I en rapport om forløbet på forårets generalforsamlinger i C25-selskaber, udarbejdet af Computershare/ Georgeson, konkluderes det, at rekordmange aktionærer anvendes deres mulighed for at stemme. Computershare vurderer, at den aktive stemmeandel på generalforsamlingerne vil stige yderligere de kommende år. Afstemningsresultaterne viser, at aktionærerne nu for alvor begynder at presse selskabernes bestyrelser.
I rapporten fremhæves det, at det med de seneste års regelændringer er blevet markant lettere for udenlandske aktionærer at få deres aktionærstemmer godkendt til brug på de danske generalforsamlinger.
Økonomisk Ugebrev har tidligere påvist, at op mod en tredjedel af de udenlandske aktionærers stemmer gik tabt i en særdeles kompliceret godkendelsesproces. Samtidig har de enkelte led i godkendelsesprocessen gjort systemet mere gnidningsfrit, og samlet set har det betydet, at de danske børsselskaber nu oplever langt flere aktive udenlandske aktionærer end tidligere.
Computershare vurderer, at andelen af aktive aktionærer på generalforsamlingerne vil stige yderligere på generalforsamlingerne i foråret 2024, og derfor kan ledelserne i de børsnoterede selskaber for alvor komme til at opleve, at de bliver pustet i nakken.
Tendensen til et mere aktivt ejerskab overfor de børsnoterede selskaber har været undervejs i mange år. Men meget tyder på, at selskabernes ejere nu for alvor får mulighed for at træde i karakter. Og resultatet kan blive, at aktionærerne i langt højere grad end tidligere får reel indflydelse, så der i realiteten vil fragå betydeligt selvstændig magt fra bestyrelserne.
Allerede ved dette forårs generalforsamlinger blev der virkelig gået til den: Opgørelsen viser, at hele 32 forslag fra de siddende bestyrelser fik mere end 10 pct. af generalforsamlingsstemmerne mod sig. Året før var der kun tale om fire bestyrelsesforslag med mere end 10 pct. opposition. Hele 21 forslag om valg af konkrete bestyrelsesmedlemmer fik flere end 10 pct. nej- eller abstain-stemmer. (Se også særskilt artikel herom). Det svarer til 9 pct. af de fremsatte forslag mod 4 pct. året før.
Hertil kommer fem forslag om aflønningspolitik for ledelse, hvor der var flere end 10 pct. nej-stemmer. Samlet var der mere end 10 pct. nej-stemmer til 22 pct. af aflønningsrapporterne til godkendelse, og nej-stemmer til 18 pct. af de fremsatte aflønningspolitikker. Så en meget stor andel af de store danske børsselskaber afviger altså omkring toplederlønninger fra international best practice – det vender vi tilbage i de kommende udgaver.
På forårets generalforsamlinger i C25-selskaberne var der rekordmange stemmer repræsenteret i forhold til den samlede aktiekapital. Ifølge Computershare var 67,4 pct. af aktiekapitalen repræsenteret på generalforsamlingerne, enten ved direkte tilstedeværelse, gennem fuldmagter eller gennem såkaldte proxy-rådgivere.
At andelen dette forår var højere end i 2021 og 2022 er ikke overraskende på grund af corona. Men andelen i foråret var også højere end det tidligere rekordår i 2019/20, hvor der var en aktiv ejerandel på 63 pct.
Ifølge Computershare er den øgede aktivisme et resultat af EU’s shareholders directive og øget opmærksomhed hos store og små aktionærer på, at de har mulighed for at påvirke bestyrelserne og selskaberne ved at stemme på generalforsamlingerne.
Morten W. Langer
Læs også denne artikel fra ugens tema: Børsselskabers bestyrelser ignorerer problem med overboarding
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.