Danske virksomheder lægger deres firmapensioner i udbud som aldrig før, og det giver heftig aktivitet og god indtjening hos pensionsmæglerne. Årsagen er sidste års myndighedsindgreb mod de store underskud på syge- og ulykkesforsikringer i pensionsbranchen. Den høje aktivitet vil vare flere år frem, spår markedets største aktør.
Landets største pensionsselskaber er i disse år i gang med at øge priserne på syge- og ulykkesforsikringer (SUL). Det kommer til at koste pensionsopsparerne ekstra, men det skaber glade dage hos pensionsmæglerne. Allerede sidste år var der rekordmange udbud af firmapensioner, og det betød, at pensionsmæglere også tjente rekordmange penge.
”Vi mærker en stor interesse hos kunderne for at få testet deres priser i form af nye udbud. Kunderne har tidligere fået prisgarantier fra pensionsselskaberne på de præmier, de skal betale til SUL-omkostninger. I takt med, at disse garantier udløber, benytter mange virksomheder lejligheden til at få testet priserne i markedet ved at sende deres firmapension i udbud. Garantierne udløber over de kommende år, så vi vil se denne udvikling fortsætte,” siger adm. direktør Lars Christensen fra WTW (tidligere Willis).
Langsom proces
Den øgede udbudsaktivitet skyldes Finanstilsynets melding om, at der skal være balance i SUL, så der ikke sker omfordeling mellem pensionskunderne. Men det er altså en langsom proces, hvor pensionsselskaberne forsat er nødt til at honorere de prisgarantier, de i stort omfang nåede at udstede inden Finanstilsynets indgreb sidste sommer.
PFA havde eksempelvis stadig et kæmpe underskud på 600 mio. kr. på området bare i første halvår. Det er dog en forbedring på 300 mio. kr. fra året før, og det illustrerer, hvor stort et problem disse prisgarantier har været særligt i den kommercielle pensionsbranche.
Men den enes død er som bekendt den andens brød, og landets tre største pensionsselskaber betalte på vegne af kunderne sidste år over 800 mio. kr. til pensionsmæglerne (se tabel). Det svarer næsten til en tredobling på fem år. Alene PFA betalte sidste år 518 mio. kr. til mæglerne. Det er en vækst på 162 pct. over de seneste fem år. I Danica var væksten endnu højere med næsten 300 pct.
Det har skabt rekordoverskud hos de etablerede pensionsmæglere som WTW og AON, hvor overskuddene er fordoblet i samme periode.
Det er måske også årsagen til, at nye mæglerne flokkes om at komme ind på markedet. Tre nyere aktører udfordrer i den grad WTW og AON. Det er North Risk samt de to svenske aktører Söderberg og Max Matthiessen. Alle tre har købt andre mæglere for i ekspresfart at etablere sig på det danske marked. Indtil videre har væksten dog ikke været særligt rentabel, da selskaberne sidste år kun lige var i stand til at skabe et mindre overskud på det danske marked.
Lars Christensen hilser alligevel udviklingen og konkurrencen velkommen.
Sulten på vækst er så stor, at ellers uvildige mæglere begynder at købe agenter op, som ikke er uafhængige og uvildige, og det kan skabe nogle problemer med uvildigheden – og troværdigheden hos alle mæglerne.
”Der er en kæmpe appetit blandt de nye og større aktører i at købe alt op, der har med kapitalforvaltning at gøre. Med den store fokus på at tjene solidt på pensionsopsparingerne er min frygt, at det her fører til, at man ikke længere er så uvildig som pensionsmægler, som loven siger, at man skal være. Vi har allerede set flere tilfælde på dette i markedet,” siger Dan Løkke, der er direktør i Arvad Finanshus – og som dermed også arbejder som uvildig pensionsrådgiver.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.