Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Investeringsforeninger dropper ”bæredygtighed” i navnet

Henrik Denta

mandag 21. august 2023 kl. 17:25

Investeringsforeninger dropper ”bæredygtighed” i navnet

Foreningerne har svært ved at leve op både til kundernes forståelse af begrebet bæredygtighed og kravene fra myndighederne. Bl.a. en af landets største investeringsforeninger har denne sommer vedtaget helt at droppe betegnelsen ”bæredygtighed” i afdelingernes navne. En ny vejledning fra ESMA, som skal klargøre den præcise definition, forventes om nogle måneder, skriver journalist Henrik Denta.

Sommerferien blev pludselig afbrudt for mange aktionærer i Investeringsforeningen Nordea Invest. For den 18. juli 2023 var der indkaldt til ekstraordinær generalforsamling med bare ét eneste punkt på dagsordenen. Nemlig at afskaffe ordet ”bæredygtigt” i afdelingernes navne.

Forslaget blev hurtigt vedtaget, den ekstraordinære generalforsamling afsluttet, og alle kunne vende tilbage til sommerferien. Dermed har Nordea Invest ikke længere bæredygtige fonde, i hvert fald ikke i selve navnet. Den tidligere afdeling med navnet Bæredygtige Aktier KL, med en formue på over 16 mia. kr., hedder nu Aktier Ansvarlig KL. Og Nordea Invests afdeling med navnet Bæredygtige Obligationer KL hedder nu Obligationer Ansvarlig KL.

Vækker opmærksomhed

Selvom beslutningen er truffet og meldt til ud via Nasdaq, optræder de to afdelinger dog stadig med deres respektive bæredygtigheds-navne på Nordea Invest egen hjemmeside og på NasdaqOMX’s hjemmeside. 

Nordea Invest sidder i dag på næsten en femtedel af markedet for investeringsbeviser. Derfor vækker det opmærksomhed, når den opgiver at leve op til kravene for en bæredygtig investeringsforening. Beslutningen er en foreløbig kulmination på lang tids kritik af investeringsforeningernes brug af begrebet bæredygtighed.

Mange investorer og Forbrugerrådet Tænk har udtalt skarp kritik af den måde, hvorpå investeringsforeninger i flæng har gjort brug af begrebet ”bæredygtigt”.

”Investorerne er efterladt på herrens mark, hvis de virkelig vil være sikre på, at hele deres formue bliver investeret bæredygtigt, selv om investeringsfonden rent faktisk hedder noget med bæredygtigt,” siger   Jacob Ruben Hansen, økonom i Forbrugerrådet Tænk.

Nordea Invest har selv tidligere erklæret sig delvist enige i kritikken: ”Vi er i enige i, at navngivningen af fonde med forskellige andele af bæredygtige investeringer kan være forvirrende for investorer – og det sagde vi også allerede for et år siden. Vi vil gerne være en investeringsforening, hvor emnet bæredygtighed er det modsatte af forvirrende,” siger Rasmus Eske Bruun, chef for Nordea Invest i Danmark.

Forvirringen har været til at tage og føle på i Nordea Invest. Når man læser prospektet for afdelingen Bæredygtige Aktier, er der svaret nej til spørgsmålet om, hvorvidt denne afdeling ”har et bæredygtigt investeringsmål”. 

Videre skrev Nordea, at ”selvom det ikke har en bæredygtig investering som mål, har det en minimumsandel af bæredygtige investeringer på 50 procent.”

Dette var for så vidt rigtigt for at opfylde kravene til at kalde sig bæredygtigt efter den såkaldte milde udgave i artikel 8 i taksonomiforordningen. Men også nok til at forvirre investorerne, når det gælder spørgsmålet, om man så kan kalde sig bæredygtig.

Et tema i andre foreninger

SydInvest står i nøjagtigt samme situation og med nøjagtigt samme svære overvejelser. SydInvest har en afdeling med navnet Bæredygtige Aktier, og til spørgsmålet om, hvorvidt den står foran en navneforandring, lyder svaret fra afdelingsdirektør Niels Skovart: ”Vi har gjort nogle indledende overvejelser, hvor vi allerede har diskuteret flere forskellige alternative navngivninger. Men vi afventer stadig de endelige retningslinjer for navngivning inden for området.” 

Også Jyske Invest står med problemstillingen. Her er der også sat kryds ved svaret nej ud for spørgsmålet, om afdelingen Jyske Invest Bæredygtige Aktier KL har et bæredygtigt investeringsmål. Ydermere skriver Jyske Invest, at afdelingen ”fremmer M/S-karakteristika, men vil ikke foretage nogen bæredygtige investeringer”. Altså fokuserer den på miljø og sociale forhold og ikke på bæredygtighed.

BankInvest var blandt de allerførste til at starte denne udvikling. For knap fire år siden lancerede BankInvest en ny fond med navnet Globale Aktier Bæredygtig Udvikling. I dag er ordet bæredygtig slettet fra fondens navn. 

Finanstilsynet oplyser, at det forventer, at ESMA, den europæiske tilsynsmyndighed, er klar med en ny og mere præcis vejledning i årets sidste kvartal. 

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank