Udsigten til store milliardnedskrivninger i Ørsted er et symptom på, at to illusioner er ved at briste: Dels forestillingen om, at Ørsteds overlegne robuste forretningsmodel sikrer konstant fremgang. Og dels forestillingen om, at overgangen til vedvarende energi vil være nærmest smertefri for forbrugere, virksomheder og skatteydere takket være et smukt samspil mellem stater, energiselskaber, stadigt bedre teknologi og markedskræfter, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.
Et par illusioner blev alvorligt beskadiget, da Ørsteds topchef Mads Nipper onsdag meddelte, at koncernen nok kommer til at nedskrive op til 16 mia. kr.
Meddelelsen var i sig selv alvorlig nok: Nogle af Ørsteds planlagte amerikanske projekter, som endnu ikke er under opførelse, vil ikke kunne leve op til afkastforventningerne på grund af stigende renter, negativ påvirkning fra forsyningskæden og usikkerhed om skattemæssige investeringsfradrag. Alligevel vælger Ørsted at gå videre med projekterne. Nedjusteringen udløste samme dag et styrtdyk i Ørsteds aktiekurs på hele 25 pct. – svarende til et fald i markedsværdien på over 55 mia. kr. Det var en nedtur, som ikke umiddelbart stod i forhold til de mulige nedskrivningers størrelse – selv hvis alle 16 mia. kr. er tabt.
Og ringene bredte sig ud i hele vindkraftbranchen. Hvorfor? Fordi det ikke bare var Ørsted, der nedskrev på nogle projekter. Denne gang har det også været et hårdt opgør med veletablerede forestillinger om Ørsteds robuste forretningsmodel, men også om samfundets gnidningsløse overgang til grøn energi.
Over sommeren er der varslet meget store nedskrivninger og hensættelser hos andre selskaber, der bygger og driver offshore vindkraftanlæg, og hos mølleproducenterne. Efterspørgslen efter vindkraft vil jo stige kraftigt i de kommende år. Denne tro på, at vanskelighederne snart må drive over, er nu ved at blive afløst af tvivl: Den grønne omstilling er for alvor truet.
Den første illusion, der onsdag begyndte at krakelere, var forestillingen om, at Ørsted er særligt robust, fordi virksomheden er den bedste i sin branche til at planlægge, udvikle, bygge og sælge havvindanlæg. Her rådede maximen fra Olsen-Banden jo: Planerne er skudsikre, alt er grundigt timet og tilrettelagt. Forestillingen har appelleret til politikere og centraladministration, der gerne ser et bevis på, at erhvervsaktivitet kan planlægges langt ud i fremtiden og ned i mindste detalje.
Forestillingen om det dygtige grønne danske Ørsted har også appelleret til befolkningen og en del aktionærer. Også mange udenlandske investorer anser Ørsted for en helt særlig og dygtig grøn champion, hvilket virksomheden også i høj grad er. Men populære forestillinger har det med at blive for entydige.
Vi må nu konstatere, at også en virksomhed som Ørsted – ligesom andre virksomheder – er kraftigt påvirket af forsyningskædeproblemer, omkostningsinflation, renteniveau, driftsfejl og -problemer samt en ikke altid forudsigelig og konstant folkelig og politisk holdning til de rammer, som virksomheden og branchen skal tilbydes.
Faktum er, at inflationen har øget omkostningerne til at opføre vindmølleparker. Men hvad værre er, så ser højere finansieringsrenter ud til at blive en langsigtet grim historie. Og det forrykker regnestykket markant omkring lønsomheden i projekterne. Ikke kun i de omtalte amerikanske vindmølleprojekter, men også i eksisterende og kommende projekter. Ugens nedskrivning rejser derfor spørgsmålet, om Ørsted og andre vindselskaber overhovedet kan anlægge rentable vindmølleprojekter i det aktuelle markedsmiljø. Derfor er det et spørgsmål, om der er flere nedskrivninger på vej i Ørsted. Og det er også et spørgsmål, om det kan betale sig at opføre nye vindmølleparker. Altså medmindre statsstøtten kommer tilbage.
Også en anden illusion blev beskadiget onsdag. Den går ud på, at stater, virksomheder, kapitalmarked og markedsmekanismer kan spille gnidningsløst – og profitabelt – sammen om at udløse en grøn energirevolution, uden at det sådan rigtigt mærkes på energiforbrugeres og skatteyderes pengepung eller livsstil.
Den illusion er en vigtig forudsætning for befolkningens og erhvervslivets accept af den grønne omstilling. Men nu viser det sig, at for eksempel blot en tilbagevenden til et historisk set mere normalt renteniveau river tæppet væk under en god del af disse planer.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.