Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ESG-survey del 2: Her er finanssektorens vigtigste ESG-resultater

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 22. august 2023 kl. 17:57

Økonomisk Ugebrev har spurgt Danmarks største banker, forsikringsselskaber og kapitalforvaltere til deres arbejde med ESG, herunder hvad de betragter som deres største ESG-resultater. Mange af de danske finansvirksomheder peger på klimaresultater, eksempelvis i form af konkrete CO2-reduktioner eller lancering af grønne investeringsprodukter. Men også resultater vedrørende kønsligestilling og menneskerettigheder fremhæves.   

I et survey, udsendt til 16 selskaber inden for bank, forsikring og kapitalforvaltning, peger hovedparten på vigtigheden af klimaresultater, som er knyttet til deres investeringsportefølje i form af konkrete CO2-reduktioner og/eller grønne finansielle produkter.

Eksempelvis fremhæver Flemming Ramberg Mortensen, områdedirektør, Sekretariat, Strategi og ESG i Sydbank, at Sydbank i efteråret 2022 udstedte grønne obligationer for 3,7 milliarder kroner samt at banken det seneste år har reduceret sit samlede scope 1, 2 og 3 CO2-aftryk med 12 procent.

En oversigt over finansvirksomheders syn på ESG-udfordringer samt hvad de konkret gør for at løse dem, findes her.

Hovedparten af selskaberne peger på flere forskellige konkrete ESG-resultater.**

Eksempelvis oplyser Tim Kristiansen, COO i C WorldWide, at C WorldWide er godt på vej til at nå i mål med at bringe porteføljeselskaberne i overensstemmelse med Parisaftalens 1,5-graders målsætning: ”For nuværende møder vores selskaber en temperaturændring på 1,7 grader og er som udgangspunkt godt på vej mod målet. Derudover har 61 procent af vores porteføljesleskaber enten forpligtet sig til eller allerede fået godkendt reduktionsmål af drivhusgasser Science Based Targets initiative.”

Ifølge Tim Kristiansen hører overholdelse af menneskerettigheder, særligt i leverandørkæden, også til blandt tidens største ESG-udfordringer. C WorldWide fokuserer i den forbindelse på overholdelse af principperne bag UN Global Compact (UNGC).

”Alle vores investeringer bliver vurderet af de enkelte porteføljeforvaltere i forhold til, om de overholder UNGC. Vi opfordrer vores porteføljeselskaber til at blive medlemmer af UNGC. I vores globale portefølje, der udgør størstedelen af vores AUM, er 55 procent af selskaberne medlemmer, hvilket er en stigning på 14 procent det seneste år,” oplyser Tim Kristiansen.

Andre ESG-resultater: Både Tryg og Topdanmark peger på en stigning i reparationer og genbrug i deres skadesbehandling, frem for at udskifte til nyt. Topdanmark oplyser i den forbindelse om en stigning i reparation af kofangere fra 28 procent i 2021 til 32 procent i 2022 samt om en stigning i brug af brugte reservedele ved bilskader fra 2,05 procent i 2021 til 2,53 procent i 2022.

Danske Bank blev for nylig omtalt som klimafrontløber i Financial Times. Verdens største finansmedie hæfter sig særligt ved, at Danske Bank er den første og eneste storbank i verden, der har stoppet for nye udlån til fossile selskaber, der udvider deres fossile produktion.

I forbindelse med Økonomisk Ugebrevs ESG-survey peger Kristin Parello-Plesner, bæredygtighedschef i Danske Bank, på en lang række klimaresultater, som banken har opnået de seneste år. Han oplyser blandt andet: ”Vi har i løbet af de seneste to år reduceret vores udlån til olie- og gasproducenter med omkring 50 procent. Dermed er vores udlån til virksomheder, hvor fossile brændsler indgår i forretningsmodellen, nu nede på omkring 2 procent af vores samlede udlån. Vi har stoppet for nye udlån til virksomheder, der udvider deres fossile produktion. Siden 2020 har vi nedbragt vores investering i produktion af fossile energikilder med 37 procent.”

Mere om Danske Banks arbejde med klima og bankens seneste klimaresultater findes her.

* Dette er første del af undersøgelsen. Anden del af ØU’s ESG-survey om finansbranchen udkommer dette efterår, her er fokus på danske pensionskassers arbejde med ESG.

** Økonomisk Ugebrevs ESG-survey for finansbranchen består af tre spørgsmål: Hvad er de tre største ESG-udfordringer? Hvad gør I konkret for at bidrage til at løse udfordringerne? Og, hvad har I skabt af resultater de seneste år? I forbindelse med besvarelsen af de to sidste spørgsmål har mange selskaber peget på en lang række ESG-aktiviteter samt en hel del ESG-resultater – denne artikel præsenterer et udvalg af resultaterne. En oversigt over udfordringerne og udvalgte ESG-aktiviteter finder her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank