Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Pensionsmæglere 2023 – Pensionsmæglerne lugter krig, på vej med nyt ankenævn

Carsten Vitoft

fredag 20. oktober 2023 kl. 11:25

Tema: Pensionsmæglere 2023 – Pensionsmæglerne lugter krig, på vej med nyt ankenævn

Tema om pensionsmæglere: De største pensionsmæg­lere har hidtil levet af at rådgive virksomheder og de­res medarbejdere om pension. Men nu bevæger de sig i stigende grad også tæt på private pensioner. Det har vist sig at være et lukrativt område, men forbrugerbe­skyttelsen har ikke været god nok, mener WTW, som nu vil skabe branchens helt eget ankenævn.

En af de største økonomiske succes­historier blandt pensionsmæglerne er historien om APC, der de seneste år har flyttet mange milliarder kroner rundt på pensionsmarkedet. Modsat de etablerede mæglere, der rådgav om firmapensioner, tog APC fat i danskernes helt private pensionsopsparing. Det voksede sig på ganske få år til at blive den største penge­maskine på hele markedet.

Nu er flere mæglere ved at få øjnene op for det private marked, der vurderes at udgøre godt en fjerdedel af det samlede mæglermarked. Adm. direktør Lars Christensen fra WTW (Willis) har allerede fået den første milliard un­der forvaltning fra privatkunder. Han arbejder nu for, at mæglerne får deres helt ejet ankenævn – lige som pensi­onsbranchen har Ankenævnet for Forsikring.

Blæsten om APC

”Vi har skubbet på over for vores brancheforening for at skabe en instans, hvor kunderne kan gå hen, hvis de er utilfredse. I øjeblikket diskuteres det, hvem der i givet fald skal administrere sådan et sekretariat, men det finder vi en løsning på. Jeg synes, det er vigtigt for, at branchen som helhed kan fremstå troværdigt,” siger Lars Christensen. Udviklingen kommer også på bagtæppet af, at succesen i APC kom med den pris, at APC undervejs blev beskyldt for tvivlsomme forretningsmodeller og aggressive salgsmeto­der og i øvrigt fik en lang række påbud fra Finanstilsynet.

Mæglerforeningen ønskede i sidste uge ikke at blive in­terviewet, men ifølge Ugebrevets oplysninger har man al­lerede præsenteret ideen for flere danske myndigheder.

Den samlede pensionsformue gennem pensionssel­skaber og kasser har krydset 4000 mia. kr. Det vurderes, at private pensioner derudover er på 1000 mia. kr.

Forretningsmodellen er, at mægleren finder frem til det bedste pensionsselskab og ellers følger med i markedet på kundens vegne. Prisen for dette var 0,65 pct. i omkostninger til APC af hele pensionsformuen. Det kan jo blive ganske meget, hvis pensionsformuen er stor nok.

Men der har ikke været noget effektivt klagesystem for folk, der betaler disse mange penge for at få set deres pensioner efter i sømmene. Opgaven har endda været delt mellem Nævnenes Hus og Finanstilsynet, så der har heller ikke været klarhed over, hvor man skulle henvende sig.

”Ankenævnet for Forsikring behandler klager over for­sikring- og pensionsselskaber. Det offentlige forbrugerkla­gesystem, Mæglingsteamet for Forbrugerklager, og Forbru­gerklagenævnet har kompetence til at behandle klager over pensionsmæglere, der virker selvstændigt med forsikring-og pensionsrådgivning og formidling. Ud over, at det offent­lige forbrugerklagesystem behandler konkrete klager fra forbrugere over mæglerne, er Finanstilsynet tilsyn på om­rådet, idet det kræver en godkendelse/registrering at agere som mægler af denne art,” oplyser Nævnenes Hus.

Vil man klage over sin pensionsmægler, er man altså i dag henvist til samme sted, som man klager over købet af en defekt støvsuger. Et nyt ankenævn for mæglere med specialkompetencer vil øge kvaliteten af afgørelserne.

De store støder sammen

Bag APC står bl.a. den store svenske mæglerkæde Söder­berg, som også har købt sig ind i firmapensioner over de seneste år. På den måde står branchen over for, at to af de største aktører nu skal slås om et marked, som APC altså har siddet tungt på.

Derfor kan udspillet fra Lars Christensen også ses i den sammenhæng, at han op til denne kommende kamp mellem WTW og APC ønsker at sikre sig fair game mod et APC, der har været så aggressivt, at PFA og Danica stadig ikke vil samarbejde med selskabet.

I Forbrugerrådet Tænk er cheføkonom Morten Bruun Pedersen positiv, men også i tvivl om, hvorvidt der er be­hov for sådan et ankenævn for mæglere.

”Jeg ved ikke, om behovet er der, og jeg kan ikke lade være med at tænke tilbage på den store diskussion om de hurtige kviklån, som også fik meget politisk bevågenhed. Her skab­te man også et ankenævn som løsning, men det viste sig jo efterfølgende, at der slet ikke var arbejde til dem.” siger han.

Carsten Vitoft

Læs også de andre artikler i temaet om Pensionsmæglere 2023:

Pensionsmæglere blæser på anbefaling fra Konkurrencerådet

Udbudsstorm: Pensionsmæglerne på vej mod endnu et rekordår

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank