Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

B&O: Den nye luksusrecept virker foreløbig

Morten Sørensen

torsdag 26. oktober 2023 kl. 17:40

B&O: Den nye luksusrecept virker foreløbig

Bang & Olufsen overraskede positivt med regnskabet for første kvartal. CEO Kristian Teärs beslutning om at fokusere endnu mere på luksus giver foreløbig gevinst. Men overordnet imponerer Bang & Olufsens indtjening ikke, og virksomheden er blevet et dansk eksempel på et europæisk premium- eller luksusmærke, der fortsat trækkes med det kinesiske marked, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Der er tegn på, at Bang & Olufsens skærpede luksusstrategi rent faktisk virker. CEO Kristian Teär regulerede strategien i januar 2023, så virksomheden er begyndt at gå mere målrettet efter det globale audio- og tv-luksusmarked – et segment, som virksomheden foreløbig kun har ganske få procent af. Om det virkelig lykkes, er det svært at sige noget kategorisk om efter et enkelt kvartal. Det er først det nye regnskabsår 2023/24 (september-august), der gerne skulle vise en vending fra EBIT-driftsunderskuddet på 105 mio. kr. i hele 2022/23.

Men Bang & Olufsen har i kvartalet både leveret svagt stigende omsætning og en meget markant fremgang i EBIT-overskudsgraden til 2,6 pct. mod minus 14,1 pct. i samme periode sidste år. Indtjeningen er fortsat langt fra imponerende. Men Bang & Olufsens ledelse fastholder forventningen om, at driften mindst skal gå i nul.

Der er igen lidt mere optimisme omkring Bang & Olufsen-aktien, der på dagen for udsendelse af kvartalstallene steg ni pct. og dermed lå 15 pct. højere end ved årsskiftet. Det er særligt iøjnefaldende, at produktionsomkostningerne er nedbragt med en fjerdedel. Sidste års problemer med forsyningskæderne er stort set løst. Der er også skruet omkring ti pct. ned for udviklings- og administrationsomkostningerne.

Fremgangen i kvartalet kan også ses som et resultat af den sharpened strategic direction, som CEO Kristian Teär lancerede i januar. Med den strategiske opdatering understregede han, at Bang & Olufsen yderligere skal cementere sin position i luksus-segmentet.

Ny strategi i fem trin

Kristian Teär og hans kolleger har i første kvartal eksekveret på fem strategiske forandringer:

For det første er brandet ”genantændt”, så det kan blive et kulturelt relevant luxury love brand. Det går langsomt frem: I kvartalet steg kundebasen og antallet af kunder, der ejer mere end ét Bang & Olufsen produkt også lidt.

For det andet arbejder virksomheden på at skabe en fuldstændigt sammenhængende produktportefølje, der skal ”bygge bro” mellem fortid og fremtid. Som et eksempel nævner Bang & Olufsen lanceringen af en 136 tommers tv-skærm, der i forening med virksomhedens dyre højttalere skal skabe en ”guldstandard” for hjemmebio og tv.

For det tredje skal Bang & Olufsen skabe ”magiske øjeblikke” – kundeoplevelser, der er præget af luksus. Der ses derfor mere kritisk på detailnettet. Bang & Olufsen sælger for eksempel ikke længere gennem det store amerikanske mobilselskab T-Mobile.

For det fjerde skal Bang & Olufsen ”vinde” i globale nøglebyer. Foreløbig satses der med et særligt koncept på London, Paris og New York. Bang & Olufsen ser blandede resultater i de tre byer, men har yderligere 13 byer i pipelinen til konceptet.

For det femte skal Bang & Olufsen forfølge muligheder for nye samarbejder og projekter. I første kvartal er virksomheden for eksempel begyndt at samarbejde med Ferrari, som Bang & Olufsen deler et fælles commitment til design og performance med.

Ni måneder efter lanceringen af den skærpede strategi er det da også især den dyreste luksus, der henter pengene hjem i Bang & Olufsen.

Det ses i Bang & Olufsens dyreste segment, Staged – med fjernsyn, der koster sekscifrede kronebeløb – der i det seneste kvartal havde en omsætning på 291 mio. kr. eller 47 pct. af den samlede omsætning mod 35 pct. i det tilsvarende kvartal af 2022/23. Bruttomarginen i netop Staged steg samtidig markant til 54 pct. fra 38 pct. i samme kvartal sidste år. Derfor er Staged nu ubetinget blevet den mest lukrative del af forretningen.

Er der så overhovedet kunder nok, der vil betale tilstrækkeligt for Bang & Olufsens kostbare TV og højttalere? Ja, ifølge koncernen udgjorde det samlede globale audio- og TV-marked i 2022 1430 mia. kr., og heraf stod luksussegmentet for de cirka 10 pct., godt 140 mia. kr. Luksussegmentet forventes fremover at vokse hurtigere end mainstream-segmentet.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank