Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Oprydning i likviditetspresset Hellerup Finans

Linda

lørdag 13. august 2016 kl. 18:48

Hellerup Finans A/S havde pr. 30. juni 2016 likvider på 1,4 mio. kr. til fortsat drift.

Ledelsen udtrykker i et nyt regnskab, at der er ”væsentlig usikkerhed” om selskabets fortsatte drift.

Efter Økonomisk Ugebrev for et år siden afslørede at Hellerup Finans Holding indirekte havde solgt aktieandele til eksterne investorer i strid med lovgivningen, har koncernen været igennem et veritabelt mediestormvejr. Den tidligere revisor fra BDO blev fyret, og afløseren fra revisionsfirmaet EY været med til at sikre et korrigeret regnskab, som tegner billedet af et stærkt nødlidende selskab, modsat billedet i det tidligere ”forskønnede” regnskab.

Revisor skriver i en supplerende oplysning, at der er ”væsentlig usikkerhed om selskabets evne til at fortsætte driften” med henvisning til, at ”selskabets aktuelle likviditetsbuffer er beskeden.” Revisor har underskrevet erklæringen 15. juli 2016, altså for ganske nylig.

Efter korrektionerne er et tidligere overskud på 23 mio. kr. vendt til et underskud på 45 mio. kr. Altså en difference på 68 mio. kr. Den bogførte egenkapital er ændret fra plus 85 mio. kr. til minus 15 mio. kr. – ikke mindst fordi en stribe porteføljeselskaber nu værdiansættes til kostpriser. Ledelsen skriver i beretningen under overskriften ”Væsentlige usikkerheder om fortsat drift”, at stort set hele selskabets kapital er investeret i porteføljeselskaberne.

Brug for løbende likviditetsindskud

Da hovedparten af selskaberne er i en indledende vækstfase uden særlige indtægter, er der brug for løbende likviditetsindskud. I regnskabsåret 2014/15 havde selskabet kun indtægter på seks mio. kr, og de var næppe meget større i det netop afsluttede regnskabsår 2015/2016.

I det reviderede regnskab oplyses det, at selskabet i perioden fra 1. juli 2015 til 30. juni 2016 havde negative pengestrømme på 50,8 mio. kr. Ledelsen skriver om den negative pengestrøm i det netop afrundede 2015/16-resultat, at ”heraf vedrører drift 32,2 mio. kr., mens 18,6 mio. kr. vedrører likviditet til selskabets virksomheder (…) selskabets likviditet pr. 30. juni 2016 udgør 1,4 mio. kr.”

Det betydelige likviditetsdræn er hidtil dækket med likviditet fra moderselskabet, Hellerup Finans Holding, som er delvist ejet af eksterne investorer og selskabets ledelse. Eksterne investorer har løbende købt ejerandele i holdingselskabet, som i dag kun er ca. 30 procent ejet af hovedaktionær Torben Jensen. Det seneste år har det angiveligt været vanskeligt at sælge nye aktier i selskabet. I tillæg hertil har holdingselskabet søgt at sælge virksomhedsobligationer for 60 mio. kr. Ifølge regnskabet var der ved udgangen af juni 2016 tegnet obligationer for 33 mio. kr., hvoraf 23 mio. kr. ”hidrører fra investors ombytning af obligationer i et nu nedlukket investeringsprojekt.” Det oplyses ikke, om ombytningen har givet anledning til ny likviditet, som ellers kun er ti mio. kr. På et direkte spørgsmål herom oplyser Torben Jensen blot, at obligationerne ventes udsolgt om 1-2 måneder.

Netop holdingselskabets evne til at tilføre ny likviditet er helt afgørende for overlevelse. Ifølge regnskabet forventer selskabet i det nye regnskabsår driftsomkostninger på 35 mio. kr. og fire mio. kr. i likviditetstilskud til porteføljeselskaber. Honorarindtægter forventes øget meget markant til 32 mio. kr. efter justering af strategien. Selvom antallet af ansatte er beskåret, virker både forventede honorarindtægter og nødvendige likviditetstilskud til porteføljeselskaber meget lavt sat.

Porteføljeselskaber skal sælges

Det kan være en af grundene til, at ledelsen nu vil sælge alle porteføljeselskaber inden for 6 – 18 måneder. Ledelsen erkender, at udsigterne er meget usikre. Det oplyses, at tilførsel af kapital sammen med salg af porteføljeselskaberne er en forudsætning for at fortsætte driften. ”Det må naturligvis forventes, at en eventuel forceret realisation af investeringerne vil ske med en væsentlig reduktion i forhold til den regnskabsmæssige værdi (som efter korrektionen er sat til kostpriser. Red).”

Tilbage står, at Hellerup Finans har en stribe porteføljeselskaber som måske på sigt kan blive mange penge værd, men som fortsat kræver tilførsel af likviditet for at blive holdt i live. Hellerup Finans er dog overordnet optimistisk omkring flere af porteføljeselskaberne, som det fremgår af denne gennemgang. Men det er også givet, at pres på likviditet i holdingselskabet og dermed Hellerup Finans, vil kræve hurtigt mersalg af de meget usikre erhvervsobligationer eller salg af porteføljeselskaber, som næppe endnu er modne til det.

Noget tyder på, at hovedaktionær Torben Jensen har overvejet at frigøre privat likviditet ved at sætte sin private villa Høyrups Alle nr. 9 i Hellerup til salg for 17 mio. kr. Villaen har stået til salg i fire måneder, men er ikke blevet solgt.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank