien Sørensen stopper. Men en gennemgang af udviklingen i Novo Nordisks successionsplanlægning gennem de seneste år er især én ting påfaldende: Udsigterne til, at Lars Rebien Sørensen kunne fortsætte som CEO for den store pharmakoncern synes styrket og svækket i takt med, at aktiekursen er steget og faldet:

Op og ned i 32 måneder
Bestyrelsesformand Göran Ando må i slutningen af 2013 og begyndelsen af 2014 være nået til en slags forståelse med topledelsen i Novo Nordisk om, at det er på tide at planlægge et skifte på CEO-posten, som den da 59-årige Lars Rebien Sørensen havde besat siden 2000. En del af baggrunden var, at kursen på Novo Nordisk-aktier havde udviklet sig middelmådigt i 2013: Siden den havde toppet i februar 2013 faldt den godt syv procent resten af året. Den da 52-årige COO Kåre Schultz bliver ifølge årsregnskabsmeddelelsen, der udsendes 30. januar 2014, forfremmet.

Det fremgår, at han fremover skal arbejde tæt sammen med topchefen. Meddelelsen fortolkes af de fleste i klar retning af, at Kåre Schultz nu er kronprins. Noget kunne tyde på, at Lars Rebien Sørensens interne position i det efterfølgende år bliver styrket betydeligt: I løbet af 2014 melder Novo Nordisk om overraskende gode resultater, og aktiekursen stiger i hen over året med 31 procent. I begyndelsen af 2015 kommer der rigtigt skub i aktien, så den stiger yderligere 45 procent frem til udgangen af april.

Netop på det tidspunkt kommer meldingen om, at tankerne om et snarligt topchefskifte er droppet. Bestyrelsen skriver i regnskabsmeddelelsen for første kvartal 2015, at den har “besluttet at CEO Lars Rebien Sørensen skal forblive i sin rolle, indtil slutningen af hans kontrakt, der udløber i 2019”.

Rebiens momentumargument
Samtidig medfører en organisationsomdannelse, at Kåre Schultz får et mindre ansvarsområde end tidligere. Han siger op og forlader virksomheden. I udtalelser til medier siger Lars Rebien Sørensen, at “det har ikke været en hemmelighed, at Kåre Schultz har set frem til at overtage min position.” Nok så interessant fortæller han også, at beslutningen om, at han skal fortsætte er et resultat af en fortløbende proces, og at beslutningen er truffet i lyset af “det momentum Novo Nordisk er inde i i øjeblikket.”

Dette momentum holder frem til udgangen af 2015, hvor aktiekursen over hele året kan opvise en stigning på 54 procent. Men derefter, i 2016, går det kraftigt den anden vej. Resultaterne skuffer et marked, der var blevet vant til kontinuerlig og betydelig fremgang. I august var aktiekursen faldet 25 procent, og selskabets markedsværdi dykket med over 100 mia. kr.

Der må derfor opstå ny tvivl, om Lars Rebien Sø-rensens “momentumbegrundelse” for at han skal fortsætte. Et CEO-skifte kommer igen på toppen af bestyrelsens dagsorden. Den 1. september kom så meldingen om, at Lars Rebien Sørensen stopper som CEO for Novo Nordisk. Nogen forklaring på, hvorfor skiftet kommer netop nu, gav bestyrelsen ikke i den officielle meddelelse.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank