For en uge siden på denne plads angav jeg nogle afgørende pejlemærker, som kan afgøre om der bliver tale om en normal 5-procents korrektion ned. Eller om vi skal ud på en længere nedtur på minus 10-20 procent.
Pejlemærkerne, vi angav, var 15.600 for den tyske DAX Future, og 4380-4400 for det amerikanske S&P Future. For otte dage siden landede begge indeks lige omkring de to pejlemærker. Og situationen er efter denne uge, at begge indeks lukkede tæt på det samme fredag aften ved lukketid: S&P future står 4403 og DAX Future står i 15.730.
Teknisk er billedet (se denne graf på ugebrev.dk), at DAX Future ligger lige over det vigtige 200 dages glidende gennemsnit, men under 100 dages glidende gennemsnit. For europæiske aktier bliver det altså igen en meget, meget spændende uge.
Tilsvarende er billedet for amerikanske aktier: S&P Future har flere gange testet 100 dages glidende gennemsnit, men holder sig altså lige over. Falder disse to vigtige pejlemærker, ser det bestemt ikke godt ud.
De seneste dage har markedet dog vist en vis styrke. Og det kan godt være, at vi igen skal 1-2 procent op, før de professionelle investorer igen begynder at sælge massivt ud. Men det er altså, hvad vi ser som en best case.
Signalerne har i den forgangne uge kun være negative, og de underbygger det billede, jeg har beskrevet i den ugentlige markedsanalyse de seneste tre uger. Jeg angav sidste uge en sandsynlighed på 80 procent for, at vi står foran yderligere kursfald på aktiemarkederne. Denne vurdering står jeg stadig fast på.
Men de indikatorer, som er kommet frem i denne uge understøtte denne vurdering:
For det første kom der i starten af ugen meget dystre målinger for erhvervstilliden. Målingerne fra S&P Global viser over en bred kam, at Europa nu styrer mod recession, måske allerede i fjerde kvartal. Overskriften er, at europæisk fremstillingsindustri længe har klaret sig ringe, men væksten er blevet holdt oppe af god aktivitet i serviceindustrien. Det er slut nu: Også serviceindustrien falder nu sammen.
Og oveni det hele kommer så, at inflationen ikke længere falder, men tværtimod peger opad, især drevet af højere energipriser og stigende lønninger. Det er en rigtig dårlig cocktail. Der er nu stigende nervøsitet for stagflation (altså stagnation og inflation) forude.
For det andet var det håbet, at chefen for den amerikanske centralbank, Jeremy Powell, fredag fra det årlige Jackson Hole møde ville fortælle, at centralbankerne nu er parate til at sætte den korte styringsrente ned, måske fordi man samtidig ville øge FED’s inflationsmål.
Men ingen af delene skete: Meldingen var et uændret inflationsmål på to procent. Og afgørelser om eventuelle renteforhøjelser ville afhænge af de løbende nøgletal, lød budskabet. Rentemarkedet tolkede ikke signalerne positivt:
Frem til og med rentemødet den 1. november er der nu 55 procents sandsynlighed for endnu en renteforhøjelse, og den sandsynlighed er både højere end for to dage siden, en uge siden og en måned siden.
For det tredje tegner det ikke specielt godt for regnskaberne efter Q3 og Q4. Generelt har selskaberne leveret rigtig gode regnskaber efter 2. kvartal. Faktisk har 79 procent af selskaberne i S&P 500 leveret resultater bedre end forventet. Men uagtet dette, så har analytikerne løbende nedjusteret deres forventninger til de kommende kvartaler. Baggrunden er en tro på højere omkostninger og vigende salg, fordi forbrugerne er ved at have brugt deres corona-opsparing.
Så der er risiko for pres på selskabernes overskudsgrader samtidig med, at salget falder. Det er da også bemærkelsesværdigt, at de flotte Q2-regnskaber slet ikke har givet et generelt løft til aktiemarkederne.
En forklaring for europæiske aktier kan være, at kun 53 procent af de europæiske selskaber i Stoxx600 har overrasket positivt. Og analytikernes forventninger til de næste kvartaler er ringe. Q2 forventes at ende med et samlet overskudsfald på fem procent, mens Q3 forventes at ende med et overskudsfald på hele ti procent, hvor stort set kun finans og cykliske forbrugsvarer forventes at klare sig godt. Men der har været nedjusteringer over hele linjen de seneste måneder.
Herhjemme var den forgange uge også moderat ringe: der var positive kurshistorier for cBrain, Bavarian, Demant, HusCompagniet, Vestas og Genmab. Vi bemærker, at clean energy–aktierne har klaret sig ganske godt på det seneste, og derfor planlægger vi også at øge Porteføljens position i Vestas, som er samlet op i småbidder over den seneste måned.
Nogle af ugens tabere var RTX, Rockwool, Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk, hvor de sidstnævnte kan blive negativt ramt af en global økonomisk afmatning.
Morten W. Langer