Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Guide: Kunsten at give og modtage feedback

Maria

onsdag 27. september 2023 kl. 17:40

Guide: Kunsten at give og modtage feedback

Feedback kan hjælpe medarbejdere med at nå deres fulde potentiale. Det kan udvikle, motivere og engagere – hvis det leveres med omhu. At give og modtage feedback er nemlig ikke altid en let opgave, skriver konsulenthus i denne guide. Så hvordan gribes det bedst an?

Effektiv feedback til de ansatte er en katalysator for vækst og udvikling i enhver virksomhed. Det er et vigtigt redskab, der giver mulighed for at identificere områder, hvor der er plads til forbedring.

Samtidig kan det hjælpe med at fremhæve områder, hvor indsatsen er i top. Men både at give og modtage feedback kan være udfordrende. Ord er magtfulde, og hvis de bliver sendt eller modtaget på en uhensigtsmæssig måde, kan det have den modsatte effekt. I stedet for at motivere medarbejdere kan det tage modet fra dem og skabe frustration og modstand, skriver Boyen Haddin.

En feedback-kultur. Feedback er en del af en sund og åben arbejdskultur, hvor medarbejdere trives og kan udvikle sig. Det handler om at gøre feedback til en naturlig del af arbejdsgangen. For at opnå dette, er det vigtigt, at medarbejdere føler sig trygge og komfortable med at give og modtage feedback.

Der bør opbygges et “safe space” for feedback, hvor medarbejdere ikke føler behov for at fremstå perfekte. Når de forstår, at feedback ikke er en kritik af deres person, men snarere en mulighed for vækst og udvikling, vil de være mere villige til at engagere sig i processen.

For at integrere feedback i arbejdsgangen kan det være en god idé at etablere regelmæssige feedbackrutiner. Dette kan omfatte faste tidspunkter, hvor medarbejdere og ledere mødes for at diskutere præstationer og mål. Disse rutiner hjælper med at skabe struktur for feedbackprocessen. En anden måde at fremme feedbackkulturen på, er at opfordre til feedback kolleger imellem. Kolleger kan ofte give værdifuld indsigt, da de har en unik forståelse af hinandens arbejde og udfordringer. Feedback mellem kolleger skaber samarbejde og læring.

At give feedback. Når man giver feedback, er det afgørende at tænke på, hvad man gerne vil opnå som resultat, og hvad intentionen er. Man bør spørge sig selv, om feedbacken giver mening i den givne situation. Nogle gange er det mere hensigtsmæssigt at starte med at spørge ind, før man deler sin egen holdning. Dette giver modtageren mulighed for at forklare og reflektere over deres handlinger. Det viser også, at man er interesseret i at forstå deres perspektiv, hvilket kan skabe en mere åben dialog.

 

Derudover er empati afgørende. Feedback bør altid leveres med omsorg og respekt for modtagerens følelser. Det er vigtigt, at medarbejdere ikke føler sig misforstået eller angrebet. Hvis medarbejdere oplever, at feedback er givet med empati, er de mere tilbøjelige til at tage den til sig og arbejde på forbedringer.

At være specifik i feedbacken er også nøglen til at gøre den meningsfuld. Vage eller generelle udsagn giver ikke tilstrækkelig vejledning til forbedring. Derfor er det vigtigt at identificere konkrete handlinger, som modtageren kan arbejde med. Man bør også holde øje med balancen mellem positiv feedback og konstruktiv kritik.

Man kan med fordel anvende “sandwich-metoden,” hvor man starter med positiv feedback, derefter giver konstruktiv kritik og igen slutter af med positiv feedback. Dette hjælper med at opretholde modtagerens motivation og selvværd, da negativ feedback alene kan tage gejsten fra de fleste.

At modtage feedback. At modtage feedback kan bidrage til både personlig og professionel udvikling. For at få mest muligt ud af processen bør man være positivt stemt og åben over for at modtage input fra andre. Det kræver, at man kan lytte. Ikke kun høre ordene, der bliver sagt, men virkelig lytte og forstå budskabet bag dem, uden at blive defensiv og gå i forsvarsposition.

At give feedback kræver mod og ærlighed fra den anden part, og det er vigtigt at anerkende. Men det kan være udfordrende at modtage feedback, især hvis den er kritisk. Det kræver ofte selvrefleksion og en vis grad af tålmodighed. Især som leder sætter det et stærkt eksempel at efterspørge feedback proaktivt. Det viser, at man er åben for konstruktiv kritik og er dedikeret til at blive bedre.

Samlet set er feedback et kraftfuldt værktøj, der kan bidrage til at skabe en positiv forandring og vækst. Når det gives og modtages med omtanke og respekt, kan feedback hjælpe medarbejdere og virksomheder med at nå nye højder.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank