Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tvivl om NKT-chefens vækstplan lige før aktiesplit

Josephine Daniel

fredag 15. september 2017 kl. 10:35

Der er tvivl om potentialet i det nye, mere grønne NKT lige før kabel-koncernen den 12. oktober bliver splittet fra Nilfisk. Et stort kursfald afspejler skepsis hos visse analytikere om, hvor godt NKT vil klare sig på det vigtige marked for højspændingskabler.

Uenigheden mellem analytikerne vokser om fremtiden for det nye selvstændige NKT. Visse analytikere stiller alvorlige spørgsmålstegn ved kabelkoncernens evne til at hævde sig over for store konkurrenter i kampen om ordrer, mens andre er langt mere optimistiske.

Usikkerheden er opstået kort tid før kabelkoncernen, med CEO Michael Hedegaard Lyng i spidsen, den 12. oktober i en historisk manøvre bliver skilt fra sin mangeårige partner, Nilfisk.

I de seneste uger har usikkerheden kostet aktionæ-rerne dyrt. Siden NKT den 17. august udsendte sin halv-årsmeddelelse er aktien (der altså stadig også rummer Nilfisk) faldet fra kurs 560 til niveauet 500. Faldet nåede altså i denne uge i perioder over 11 procent, og nedgangen i markedsværdien er over 1,5 mia. kr.

Efter opkøbet af ABB’s aktiviteter inden for højspændingskabler for 5,3 mia. kr. ser det selvstændige NKT ellers ud til at blive endnu en global dansk virksomhed, der bygger sin vækst på det stigende marked for offshore vindkraft. Koncernen er nu en af de tre store europæiske leverandører af de kabler, som kan forbinde vindkraftanlæg med landjorden. Netop denne højspændingsforretning udgør efter ABB-købet næsten halvdelen af NKT’s omsætning. Men holder historien? Med præsentationen af halvårsregnskabet måtte NKT erkende, at det kniber med at få tilstrækkeligt mange ordrer til at udnytte produktionskapaciteten for højspændingskabler i 2018. Det gav i første omgang et kursfald fra 560 til 522. Den 28. august fik kursen så endnu et hug ned til under 500, efter at britiske Barclays udsendte en analyse, der ifølge Ritzau Finans
forudså at NKT kunne falde til 370.

NKT forklarer selv ordrehullet i 2018 med overtagelsen af ABB – kabelforretningen. Købs- og overtagelsesprocessen har varet fra efteråret 2016 til godt ind i foråret 2017. ”Gennem den tid var der selvfølgelig en masse usikkerhed blandt kunderne om, hvad der præcist ville komme til at ske,” og om sammenslutningen overhovedet ville blive godkendt, forklarede Michael Hedegaard Lyng efter udsendelsen af halvårsregnskabet.

Aktieanalytikeren Casper Blom fra ABG Sundal Collier vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at der nu mangler ordrer for cirka 200 mio. euro, for at NKT’s kapacitet for produktion af højspændingskabler kan blive udnyttet i 2018.

Forudsat at denne produktion giver en EBITDA-overskudsgrad på 20 procent, modsvarer den manglende produktion et EBITDA på 40 mio. euro eller cirka 300 mio. kr. Og en manglende indtjening på cirka 300 mio. kr. i et enkelt år berettiger ikke et fald i markedsværdien på 1,5 mia. kr., mener Casper Blom. ”Et så stort fald må indebæ-re en forventning om, at NKT også i de efterfølgende år får svært ved at udnytte kapaciteten fuldt ud,” siger han.

TROEN PÅ TOPCHEFEN

Så pessimistisk er der efter Casper Bloms mening, ikke grund til at være. Han tror endda, at NKT stadig har en chance for at nedbringe ordremanglen i 2018 til 100 mio. euro. NKT’s topchef Michael Hedegaard Lyng erkendte efter fremlæggelsen af halvårsregnskabet, at ”vi har brug for flere ordrer især i Karlskrona-forretningen, den tidligere ABB-forretning, for at få et solidt 2018 sammenlignet med 2017,” men sagde også, at ”årene forude, 2019 og 2020 ser ekstremt stærke ud, så det er jeg ikke bekymret for nu.”

Et stort spænd i analytikernes kursmål for NKT, rækkende fra de 370 (som Barclays ifølge Ritzau Finans regner med) til 665 (med ABG Sundal Collier på 610) afspejler imidlertid en usædvanlig uenighed om, hvor dygtig Michael Hedegaard Lyng og NKT vil være til at erobre ordrer, især i det boomende marked for højspændingskabler.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank