Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Linda

lørdag 06. august 2016 kl. 12:42

Har de professionelle investorer efterhånden fået nok?

Udviklingen går mod en fortsat svækkelse af den globale økonomi, analytikerne fortsætter med at nedjustere deres forventninger til de børsnoterede selskabers overskud de næste kvartaler, og der er fortsat en stribe geopolitiske brændpunkter, eksempelvis Syrien, det sydkinesiske Hav og Tyrkiet. Alligevel har aktiemarkederne de seneste måneder bevæget sig fremad, og det amerikanske S&P 500 indeks ligger tæt på den seneste historiske rekord. Umiddelbart en meget ulogisk udvikling, og helt modsat de fundamentale forhold med en underliggende tårnhøj risiko. Men med obligationsrenter i minus eller tæt på nul, synes aktier at være det eneste alternativ. Og det har givet grundlag for, at aktieboblen i nu et par år har vokset sig større og større.

Aktiemarkedet har på det seneste vist tydelige svaghedstegn og taber klart momentum. Spørgsmålet er: Er vi ved at nå en situation, hvor de professionelle investorer vurderer, at der er for stort misforhold mellem muligheden for flere gevinster på aktiemarkederne, og risikoen for betydelige aktiekursfald? Flere udenlandske analytikere har været på banen med den slags advarsler. Det er påfaldende, at momentum er klart aftagende, og fortsætter den afventende stemning, er der ekstra grund til agtpågivenhed.

Men hvornår skal man så sælge?

I AktieUgebrevets Pensionsportefølje forfølger vi en strategi, hvor vi skruer trinvist op og ned for risikoen, og på den måde bliver aktieeksponeringen løbende tilpasset til de konkrete markedsforhold og de underliggende risici. Umiddelbart har vi aktuelt en for høj aktieandel i forhold til de enorme fundamentale risici. Men vi lader os først og fremmest styre af de signaler, aktiemarkedet selv fortæller os. På baggrund heraf skruede vi i starten af sidste uge lidt ned for aktieandelen, som et stykke tid har ligget på 100 % af kapitalen.

På den helt korte bane mener vi, at man som investor først skal begynde for alvor at skrue ned for risikoen, hvis nogle af de centrale pejlemærker falder: nemlig 9.900-10.000 for tyske DAX Future, som er styrende for europæiske og også danske aktier. For amerikanske S&P Future er det først for alvor kritisk, hvis først det tidligere toppunkt i 2.120 falder og dernæst 2.000-mærket falder. Brud af disse niveauer kan enten ske i en glidende zig zag bevægelse, eller i et stejlt hurtigt fald, hvis der opstår uforudsete finansielle chok, eksempelvis et europæisk bankkrak, eskalering af krigen i Syrien med USA og Rusland som modparter eller eskalering af konflikten mellem USA og Kina i det sydkinesiske hav.

Og hvad så med Brexit, Trump og de europæiske banker?

For det første tror vi fortsat, at Brexit kan komme til at gøre ondt på både EU og UK. England er allerede ved at blive ramt, og det reagerede den engelske centralbank på forleden med nye stimulanser. Det alvorlige risikoscenarie er, at den politiske elite i EU og UK ikke bliver enige om en ny samhandelsaftale, som er spiselig for begge parter. Indtil videre forventer de finansielle markeder, at fornuften vil råde til sidst. Der står ekstremt meget på spil både for UK og EU: For EU toppen vil en afsondring af UK betyde, at EU er på vej mod et langsigtet sammenbrud, hvor den ”planlagte” finanspolitisk union til at håndtere den eskalerende statsgæld i de sydeuropæiske lande bliver afsporet, især hvis UK formår at håndtere situationen uden de store skrammer. Selv med en aftale med UK er der risiko for, at samme problem opstår alligevel.

På den korte bane er den største nære risikofaktor de svageste europæiske banker: At bankaktierne selv efter ECB bankstresstest faldt tilbage vidner om manglende tillid til stresstesten. Derfor skal man holde godt øje med udviklingen i de europæiske bankaktier den kommende tid. Vi ser på Stoxx 600 Banks indeks. Endelig kan der ligge simpel markedspsykologi bag, at aktieboblen lige pludselig sprænger, eksempelvis på grund af vigende tillid til centralbankerne.

Har Novo skudt udenlandsk udsalg af danske aktier i gang?

Som bekendt fik Novo Nordisk aktien alvorlige klø fredag morgen efter et skuffende regnskabsresultat. Da Novo vægter meget tungt i det danske aktieindeks er der ikke noget at sige til, at det samlede danske indeks gik i rødt, selvom de fleste andre europæiske aktiemarkeder var i grønt. Påfaldende er det dog, at pryglene til Novo trak rigtig mange andre danske aktier med ned. Derfor spørger vi nu: Kan det være startsignalet til, at udenlandske investorer begynder udsalg af danske aktier? Hvis det er tilfældet kan det blive alvorligt, da udenlandske investorer ejer over halvdelen af alle danske børsnoterede aktier. Hvis udbuddet eksploderer, hvem skal så samle op? Og husk, at mange af de store danske aktier handles til meget høje værdiansættelser.

læs hele udgivelsen her 

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank