I denne uge blev det offentliggjort, at Kim Johansen fra ATP er på vej til den ledige direktørpost i Velliv. Det er overraskende, at landets hurtigst voksende pensionsselskab nu ansætter en aktuar med risikofokus i stedet for at vælge en kommerciel topchef til at fortsætte ad vækstsporet. Men Velliv vil næppe overlade banen til de store konkurrenter, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne kommentar.
Pensionssektoren ser måske kedelig ud på overfladen. Men det er den ikke. Der foregår en løbende kamp om milliarder, og denne kamp intensiveres til stadighed: Ikke mange havde forudset, at branchens tre største selskaber ville udskifte deres topdirektører på mindre end to år.
Det er sket under stor dramatik: Først forlod Allan Polack PFA, men det lykkedes at hente Ole Krogh Pedersen hos konkurrenterne i Danica som ny CEO. Derefter hentede Danica omvendt Mads Kaagaard fra PFA. Det gav god mening at skifte for de to meget erfarne, succesfulde og vellidte topchefer i deres bedste alder. De har begge godt tag på storkunder.
Voksende velliv
På den baggrund er valget af Kim Johansen fra ATP som ny topchef for Velliv forbløffende. Han er aktuar og har fokus på risici. Han har ikke nødvendigvis fokus på det kommercielle og kundevækst.
Vækst har ellers i mange år være alfa og omega for de største kommercielle pensionskasser. I de seneste år har det været det mindste af selskaberne, Velliv, der har trukket sig sejrrigt ud af denne kamp om markedsandele.
Velliv har næsten fordoblet antallet af medarbejdere siden adskillelsen fra Nordea i 2018, så mange nye kunder er kommet til. Og Velliv har endda nogle af branchens mest tilfredse kunder.
Derfor kan det være svært at forstå, hvorfor bestyrelsesformand Anne Broeng, der selv har en fortid i flere store pensionsselskaber, nu tilsyneladende vælger at sadle helt om fra en salgs- og kundeorienteret ledelse – tilbage til, hvad man i gamle dage kaldte aktuarvældet. Den nye ledelse vil nu bestå af Anne Broeng selv samt CFO Gitte Aggerholm og altså den nye adm. direktør Kim Johansen. .
Vellivs ledelse består i dag også af investeringsdirektør Anders Stensbøl Christiansen og den konstituerede topchef Morten Møller, som muligvis snart finder nyt græs. Anders Steensbøl Christiansen har længe været udset som kronprins i Velliv, så han må også føle sig forbigået. For de seneste fem år ligger Velliv nummer tre på afkastet i hele pensionssektoren, langt foran både PFA og Danica, så han må spørge sig selv, hvad der så skal til. Han har ellers også alderen på sin side – modsat Kim Johansen, som har rundet de 60 år. Med risiko for at blive beskyldt for aldersdiskriminering er det bare ikke normalt, at man ansætter topchefer over 60. Slet ikke i en vækstfokuseret virksomhed som Velliv, hvor bestyrelsesforkvinde Anne Broeng selv samt CFO Gitte Aggerholm og CCO Morten Møller også har passeret de 60 år.
Det kan jo selvfølgelig være, at Kim Johansen blot er ment som en overgangsfigur, og det er der flere i branchen, som tænker. For her tolkes det vidt og bredt, at hele årsagen til, at en aktuar nu skal styre Velliv, er, at organisationen ikke har kunnet følge med den voldsomme vækst i de senere år. Tilsynet har skrevet i en tilsynsredegørelse:
”Finanstilsynet vurderede, at der er en række stærke indikatorer for, at der ikke er tilstrækkelige ressourcer tilknyttet aktuarområdet. Finanstilsynet har derfor påbudt selskabet at foretage en fornyet vurdering af, hvorvidt der er tilstrækkelige ressourcer tilknyttet aktuarområdet.”
Styrker kontrolfunktioner
Det må Anne Broeng have opfattet som noget af et tillidsbrud fra den tidligere CEO, Steen Michael Erichsen, som blev fyret blot tre måneder efter tilsynets besøg. Ganske vist med en anden begrundelse.
Derfor har Anne Broeng nu travlt med at styrke kontroller og aktuarfunktioner. Hun har sikkert haft et stresset forår i dialogen med Finanstilsynet, da hun jo selv kommer fra kontrolbaggrund.
I resten af pensionsbranchen tager man ikke disse påtaler og påbud for det store. De er så hyppige, at de efterhånden næsten er uinteressante i finansmedierne, og derfor skal Anne Broeng passe på, at hun ikke gør mere skade end gavn med disse nye livtag.
Uanset hvad, spår vi her på Økonomisk Ugebrev, at udviklingen glæder konkurrenterne i PFA og Danica, hvor der også sidder to ganske nye topchefer som tilsyneladende både er yngre og mere sultne, end Anne Broeng & Co. i Velliv.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.