Normann Copenhagen satser på at markedsføre sine designermøbler internationalt gennem de sociale medier. Hidtil er indsatsen sket gennem Facebook og Instagram, men nu ændrer virksomheden strategi for at nå bredere ud. Læs hvordan i dette interview med Janus Kohl Andersen, Head of Digital i Normann Copenhagen.
Indtil videre har virksomheden Normann Copenhagen satset på gratis at anvende sociale medier i den internationale markedsføring. Men i takt med sociale medier som Facebook og Instagram lukker for disse muligheder, er virksomheden i færd med et strategiskifte, hvor der vil blive satset flere ressourcer på denne form for markedsføring.
Hvilke muligheder giver sociale medier en mindre virksomhed for at markedsføre sig overfor et internationalt publikum?
”Vi er i dag langt større end dengang, vi begyndte at anvende sociale medier i vores markedsføring. Da vi begyndte for 10 år siden, var det relativt nyt for virksomheder at anvende sociale medier. Men vi så hurtigt, at det gav os en god eksponering, hvor vi selv kunne styre de historier, vi ville have ud. Det kunne langt bedre betale sig end annoncering, som vi aldrig har anvendt. I stedet satsede vi på content marketing, hvor vi selv producerer videoer, blogs og artikler, vi ville fortælle på de sociale platforme. De sociale medier har sammen med vores PR-indsats været afgørende for vores branding,”
I dag dækker begrebet sociale medier en bred palette af forskellige platforme. Hvorfor har I koncentreret jer om at anvende Facebook i begyndelsen?
”Fordi det var en kanal, hvor vi kunne komme ud uden at skulle betale for at få spredt vores historier. Det er ikke muligt længere, fordi Facebook tager penge for at eksponere virksomheder. Og i og med vi ikke har i sinde at anvende mange penge på at markedsføre os, er vi i stedet gået over på Instagram som den primære markedsføringskanal. Som primært billedbåret giver Instagram os muligheder for at fremvise design og indretning. Så det er en effektiv måde at nå både vores slutkunder og engroskunder. Samtidig var det ikke så interessant at være på Facebook længere. Alle de unge er videre til andre platforme. Og vi skal være med på det sidste nye som en virksomhed inden for design og livsstil. Men efter Facebook har købt Instagram, er de ved at lukke for den gratis markedsføring på Instagram.”
Og hvad betyder det for mængden af de ressourcer, I har afsat til at markedsføre jer på sociale medier fremover?
”Som det er nu har vi ikke afsat penge til PR og markedsføring ud over de mandetimer, der bliver brugt på at skrive historier eller tage billeder og kommunikere med vores kunder over Facebook og Instagram. I dag har vi afsat en heltidsansat og to medarbejdere på deltid til de opgaver. Men når det er sagt, så tror jeg, at vi står på nippet at sige, at det er en stakket frist. På strategisk niveau vil vi gøre som så mange andre, nemlig at betale for at få spredt vores historier på de sociale medier i en kombination med organisk spredt indhold.”
Det virker umiddelbart som meget få ressourcer at anvende, når vi taler om en virksomhed, som forsøger at nå et internationalt marked.
”Men det kræver faktisk ikke særligt meget, hvis man sørger for at få folk med de rigtige kompetencer. Så kan man klare sig med meget få folk. Men jeg må nævne, at de tre personer, jeg nævnte før, har tre andre personer som back-up, som kan tage over.”
Hvordan styrer I de enkelte sociale medier på de forskellige udenlandske markeder, hvor kulturelle forskelle kan spille ind?
”Vi har valgt at kommunikere på engelsk globalt på Facebook og Instagram. Bortset fra det kinesiske marked, hvor vi både har salg og produktion. Her har vi valgt at gøre en særlig indsats på dette marked, så vi har en kineser siddende i vores team til at styre de sociale medier i et samarbejde med vores lokalt ansatte kinesiske medarbejdere, hvor de koordinerer, hvilke produkter vi skal skabe omtale af. På det marked kommer man ikke langt ved at skrive på engelsk på Instagram.”
Hvor stor en rolle spiller de sociale medier i forhold til sidste årsregnskab, hvor I præsterede et resultat før skat på 15,5 mio. kr?
”Man kunne godt opgøre den trafik, vi får ind på de sociale medier, og se på, hvor meget det generer af salg i vores webshop, men nettet er ikke vores primære salgskanal. Langt det meste af vores indsats på de sociale medier handler om at brande os frem for at skabe et direkte salg. Men det vi kan sige, er, at da vi omdannede vores butik på Østerbro til et showroom, blev det en af de butikker i verden, hvor der blev vist flest billeder på Instagram.”
Peder Bjerge
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.