Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Josephine Daniel

torsdag 14. september 2017 kl. 8:04

Danish Crown-model bliver permanent

I april 2014 vedtog folketinget en midlertidig særlov, der konkret skulle give medarbejderne i Danish Crown i Rønne mulighed for at investere i deres arbejdsplads, og dermed at redde den. En evaluering af loven nu tre år senere får regeringen til at forslå, at den bliver permanent: ”Evalueringen konkluderer, at det medarbejderinvesteringsselskab, der er etableret, har fungeret efter hensigten og har skabt den ønskede effekt i form af at bevare og øge investeringer i Danish Crowns slagteri på Bornholm. Det kan ikke udelukkes, at der på et senere tidspunkt kan opstå behov for at etablere flere medarbejderinvesteringsselskaber, hvorfor muligheden for at oprette et medarbejderinvesteringsselskab også skal være muligt fremover,” hedder det i lovforslagets bemærkninger.

Ukendt tab på Seed Capitals optioner

Det delvist statsfinansierede Seed Capital har været kritiseret for at tage andre investorer ombord på fordelagtige optioner, som minimerer disse investorers risiko. Men staten har intet overblik over, hvordan fortjenesten i sidste ende er blevet fordelt, fremgår det af et ministersvar til Folketingets Erhvervsudvalg: ”Uddannelses- og Forskningsministeriet har ikke oplysninger om det økonomiske udbytte for Seed Capital eller andre private investorer fra specifikke investeringer, hvori der også er indgået finansiering fra innovationsmiljøerne. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte modtager kvartalsvis rapporteringer om det økonomiske tilbageløb fra statens midler, der anvendes af innovationsmiljøerne, og fører herudover løbende tilsyn med, at innovationsmiljøerne overholder gældende regler. Det bemærkes endvidere, at innovationsmiljøerne ikke skal være i konkurrence med private investorer, og formålet er ikke at generere overskud til staten.”

Lokalbanker giver igen store lån til ejendomsprojektfinansiering

Mange lokalbanker kom i fatale problemer, fordi de lånte for meget ud til ejendomssektoren op til finanskrisen. Nu er der atter for stor risikovillighed, konkluderer Finanstilsynet efter en spørgeskemaundersøgelse om 24 mindre og mellemstore bankers projektfinansiering: ”Kravet til kundernes egenfinansiering var typisk 20-25 pct. eller lavere, hvilket Finanstilsynet anser for at være et lavt niveau, og lavere end i de store pengeinstitutter. Nogle institutter havde ikke krav om egenfinansiering. Et lavt egenfinansieringskrav kan opvejes af et højt krav til forudgående salg eller udlejning. Men kun 20 pct. af institutterne havde et sådant krav. Kun få institutter stillede krav til byggestyring eller til bygherre i deres retningslinjer. Finanstilsynet fandt også eksempler på, at institutternes udlån fraveg kreditpolitikken. Der var flere eksempler på, at institutterne i flere af deres udlån så bort fra egne krav om egenfinansiering, og der var tilfælde, hvor der slet ikke blev stillet krav om egenfinansiering.” Fire institutter har fået egentlige pålæg.

Regeringen vil sikre fair konkurrence mellem offentlig og privat

Regeringen præsenterer et udspil, som skal begrænse de erhvervsaktiviteter, som stat, kommuner og regioner i dag udfører: ”Klarere regler og begrænsning af offentlige erhvervsaktiviteter: Kommunalfuldmagtsreglerne om erhvervsaktivitet skal lovfæstes og strammes. Desuden vil regeringen begrænse den adgang til offentlig erhvervsaktivitet, der i dag følger med anden lovgivning, f.eks. finansloven og biblioteksloven. Fair prissætning og lige vilkår: Regeringen vil med afsæt i anbefalinger fra OECD sikre, at priser fra offentlige aktører ikke er konkurrenceforvridende. Bedre klagemuligheder og styrket håndhævelse af reglerne om offentlig erhvervsaktivitet: Regeringen vil etablere en ny klagemyndighed, der på baggrund af klager kan tage stilling til, om erhvervsaktiviteter i stat, regioner og kommuner er lovlige, og om prissætningen er rigtig.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank