Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Grønborg: Ingen fusion Sydbank og Spar Nord på den korte bane

Per Grønborg

tirsdag 17. oktober 2023 kl. 11:25

Novozymes og Chr. Hansen længere fra fusionsmål

En fusion mellem Sydbank og Spar Nord har været forsøgt. Det kostede tidligere Nationalbankdirektør Torben Nielsen hans formandspost i Sydbank. Skal Sydbanks nye CEO Mark Luscombe så forsøge det samme? Finansanalytiker Per Grønborg gennemgår i denne kommentar argumenter for og imod.

Som bekendt har Sydbank fået en ny CEO som afløser for Ka­ren Frøsig. Jeg tegnede i den seneste udgave en profil af Mark Luscombe og beskrev, hvad han kan tilføre Syd­bank, og hvilke faldgruber der kan være. Et af de store spørgsmål er, hvordan han vil forholde sig til det igangvæ­rende konsolideringsspil, og hvordan han vil positionere Sydbank i det fremtidige konkurrencebillede.

Et oplagt spørgsmål er følgende: Er vi nu kommet tæt­tere på en fusion mellem Sydbank og Spar Nord, som flere erhvervsmedier har skrevet om den seneste uge? Vi ved, at der tidligere har været sonderinger mellem de to banker, og at Karen Frøsig vandt en magtkamp: Det blev ikke til noget.

Karen kom i vejen

Både Spar Nords Lasse Nyby og Sydbanks daværende be­styrelsesformand Torben Nielsen kom tilbage i 2019 med rimeligt klare statements: Der var forhandlinger mellem de to banker over sommeren 2019. Torben Nielsen ville tilsy­neladende afslutte sin formandsperiode i Sydbank med at fusionere nr. tre og fire på det danske bankmarked. Og det skulle tilsyneladende være med Spar Nord i førersædet, da børsværdien af den nordjyske bank var størst.

Som bekendt fik Karen Frøsig forpurret sammenlæg­ningen. Vi ved ikke, om Torben Nielsen havde flertallet af bestyrelsesmedlemmer med sig. Men modstand fra Karen Frøsig og angiveligt nogle af de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer fik ham til at kaste håndklædet i ringen.

Torben Nielsen valgte sammen med tre bestyrelses­medlemmer at trække sig med implicitte anklager om en uhellig alliance imellem direktionen og medarbejdervalg­te bestyrelsesrepræsentanter. Til gengæld holdt Torben Nielsen sig ikke tilbage med at vaske beskidt bestyrelses­vasketøj i medierne – historier, hvor medierne agerede villige mikrofonholdere.

I juni 2022 skrev jeg om opgøret, hvor hovedkonklu­sionen var, at Sydbank tre år efter var endt et markant bedre sted med Lars Mikkelgaard-Jensen som bestyrel­sesformand – end det sted, hvor Torben Nielsen i arrig­skab forlod broen.

Forskellen til i dag er, at Sydbank nu er godt 30 pct. mere værd end Spar Nord. Jeg forstår da godt, hvis Syd­banks direktion i august 2019 kæmpede indædt imod en fusion, såfremt den skulle baseres på markedsværdier, eller blot noget der lignede.

Spørgsmålet er, om det er mere oplagt med en fusion i dag end dengang? De to banker har stærke regionale hjemmebaser i henholdsvis Sydjylland og Nordjylland. De har også et stort nationalt aftryk uden for deres hjemme­baner. Begge banker er SIFI-banker og underlagt betyde­lige administrative byder.

Vi har historisk set, at sammenlægning af banker kan give kæmpestore omkostningsbesparelser. Som en tom­melfingerregel giver det mulighed for at skære minimum 40 pct. af den mindste banks omkostningsbase væk. Med Spar Nords tal svarer det til ca. 960 mio. kr. før skat i for­bedret indtjening. Baseret på aktuelle analytiker-estima­ter svarer det til et overskudsløft i 2024 på 14 pct. for den nye bank – fra ca. 6 mia. kr. til ca. 7 mia. Kr.

Til gengæld vil fusionsomkostningerne blive rekord­store. Tommelfingerreglen er et års omkostningssynergi­er, altså ca. 1 mia. kr. Samtidig kommer udtrædelsesgodt­gørelse til edb-centralen BEC, der for Spar Nord vil koste 1,5 mia. kr. Samlede fusionsomkostninger på 2 mia. kr. synes realistisk.

Og så er der alt det, som Excel-regnestykket ikke for­tæller os:

En ofte undervurderet udfordring med fusioner i pro­vinsen er de menneskelige omkostninger, såfremt der er stor afstand imellem de to hovedsæder, og Aabenraa og Aalborg ligger ikke ligefrem i pendlerafstand. At gøre som Vestjysk Bank/Den Jyske Sparekasse og lægge hovedsæ­det midtvejs, det vil sige i Skanderborg, lader stadig en transporttid på næsten 1,5 time tilbage fra begge de gam­le hovedsæder. Næppe en farbar løsning.

Samtidig er Sydbank en meget væsentlig arbejdsplads for byen Aabenraa. Det betyder, at det lokalpatriotiske spiller en ikke ubetydelig rolle. Der er Spar Nord nok lidt friere stillet.

Vi taler om to af Danmarks absolut mest profitable banker, der faktisk klarer sig ganske strålende på egen hånd. Momentumtabet ved at skulle fokusere indad skal ikke undervurderes.

Måske kunne et generationsskifte for snart 63-årige Las­se Nyby være en udløsende faktor, såfremt Martin Kudsk Rasmussen og Carsten Levring Jakobsen ikke vurderes at være klar endnu. Mest sandsynligt synes det dog, at Lasse Nyby fortsætter nogle år endnu, så næste generation når at blive klar. Tilsyneladende åbner Lasse Nyby for at være den lille i en fusion, fremgår det af erhvervsmedierne.

Min bundlinje er, at både Sydbank og Spar Nord er så veldrevne og lønsomme, at rationalet bag en fusion mel­lem de to banker er begrænset. En storfusion ville bety­de, at begge banker i et par år mistede momentum, og i forhold til en 2019-situation, hvor bankerne havde svag lønsomhed, er der relativt større risici end fordele ved en fusion. Omkostningssynergierne ville blive markant stør­re i forhold til indtjeningen.

Billedet kan dog hurtigt ændre sig, hvis en af bankerne, eller begge, ryger ud i stormvejr med vigende lønsomhed, eksempelvis på grund af en økonomisk recession. Her vil­le det give mening med fornyede overvejelser om en sam­menlægning. Men det sker antageligt ikke de første år.

Per Grønborg

Per Grønborg ejer aktier i Sydbank.

Fusion af Sydbank og Spar Nord

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank