Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Linda

lørdag 28. maj 2016 kl. 16:00

Alle venter nu på Yellen og den amerikanske centralbank
Alle har rettet øjnene mod den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité, der holder næste rentemøde den 15. juni. Aktiemarkederne har på det seneste været styret stort set alene af markedsforventningen til, hvad der sker på dette møde. På den ene side forventer markedet ikke stor sandsynlighed for, at der kommer en renteforhøjelse. Hvis det alligevel sker, vil markedet blive sendt nedad med raketfart.

Forventningen bunder i, at FED efterhånden har opbygget et ry for stort set kun at gøre, hvad markedet forventer, af frygt for at skuffe og sende aktiemarkedet i en spiral ned. På den anden side kan FED og centralbankchef Yellen ikke i længden alene lade sig styre af markeds spekulanter, dels fordi Yellen så taber endnu mere troværdighed, og dels fordi det bliver sværere og sværere at forklare ud fra fundamentale årsager, at renten fastholdes på det historiske lave niveau.

Vi har bemærket, at Yellen senest har indikeret , at juni mødet godt kunne være et godt tidspunkt at løfte renten. Markedet har tolket det som tom snak, ligesom alle de tidligere gange, hvor FED så alligevel ikke forhøjede renten.

Problemet er, at de makroøkonomiske nøgletal den seneste måneder har vist en solid positiv tendens, som er langt mere overbevisende end i 1. kvartal, hvor væksten endte på knap 1 %. I 2. kvartal ventes nu en BNP vækst på op mod 3 % , og de ledende indikatorer signalerer fortsat god momentum. Det er altså meget vanskeligt at finde saglige argumenter for ikke at sætte renten op nu. Hertil kommer at Yellen flere gange tidligere har udtalt, at det er vigtigt, at FED kan tage afsæt i en højere rente næste gang der kommer en recession. Altså at sikre, at FED rent faktisk har noget ammunition at skyde med.

Billedet er altså nu, at markedet ikke rigtig tror på en rentestigning, selvom der er gode grunde til at forvente en højere rente.

Men hvordan skal man så spille dette spil? 
Afsættet for at være med på aktiemarkedet for tiden bør være, at man skal vide, at der er en stor aktieboble under opbygning, og at værdiansættelserne på aktierne alene stiger på grund af centralbankernes planøkonomiske stimulanser.

Men også at de børsnoterede selskabers overskud over en bred kam fortsætter med at falde. De såkaldte p/e værdier fortsætter altså med at stige, og det har været den afgørende drivkraft på aktiemarkederne de seneste år. Og hvor lang tid kan det så fortsætte? Prøv selv at puste en ballon op, og gæt på, hvornår den springer? Ja, det er svært.

Se på markedets egne signaler og ikke andet
I den aktuelle situation, hvor makroøkonomi ikke spiller den store rolle, og hvor de fleste andre fundamentale drivkræfter er sat ud af spillet, er det bedst at se på, hvordan markedet opfører sig.

For nylig fik vi brud op gennem en vigtig modstand for tyske DAX i 10.100, og vi dømte derefter aktierally i europæiske aktier. Det har indtil videre holdt stik med solide kursstigninger den seneste uge.

På den anden side er det vigtigt at holde øje med det amerikanske aktiemarked, hvor S&P 500 indeks er tæt på den historiske top omkring 2100-2110. Det bliver vanskeligt at bryde op gennem denne top. Men sker det, vil vi skønne, at der kan ligge yderligere stigninger på 15-20 % på aktiemarkederne. Så det bliver et ekstremt vigtigt pejlemærke at holde øje med. Modsat: hvis DAX Future, som styrer europæiske og danske aktier, igen falder under først 10.100 og dernæst 9.800, så er det på tide at begynde at reducere aktiebeholdningen. Vores bundlinje er, at vi meget vel kan stå foran enten plus 20 % eller minus 20 % de næste måneder. Held og lykke.

Er Genmab ved at tabe pusten?
Efter den seneste tids voldsomme kursstigninger, faldt Genmab lidt tilbage i denne uge. Er det så udtryk for, at aktien er ved at nå et mætningspunkt? Vores svar er et klart nej. Nogle investorer tolker de seneste ugers eufori omkring Genmab på den måde, at nu er alle positive på aktien, og så er det nok på tide at sælge. Men nej. Vores tilgang er, at yderligere kursfald vil være oplagte muligheder for at supplere op i aktien.

Det er lige præcis det, de store udenlandske finanshuse gør. De har i denne uge også være store nettokøbere. Genmab er nok den aktie på det danske aktiemarked, som har det største kurspotentiale de næste 2-3 år. Der skal komme meget negative nyheder fra selskaber, hvis den positive historie skal overskygges nu.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank