Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Nets i overoptimistisk kommunikation før børsnotering

Josephine Daniel

mandag 11. september 2017 kl. 12:18

Tema: Topchefernes sprog og kommunikation: CEO i Nets Bo Nilsson og bestyrelsesformand Inge K. Hansen skruede heftigt op for de overoptimistiske sprogtoner i selskabets 2015-aktionærbrev – altså kort før børsnoteringen i 2016, viser sproganalyse.

Samtidig nedtonede Nets ledelsen både før og efter børsnoteringen realisme-ytringerne, der afspejler konkrete, umiddelbare og genkendelige forhold, der påvirker virksomheden eller omverden. Det viser denne sprog- og kommunikationsanalyse af Nets’ aktionærbreve fra de seneste fire årsrapporter, Økonomisk Ugebrevs Ledelse har foretaget med business intelligence værktøjet Diction. Kombinationen af overoptimistisk og mindre realistisk sprog står i kontrast til, at Nets’ aktionærbreve siden 2014 er formuleret med stigende fokus på forandring, bevægelse, dynamik og gennemførelsen af ideer. Dette kan måles i analysesoftwaren på sprogvariablen ’aktivitet’.

’Aktivitets’ udviklingen understøttes især af Nets’ seneste aktionærbrev (vedr. regnskabsåret 2016) i relation til formuleringer om det ”kontaktløse dankort”, der nævnes hele 12 gange. Det ”kontaktløse dankort” er et vigtigt forretningsmæssigt omdrejningspunkt vedrørende fremtidens betalingsløsninger, hvor Nets er presset af bl.a. Coops løsning samt af Danske Banks store succes MobilePay.

I en sproglig og kommunikationsstrategisk sammenhæng fungerer det ’kontaktløse dankort’ samtidig som markør for kompensation for den manglende realistiske og overoptimistiske sprogtone: ”It is a key priority for us to retain and further strengthen the leading position we have within in-store digital payments, and we feel strongly positioned to stay competitive.” Positionen skal altså forsvares og flere forandringer (further strengthen) kommer til at ske.

Aktivitets-ytringer og overoptimismen følges også ad i sætningen ”Add to this the fast adoption of a contactless payment experience by Danish consumers, cementing our position with Danish retailers and consumers going forward.”

Overoptimismen kan læses i forklaringer, der henviser til eksterne grupper af mennesker eller værdier, som dermed virker som garant for egne beslutninger. Nets har stadig mange ideer og planer, der skal føres ud i livet. Det gælder ikke mindst indenfor betalingsløsninger, som underbygges med hjemmel i ”Danish consumers” og ”Danish retailers.” Dette kombineres med de ’aktivitets-ytringerne’ fast adobtion” og ”going forward”.

Mindre realisme

Det faldende brug af realisme-ytringer er på sin vis bemærkelsesværdig. I tidligere analyser af topchefers sprog og kommunikation har det nemlig vist sig for de skarpt opmålte formuleringer i aktionærbrevene, at realismeytringer ofte overdrives. Årsagen er, at angsten for at blive betvivlet som leder uden fornemmelse for virkeligheden er så udtalt, at henvisninger til tingslige forhold overdrives tilsvarende.

Også optimisme-ytringer overdrives som hovedregel i økonomisk ledelseskommunikation. Det gælder også for Nets og skal forklares mere jordnært med, at det modsatte – at optimismen er fraværende – vil være det samme som at tvivle på egne lederevner.

Ordret ’new’ er i 2016 det mest benyttede betydningsord. ’New’ benyttes 15 gange i 2016 mod 9 gange i 2015. Det er dog kun en relativ lille stigning på 0,1 procentpoint i forhold til alle benyttede ord, men det understøtter udviklingen i sprogvariablen ’aktivitet’.

I 2015 var det mest benyttede betydningsord ’business’, hvor topledelsen – bevidst eller ubevidst – kiggede frem mod en børsnotering og derfor måske fortalte mere om den bestående forretning end om nye og mere usikre tiltag, der kunne skabe tvivl på de finansielle markeder.

Nets’ første aktionærbrev efter børsnoteringen i 2016 er længere og mere omfattende end tidligere. Værdien af information stiger selvsagt, når et selskab børsnoteres og reduceres til et investeringspapir, som skal risikovurderes af finansielle investorer. Samtidig holder CEO Bo Nilsson og bestyrelsesformand Inge K. Hansen fast i at afsende aktionærbrevet i fællesskab. Det signalerer, at topledelsen er enig, og at magtkampene er under kontrol.

Sprog og kommunikation i Dongs IPO

Resultatet af Nets analysen – overoptimistisk og faldende realisme – ligger på linje med udviklingen i Dongs aktionærbreve før og efter deres IPO, der blev gennemført nogle måneder før Nets’. Men modsat Nets’ stigende fokus på forandringer og nye tiltag, er Dong i sprogvariablen ’aktivitet’ faldende.

Det kunne indikere, at den strategiske retning for Dong er langt tydeligere, end den er for Nets. Dong har taget store strategiske beslutninger om udelukkende at fokusere på vindenergi og udfase kul, der helt er afviklet fra energiproduktionen i 2023. Samme tydelige strategiske retning er langt sværere for Nets at formulere.

Hvor Dongs formuleringer om nye tiltag er indenfor rammerne af den strategiske dagsorden, indikerer analysen at Nets-ledelsen stadig forsøger at formulere selve den strategiske dagsorden. Fx skriver Dongs Henrik Poulsen i seneste aktionærbrev, at: ”We are currently involved in the construction of six major offshore wind farms. The projects are progressing according to plan, and thanks to these projects we are reaching new technical milestones.” Så stærke entydige formuleringer er sværere at finde hos Nets, hvor målene er langt mere fragmenteret i forskellige forretningsområder og digitaliseringens disruptive væsen.

 

SÅDAN HAR VI GJORT

Analysen er baseret på Big Data analysesoftwaren Diction, der på baggrund af sprogvidenskabelige observationer kan måle sprogtonen på fem kvalitative sprogvariable – ”aktivitet”, ”optimisme”, ”selvsikkerhed”, ”realisme” og ”fællesskab”. Diction måler statistisk tekstmateriale op mod et norminterval i en bestemt kategori – i dette tilfælde Public Relation Finance – på baggrund af en stor mængde sammenlignende tekster fra en periode over 10 år. Brydes normintervallet (se oversigt) er der tale om sproglige under- eller overdrivelser. Desuden er der i analysen benyttet tekstanalysesystemet Wordmap til bl.a. at fastslå betydninger og ordbrug.

Joachim Kattrup

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank