Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

RTX svært ved at genvinde investortillid trods fremgang

Morten Sørensen

torsdag 12. oktober 2023 kl. 11:00

For RTX skal det være skidt, før det bliver godt

3. kvartalsregnskabet fra RTX indeholdt flere punkter, som indikerer, at nye tider er på vej for de hårdt prøvede investorer. Vækstpausen kan afblæses, og der er også tegn på, at aktionærerne efter to et halvt års udbytte­tørke igen kan se frem til aktietilbagekøb eller udbytte. Det er faktorer, der potentielt kan sætte en endegyldig stopper for det langvarige kursfald. Men det kræver na­turligvis, at investorerne gider at interesse sig for inve­steringscasen, skriver redaktør Steen Albrecthsen.

Fondsbørsen har på det sene­ste givet os talrige eksempler på, hvad der sker med vækstaktier, når væksten går i stå. RTX har været en af disse. Også selvom vækstopbremsingen langt hen ad vejen ikke var selvforskyldt. Facit er i hvert fald, at covid og især de efterfølgende supply-chain udfor­dringer indenfor semiconductors og andre elektroniske halvfabrikata har medvirket til det, der bedst kan kaldes en vækstpause.

Ledelsens udmelding i 3. kvartalsregnskabet er, at man forventer at nå i mål i indeværende regnskabsår med en om­sætning på 700-760 mio. kr. I den forventning ligger implicit en vækst på 40-100 mio. kr. fra sidste regnskabsårs omsæt­ning på 663 mio. kr. Der ligger også et niveauskifte i forhold til omsætningen pre-covid, der nåede ca. 560 mio. kr.

Hvis RTX skal nå årets målsætning, kræver det ”blot” en omsætning på 140 mio. kr. i Q4, hvilket vil være lavere end både 2. og 3. kvartals omsætning på 180 mio. kr. henholds­vis 170 mio. kr. EBITDA-driftsoverskud var efter Q3 65 mio. kr., og årsforventningen lyder på 85-105 mio. Kr. Altså skal der landes mindst 20 mio. kr. i det normalt stærke Q4. Da RTX fremlagde regnskab ultimo august, og dermed kun mangler én måned i regnskabsåret, tror vi bestemt på, at man når i mål på både omsætning og driftsresultat.

RTX har netop fremlagt nye 3-årige ambitioner for om­sætning og EBITDA. Den tidligere målsætning på 800 mio. kr. i omsætning og 145 mio. kr. EBITDA, som skulle nås i næste regnskabsår, får dermed lagt to år ekstra oveni. Udskydelsen af målsætningen kan være forklaringen på investorernes tilbageholdenhed. EBITDA-målsætningen på 145 mio. kr. for næste år så da også meget anstrengt ud, mens omsætningsmålet på 800 mio. kr. er inden for rækkevidde.

Den nye 3-års ambition lyder på 1 mia. kr. i omsætning og en EBITDA-margin på mindst 16 pct. i regnskabsåret 2025/2026. Det er dog værd at bemærke, at den tidligere ambition (800 mio. kr. i omsætning, 145 mio. kr. EBITDA) reelt modsvarede en EBITDA-margin på 18,1 pct. Den am­bition er altså principielt sænket en anelse til ”min. 16 pct.” i den nye målsætning. RTX’ CFO Mille Tram Lux påpeger overfor ØU Formue, at der er tale om en minimumsmål­sætning, og at man stiler højere end 16,0 pct.

En ændret dollarkurs og forskel i produktmixet kan for­klare, at marginmålsætningen er lidt lavere end den tidli­gere, selvom man umiddelbart skulle forvente flere skala­fordele, når der nu er tale om en omsætningsambition på 1 mia. kr. i stedet for 800 mio. kr. Der er også usikkerhed knyttet til, hvor langt en række nye produkter er i deres udrulning (/livscyklus) om tre år.

RTX benyttede også lejligheden til at opdatere kapital­politikken, således at man fremover ønsker at have en net­tolikviditet på 80-100 mio. kr. Da man med udgangen af 3. kvartal ligger på 91 mio. kr., er man principielt i mål. Direkte adspurgt på regnskabspræsentationen om der ikke skulle lanceres et tilbagekøbsprogram svarede CEO Peter Røpke en anelse kryptisk: ”Bestyrelsen har ikke fundet, at timingen var rigtig til at lancere et tilbagekøbsprogram”.

Det kan indikere, at man langt om længe er ved at være i mål med et opkøb, men det kan også have den lidt mere enkle forklaring, at det giver større mening at fremlægge et aktietilbagekøbsprogram, når årsregnskabet er i hus, og man samtidig kan melde forventninger ud til det nye år. Årsregnskabets offentliggørelse er sat til 30. november.

Udover, at RTX er tilbage på vækstsporet, er der altså også udsigt til en kapitalregn. Bl.a. har man et snart over­flødigt sikkerhedslager af komponenter på ca. 50 mio. kr., som forventes at kunne afvikles over de næste 9-12 mdr., hvilket alt andet lige vil frigive omkring 50 mio. kr. i kapital, som f.eks. kan benyttes til et tilbagekøbsprogram.

Et større opkøb kan skabe usikkerhed om investerings­casen, og på helt kort sigt er det næppe det, der er brug for. Det kan selvfølgelig også skabe fornyet interesse, men det kræver, at det har en vis størrelse, wow-effekt og so­lide finansielle perspektiver. Og at investorerne med det samme vil udvise den fornødne tillid, som kan lade tvivlen komme RTX til gode.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank