Analytikerfaget har over årene ændret karakter. I dag er det vigtigt at tale med investorerne, men ikke at formidle konkret viden fra selskabernes topledere.
Lytter man til de telekonferencer for aktieanalytikere, de større børsnoterede selskaber afholder efter hver regnskabsaflæggelse, lyder det meget kammeratligt. Det giver alt sammen indtryk af, at parterne taler med hinanden til hverdag. Men sådan er det ikke. Typisk vil der være et opfølgende investor- og analytikermøde dagen efter – men det er så også stort set det. De CEO’er og CFO’er, der rask væk bruger fire uger om året til at møde investorer på road shows, taler ikke meget med aktieanalytikerne.
Investorerne kræver at se ledelsen i de virksomheder, de har investeret i, eller overvejer at investere i. Compliance er en anden udfordring, fortæller Økonomisk Ugebrevs finansanalytiker Per Grønborg, der gennem mange år var topratet analytiker i bl.a. Danske Bank og SEB. Engang var det mere almindeligt, at direktører og analytikere holdt løbende kontakt, men det har ændret sig.
Høj status
”Der er kommet mere opmærksomhed på børsreglerne. Hvis en analytiker kan give sine kunder værdifuld viden, som kommer fra en direktør, skulle direktøren nok heller ikke have fortalt det til analytikeren i første omgang. Det ved direktørerne også godt. Derfor er de i stigende grad blevet forbeholdne over for at tale med analytikerne,” siger Per Grønborg.
Dermed er den analytiske kunnen i højsædet. Denne funktion har uændret høj status, vurderer Per Grønborg. Hans erfaring er, at det stadig meget ofte er analytisk input – ikke nødvendigvis anbefalingen – der driver de store institutionelle investorers daglige aktiehandel.
Det er imidlertid en proces, der er udfordret af de nye MiFID II-regler fra 2018. Med dem skal investorerne betale direkte for analyser og analytikeres rådgivning. I praksis har det givet kunderne stor magt i prissætningen:
Når en analyse først er skrevet, er marginalomkostningen ved at sende den til en kunde lig nul. Det ved kunderne naturligvis godt, så de presser på for en lavere pris. Banken kan sige fra, men så risikerer den at blive straffet i førstkommende rating fra f.eks. Prospera, som er et vigtigt redskab i mange nordiske bankers interne evaluering og marketing.
Prispresset kan være brutalt. Per Grønborg fortæller om en af de store danske investorer, der for nogle år siden pludselig meddelte, at den nedsatte sin betaling med 25 pct. Alle mæglere tog det ad notam. ”Hvilken anden industri accepterer uden at kny, at prisen sænkes med 25 pct.,” spørger Per Grønborg.
Men naturligvis har det konsekvenser. Færre indtægter betyder færre penge til at betale analytikerlønninger med. I maj gennemførte ABG Sundall Collier en større fyringsrunde i sin danske aktieafdeling, og for få år siden ophørte Svenska Handelsbanken med at have analytikere i Danmark. Tilbage er kun fire spillere, der i højt gear servicerer professionelle danske investorer – nemlig Danske Bank, Nordea, SEB og Carnegie.
Men de må også overveje lønningerne. Asbjørn Mørk, global analysechef i Danske Bank, siger:
Barren er hævet
”Mit indtryk er, at vi som branche bestemt aflønner konkurrencedygtigt. Barren for, hvornår en analytiker skaber værdi for en kunde, er dog steget. Kunderne tillægger løbende dialog med de bedste analytikere høj værdi. Omvendt er værdien af det skriftlige analyseprodukt isoleret set ikke steget. Et gennemsnitligt analyseprodukt skaber ikke megen værdi for kunderne. Så der skal arbejdes hårdere end før MiFID II, men det accepterer vi. ”
Når der alligevel er god adgang til at rekruttere kandidater direkte fra de højere læreanstalter, skyldes det, at man som analytiker opnår nogle kompetencer, som også er værdifulde i andre sammenhænge.
”At være aktieanalytiker er et fantastisk job, som er meget mere end Excelark og Powerpoint. Vi håber selvfølgelig, at vores analytikere har lyst til at blive ved i lang tid, men herudover er det at være en god aktieanalytiker også et springbræt til mange andre ting. Man skal være god til at forstå regnskaber og komplekse forretningsmodeller, og man skal kunne finde hullerne i osten og kunne kommunikere klart og præcist. De egenskaber kan du bruge både som IR-manager, som porteføljemanager og som CFO” siger Asbjørn Mørk.
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.