Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Spillet om Mols-Linien langt fra slut

Linda

lørdag 27. august 2016 kl. 18:11

På papiret har kapitalfonden Polaris vundet opgøret mod mindretalsaktionærerne i børsnoterede Mols-Linien, efter at Erhvervsankenævnet har sagt ok til en afnotering, og Polaris og storaktionær Henrik Lind truer med en tvangsindløsning. Men spillet er ikke slut endnu.

Umiddelbart ser det ud til, at mindretalsaktionæ-rerne i Mols-Linien må kaste håndklædet i ringen og erkende, at de har tabt det årelange opgør med kapitalfonden Polaris. Det kom ellers som en kæmpeoverraskelse, at Erhvervsankenævnet undsagde afgørelser fra både Københavns Fondsbørs og Finanstilsynet, der havde sagt god for Mols-Liniens (læs Polaris’) ønske om at blive afnoteret fra Fondsbørsen. Det var advokat Erik Werlauff som kom ind fra højre og kastede grus i maskineriet. Forleden kom Erhvervsankenævnet så med den endelige afgørelse, som gav grønt lys for en afnotering.

Ankenævnet skriver i afgørelsen (side 111) overraskende, at ”manglende tilstedeværelse af en markedsplads for aktierne, og det faktum, at selskabet ikke længere vil være underlagt oplysningsforpligtelser, er ikke i sig selv forhold, som kan statuere væsentlig skade for investorernes interesser, da sletningen af et selskab fra handel på baggrund af en anmodning fra udsteder af værdipapiret i modsat fald ville umuliggøres. ” I tidligere afgørelser om afnotering er der ellers lagt vægt på aktiens likviditet og andelen af eksterne kritiske aktionærer.

Udsigten til en afnotering har beviseligt kostet minoritetsaktionærerne store kurstab, og meget tyder på, at juristerne også i denne sag har haft det afgørende ord i forhold til den økonomiske sagkundskab, som ved noget om børsforhold og grundlaget for effektive markeder, herunder skadevirkningen for det danske aktiemarked af den slags afgørelser. På baggrund af afgørelsen oplyste Mols-Linien for nylig, at selskabet planlægges afnoteret den 11. oktober 2016. Selve købstilbuddet på kurs 40 er udløbet, men Polaris har nu en stående købsordre på de 40 kroner i markedet i forhold til den aktuelle børskurs på 62 .

Både afgørelsen fra Erhvervsankenævnet og en meddelelse om forhandlinger mellem Polaris og storaktionær Henrik Lind har presset kursen i forhold til markedskursen før disse meddelelser. Den 24. juni meddelte Mols-Linien at der var forhandlinger mellem de to store aktionærer om, at de ville lægge deres aktieposter i et fælles selskaber med 90,01 procent af aktiekapitalen, med henblik på en mulig tvangsindløsning af de resterende aktionærer.

Udmeldingen, som endnu ikke er udmøntet konkret, kan have haft til formål at presse aktiekursen på Mols-Linen, og samtidig være en plan B, hvis Erhvervsankenævet sagde nej til en afnotering. Efter meddelelsen den 24. juni dykkede aktien fra kurs 90 til 76, og efter Erhvervsankenævnets afgørelse faldt kursen fra 80 til 61. Kursdannelsen i et ”effektivt marked” blev altså sat ud af kraft af forhold, som var væsentligt skadeforvoldende for minoritetsaktionærerne.

Under alle omstændigheder kan det få stor betydning for både Polaris og minoritetsaktionæ-rerne, hvordan Mols-Linien aktien udvikler sig den kommende tid frem til afnoteringen den 11. oktober. Meget tyder nemlig på, at slupspillet kommer til at handle om den kurs, som mindretalsaktionæ-rerne får tilbudt ved en tvangsindløsning, og som i sidste ende antageligt fastsættes af en uafhængig syns- og skønsmand.

Netop usikkerheden om denne kurs på tvangsindløsning, som i teorien kan ligge mellem kurs 50-60 til 180, er også afgørende for Polaris. Hvis Polaris først igangsætter en tvangsindløsningsproces er der ingen vej tilbage, uansat hvad skønsmanden fastsætter af indløsningskurs. Hvis den lander omkring kurs 150 skal Polaris betale ca. fire gange mere for de sidste aktier end de første. Det vil spolere investeringscasen, da det vil betyde, at Polaris skal finde ca. 210 mio. kr. ekstra i likvider til tvangsindløsningen. Til gengæld vil en tvangsindløsning til 50-60 kr. være langt mere overskuelig. Polaris (og Henrik Lind) skal altså grundigt overveje fordelene ved at tvangsindløse mindretalsaktionærerne. En syns- og skønsmand kan meget let komme frem til, at en fair markedspris er kurs 120, med mindre skønsmanden alene ser på den seneste børskurs, hvilket der også er risiko for set gennem mindretalsaktionærernes briller. Markedskursen har dog været markant presset af truslerne om afnotering og tvangsindløsning, hvilket en skønsmand alt andet lige bør tage hensyn til.

Analytiker Johannes Møller fra JM Invest (tidligere Nordea og Danske Bank) har for nylig udarbejdet en analyse , hvor han estimerer en fair kurs på selskabet på 130-180, uden at indarbejde en upside fra den kommende aktivitet i Bornholmstrafikken. Det skal tilføjes, at han er aktionær i Mols-Linien. Mindretalsaktionærerne har fra 12. oktober sikret handel med aktier i Mols-Linien på OTC-børsen.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank