Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Grønborg: Danske Banks salg af norsk privatforretning til indre værdi – er det en god deal?

Per Grønborg

onsdag 19. juli 2023 kl. 12:17

Først og fremmest: Vi kender ikke indtjeningen i den norske forretning. Så er det godt nok svært at vurdere, om en handel er god eller dårlig.

Baseret på, hvad Danske Bank skriver, vil salget frigive 5,5 mia. kr. i kapital (risikoeksponering falder med 36 mia. kr svarende til en kapitalallokering på 15,2 %), og der vil ikke være nogen væsentlig påvirkning af bankens fremtidige indtjening. Spørgsmålet er, hvornår noget er væsentligt? Er 5,5 mia. af en CET1 på 148 mia. en væsentlig andel? Det er det samme spørgsmål, vi skal stille om indtjeningen, men uden at kende indtjeningstallet for den solgte forretning.

Danske Bank kommer til at afholde transaktionsomkostninger og bogføre ekstra nedskrivninger på i alt 0,7 mia. kr. Herudover er der en valutaswap, der er indgået for at afdække solvensen imod valutakursudsving, som på dagens valutakurser vil udløse et regnskabsmæssigt tab på 0,8 mia. kr., men da dette tab allerede er bogført direkte imod egenkapitalen, vil det ikke have nogen realøkonomisk effekt, da egenkapital og solvens ikke påvirkes.

Solvensafdækningen – eller en strukturel valutaafdækning, som Danske Bank kaldte det, da de indførte det i maj 2019 – fungerer på den måde, at når f.eks. norske kroner stiger i værdi, så stiger kapitalkravet også, da kapitalkravet opgøres i danske kroner, og egenkapitalen holdes i danske kroner. Derfor vil solvensen falde.

Når Danske Bank laver en solvensafdækning, køber man i princippet norske kroner på termin, og når kursen på norske kroner stiger, opnår man en gevinst, som man kan bogføre udenom resultatopgørelsen og direkte på egenkapitalen. Derved kan man fjerne valutakurspåvirkningen på banken solvensnøgletal, uden at det fremgår af resultatopgørelsen. Udfordringen er blot, at set fra et aktionærsynspunkt skaber det dobbelt medvind, når valutakurserne stiger, og dobbelt modvind, når de falder. Både norske og svenske kroner har givet dobbelt modvind i snart en del år.

De netto ca. 5 mia. kr. bliver først frigivet i 4. kvartal 2024, hvorefter vi må formode, at beløbet vil blive brugt til et aktietilbagekøb i 2025, som indikeret af Danske Bank på kapitalmarkedsdagen i juni.

Hvad var ventet? Det er altid et godt spørgsmål. Jeg skrev en rapport i SEB regi i marts 2021 baseret på regnskabstal for den norske forretning ekskl. storkundeafdelingen for 2020 – det sidste år hvor Danske Bank offentliggjorde lande baserede regnskabstal.

Min konklusion i marts 2021 var, at Danske Bank burde sælge privatkunde- og SME-forretningen i Norge og Sverige. Der var i rapporteringen ingen opdeling i hhv. privat- og SME-forretning, så jeg var nødt til at anskue det som en samlet forretning. For Norge formodede jeg, at Danske Bank kunne opnå en pris på indre værdi til trods for, at forretningen blot generede et afkast på 5,8 % af kapitalen, hvis vi antog 0,15 % kredittab og justerede for midlertidige høje omkostninger som følge af den kraftige opskalering af hvidvaskbekæmpelse.

Hvorfor skulle en køber betale indre værdi for så dårlig en forretning?

Synergier. En tommelfingerregel er, at når en bank køber en anden bank, der opererer i det samme marked, kan man spare 40 % af omkostningerne i den mindste bank. For Danske Bank Norge i 2020 ville det justerede afkast stige fra 5,8 % til 9,3 %, såfremt vi reducerede omkostningerne med 40 %. Herudover var Danske Bank Norge klart dårligere end konkurrenterne til at genere gebyrindtægter. Man må formode, at en køber med en bredere produktpalet ville kunne sælge flere produkter til kundebasen – specielt opsparingsprodukter. Noget Nordea faktisk også adresserer i deres meddelelse.

Den tilbageværende udfordring er, at vi ikke kender fordelingen af indtjeningen på hhv. private kunder og SME-kunder, men det får vi et indblik i, når Danske Bank regnskabsmæssigt udskiller den solgte forretning i en ikke-fortsættende-aktivitet. Her vil vi kunne se indtjeningen i det, man faktisk sælger. Om det kommer allerede i regnskabet på fredag, eller om vi må afvente 3. kvartalsrapporten i oktober vides ikke, men da salget er annonceret efter udgangen af 2. kvartal og blot 2 dage før regnskabsoffentliggørelsen, må vi nok forvente, at vi skal væbne os med tålmodighed til oktober, før vi får tallene på bordet.

Min konklusion er, at salget med overvejende sandsynlighed sker til en god pris for aktionærerne i Danske Bank – men det kan samtidig også være en god deal for Nordea, da de burde kunne opnå et markant højere afkast af forretningen pga. synergier. Det man kalder en win-win situation.

Samtidig vil salget fjerne et lag kompleksitet af Danske Bank, hvilket også vil være velkomment.

Men hvorfor ikke gøre det samme med Sverige, hvor prisen burde blive noget højere – jeg anslår, at 1,3x indre værdi er realistisk baseret på 2020-tallene. Indtjeningen er markant højere i Sverige end i Norge, men stadig en indtjening en evt. køber ville kunne øge markant pga. synergierne. Danske Bank vil komme til at ligne svenske SEB i struktur, hvis dette råd følges: Et stærkt hjemmemarked (Danmark) og en førende storkundeforretning i hele regionen. Det virker for SEB – det kunne også virke for Danske Bank.

Disclosure: Jeg ejer: 11.960 stk. Danske Bank.

Per Grønborg

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank