Økonomisk Ugebrev har spurgt Danmarks største banker, forsikringsselskaber og kapitalforvaltere til deres arbejde med ESG, herunder hvad de aktuelt betragter som de største ESG-udfordringer. Klimaet kommer ind på førstepladsen.
Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at de store finansvirksomheder betragter klima som tidens suverænt største ESG-udfordring. På andenpladsen kommer tilgængeligheden af troværdige ESG-data, der er nødvendige dels i forhold til ESG-rapporteringen, dels for at kunne agere mere bæredygtigt og eksempelvis reducere klimaaftrykket fra udlån og investeringer.
Tredjepladsen deles af biodiversitet/naturbevarelse og regulering, herunder implementering af EU’s taksonomi for bæredygtige investeringer. Fjerdepladsen er også delt. Her ligger arbejdsforhold/menneskerettigheder samt diversitet og inklusion.
Økonomisk Ugebrev har også spurgt til, hvad finansselskaberne gør for at løse udfordringerne. Her peger en del selskaber bl.a. på, at de deltager i forskellige internationale klimafora og har tilsluttet sig forskellige anerkendte bæredygtighedsstandarder.
Mange alliancer
Eksempelvis oplyser Jakob Møller Petersen, chef for ESG-og investeringsrisiko i BankInvest: ”BankInvest var blandt de første danske underskrivere af FNs principper for ansvarlig investering. Klimakrisen kræver global handling, og som dansk kapitalforvalter bidrager vi mest effektivt ved at tilslutte os forpligtende globale investorsamarbejder, der arbejder aktivt på at reducere den globale CO2-udledning. Som eksempel har vi underskrevet Net Zero Asset Manager-initiativet , hvor vi har som mål at investere CO2-neutralt i 2050 – med forpligtende delmål undervejs.”
C WorldWide henviser ligeledes til Net Zero Asset Manager-initiativet og oplyser, at selskabet desuden har tilsluttet sig Climate Action 100+ . Topdanmark meddeler, at det, som det første danske forsikringsselskab, i 2022 tilsluttede sig Science Based Targets Initiative .
Mange selskaber henviser til, at de har sat ambitiøse klimamål. Det gælder bl.a. LB Forsikring, der vil reducere
CO2-aftrykket fra sine investeringer med 40 pct. frem mod 2030. Et andet eksempel er Alm. Brand. Herfra lyder det: ”Vi har sat ambitiøse målsætninger for at nedbringe vores egen CO2-udledning med 45 pct. i 2025 såvel som for at nedbringe CO2-intensiteten i vores investeringer med 60 pct. i 2030.” Der bliver også peget på arbejde med klimarapportering, særligt for udlån- og investeringsporteføljen. Et eksempel er Jyske Bank, der oplyser: ”Vi (har) været frontløbere, når det gælder estimering af CO2-udledning for udlån og investeringer, og har estimeret finansieret udledning fire gange. Når vi som virksomhed har et overblik over CO2-udledningen og kender vores udgangspunkt, har vi et godt afsæt for at målrette vores indsatser og står stærkere i samarbejdet med vores interessenter.”
Selvom klimaudfordringen fylder meget, berøres andre udfordringer også. Eksempelvis oplyser Danske Bank følgende omkring dens arbejde med biodiversitetsudfordringen: ”Som et første skridt har Danske Bank meldt sig ind i Biodiversity Pledge, hvor vi forpligter os til at måle og rapportere på påvirkningen af naturen igennem bankens finansiering og investeringer inden udgangen af 2024. Desuden har vi, som den første nordiske bank, tilmeldt os Partnership for Biodiversity Accounting Financials .”
Forsikringsselskaber genbruger
Alm. Brand, Topdanmark og Tryg henviser alle til, at de har iværksat indsatser med reparation og genbrug.
Tryg oplyser i den forbindelse: ”Skadebehandling (er) en ressourceintensiv proces, hvor der traditionelt set har været praksis for at udskifte til nyt. I Tryg har vi i en del år sat fokus på at gøre den proces mere bæredygtig ved at tænke mere cirkulært. Sammen med vores skadesleverandører arbejder vi hele tiden på at identificere relevante, effektive og mulige løsninger for at reparere, genbruge og genanvende.”
For at sikre diversitet og inklusion henviser Spar Nord, Topdanmark og Tryg alle til programmer, som de har iværksat. Eksempelvis har Topdanmark oprettet en medarbejdergruppe, der har til opgave at skabe en inkluderende arbejdsplads.
Dette er en forkortet version af første del af Økonomisk Ugebrevs ESG-survey i den finansielle sektor. En uforkortet version findes her , mens anden del findes her .
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.