Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Aktieudsigt: Brev fra chefredaktøren om Ugens Pejlemærker

Morten W. Langer

lørdag 14. oktober 2023 kl. 12:45

Konflikten i Israel
Kære læser

Efter noget af en roller coaster uge kan det være svært at finde hoved og hale på det hele. Vores bedste bud på, hvad der driver aktiemarkederne, er som følger:

For det første er det oplagt, at markederne nu begynder at tage en øget geopolitisk risikopræmie, da konflikten omkring Gaza meget hurtig kan udvikle sig til en større konflikt med flere fronter, som også omfatter Iran og Libanon.

Man kan heller ikke udelukke, at andre arabiske lande og USA begynder at blande sig. Det indgår ikke i vores hovedscenarie, men det er en risikofaktor, som markedet beregner sig en risikopræmie for.

For det andet var ugens store begivenhed på nøgletalsfronten CPI inflationsdata fra USA. Core CPI var lidt højere end ventet, og det fik de korte renter til at stige, og sandsynligheden for endnu en renteforhøjelse i USA steg.

Efterfølgende er rentenervøsiteten forunderligt nok faldet igen, så sandsynligheden for en renteforhøjelse nu er lavere end før CPI-tallene. I markedet tolkes det som en reaktion på, at der er øget frygt for, at markedet nu i stigende grad indpriser en politikfejl på den måde, at de korte renter holdes for høje for længe.

Det kan accelerere den økonomiske opbremsning – og altså hurtigere rentenedsættelser end centralbankerne lægger op til nu. Der er også øget nervøsitet, at noget knækker, underforstået at en stor finansiel institution vælter omkring i en ødelæggende konkurs.

For det tredje er sæsonen for Q3-regnskaber nu startet. Og de store amerikanske selskaber, der nu har leveret kvartalsregnskab, har over en bred kam leveret bedre end forventet af analytikerne. Vi forventer, at den positive stime af regnskaber vil fortsætte de næste uger, og vi forventer også, at det vil sætte stemningen på det amerikanske aktiemarked – og det vil typisk også smitte positivt af på det europæiske aktiemarked.

Og hvor er vi så nu?

Det europæiske aktiemarked er på et par dage dykket knap 3 pct. Og umiddelbart synes vi, at det er en voldsom kursreaktion.

Vores basisscenarie er nu, at markedet i starten af næste uge vil finde en bund omkring det aktuelle leje, eller lidt lavere end fredagens lukkekurs. Vi har udarbejdet en teknisk analyse af markedsbilledet, som kan ses på ugebrev.dk.

Og hvilke aktier skal vi så se efter nu?

Først vil vi se på, hvad markedet selv fortæller os: I teknisk analyse signaler er der 10 nye ned-signaler, som ikke var der i sidste uge, og fire nye op-signaler, som ikke var der i sidste uge. Der tegner sig fortsat et meget klart billede af, hvilke syv C25-selskaber, der klarer sig bedst. Vi bemærker, at blandt andet Vestas nu giver et kortsigtet købssignal.

Til gengæld har DSV, Novozymes, Rockwool og Bavarian udløst flere salgssignaler, så trenden nu er ned på både kort, mellemlangt og langt sigt.

Også shortfondene spiller fortsat på faldende aktiekurser i en stribe aktier, hvor de den seneste uge har øget deres positioner. Mest overraskende er nok en fortsat markant forøgelse i Bavarian, som nu har 9,5 pct. af aktiekapitalen shortet.

Shortfondene forventer også kursfald i Zealand, Royal Unibrew og FLS, hvor de også har øget deres positioner den seneste uge. Fondene har store positioner i Netcompany og Novozymes, men de er ikke øget den seneste uge, og det kunne godt indikere, at de snart er parate til at hjemtage gevinster via opkøb af de lånte aktier.

Endelig har jeg kigget lidt på ændringer i analytikernes estimater: Her står Tryg, Novozymes, FLS, Vestas og Netcompany øverst på listen over de største opjusteringer fra analytikere de senest fire uger.

God læselyst

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank