Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Kapitalforvaltere blottet for kvindelige ledere

Carsten Vitoft

torsdag 24. august 2023 kl. 17:25

Kapitalforvaltere blottet for kvindelige ledere

Åbenhed om ledelsesaflønning og øget kønsdiversitet har længe været højt på dagsordenen i den danske pensionssektor. Men pensionsselskabernes eksterne kapitalforvaltere halter langt bagefter på mangfoldighed. Der er en blind vinkel i sektorens åbenhed om disse forhold.

Mens pensionssektoren og resten af finanssektoren i årevis har arbejdet hårdt på at få flere kvinder ind i de øverste ledelseslag, ser det ud til, at deres egne kapitalforvaltere fuldstændig flyver under radaren.

I landets absolut største kapitalforvalter, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), forvalter man milliarder af danske pensionskroner. Selskabet ledes af hele 46 partnere, men kun tre af dem er kvinder.

CIP oplyser til Økonomisk Ugebrev, at ledelsen har fokus på området. Men der rapporteres ingen tal eller målsætninger for disse blødere værdier i CIP’s nye ESG-rapport.

Puf til CIP
”Ligestilling og inklusion er en vigtig prioritet for CIP, og vi vil blive en bedre arbejdsplads og levere bedre resultater i takt med en øget diversitet. I dag er 13 pct. af vores ledere og en tredjedel af vores samlede medarbejdere kvinder, så vi har fortsat et stykke arbejde foran os på dette område. Men vi er fortrøstningsfulde, da vores målrettede arbejde allerede viser resultater”, siger Lars Gert Lose, head of global public affairs i CIP.

Pensionssektoren selv ser ud til at være meget længere fremme på området, både med åbenhed og målsætninger. De fleste selskaber har fastsat konkrete mål for kønsdiversitet i ledelsen. I PensionDanmarks seneste årsrapport kan man eksempelvis se, at 43,3 pct. af de ansatte er kvinder, at der er en faktor 1,2 i lønforskel mellem kønnene, og at 22 pct. af bestyrelsesmedlemmerne er kvinder. Samtidig er der opsat mål for, hvor langt man gerne vil nå frem mod 2025.

”Vi opfordrer alle samarbejdspartnere til at rapportere på kønsdiversiteten i egen organisation og lægge en strategi for, hvordan man sikrer en høj grad af kønsdiversitet i organisationen, da dette bidrager positivt til virksomhedens resultater.

Det er ikke altid ligetil at sammenligne lønvilkår mellem ansatte og medejere eller partnere, men generelt opfordrer vi alle samarbejdspartnere til at være transparente og bevidste om ledelsesaflønning. Den opfordring gælder også for CIP”, siger PensionDanmarks investeringsdirektør Claus Stampe.

En anden stor kapitalforvalter er ATP PEP, som er ATP’s egen kapitalvalter. Også her halter det noget med kvinder i toppen, da fire ud af fem partnere er mænd. Alligevel stillede ATP sig for nylig op på generalforsamlingen hos selveste Novo Nordisk og krævede øget kønsdiversitet i toppen. Men hverken ATP PEP eller ATP ønsker i dag at svare på spørgsmål om emnet fra Ugebrevet.

De ulige kønsfordelinger får nu PensionDanmark, PFA, akademikerne i P+ og pædagogerne i PBU til at opfordre kapitalforvaltere til at øge deres fokus på bløde værdier.

”I PFA opfordrer vi til transparens omkring lønforhold i alle de selskaber, vi investerer i. I PFA har vi en politik om, at kønsdiversiteten i de selskaber, vi investerer i, skal afspejle det omkringliggende samfund. Vi opfordrer CIP til at skabe en bedre balance mellem kønnene”, svarer Peter Tind Larsen, chef for alternative investeringer i PFA.

Fælles for pensionskasserne er det dog, at man ikke vil gøre det til et krav for at komme i betragtning til at forvalte pensionskronerne. Det kan være årsagen til, at pensionskasserne selv har en hel del mere held med en mere ligelig balance mellem kønnene end deres kapitalforvaltere.

I CIP er tre ud af fire seniorpartnere mænd. Blandt partnerne er det blot 6 pct., der er kvinder, og det er der flere i pensionssektoren, der mener kan gøres bedre.

PBU følger regnskabspraksis i forbindelse med offentliggørelse af ESG-nøgletal, herunder at præsentere ledelsens løn i forhold til de ansattes løn og køn. PBU støtter op om, at denne praksis udvides til flere brancher og for endnu flere selskaber. Der vil være nogle pensionskasser som kan have sværere ved at forklare forskellene i deres baglande, afhængigt af, hvilke brancher de repræsenterer. Både PBU og P+ kan nemt risikere pres fra deres bagland med mange kvinder. Mens Pensiondanmark måske slipper nemmere fra byggefagene, som typisk er mandsdominerede.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank