Kære læser
Jeg skrev på denne plads for en uge siden, at jeg forventede, at vi var tæt på den store aktiebund, medmindre situationen eskalerede kraftigt i Mellemøsten. Denne eskalering har vi ikke set i et omfang, der kan retfærdiggøre ugens meget kraftige udsalg.
Men hvad har så drevet aktiemarkederne ned? Jeg kan se flere risikofaktorer forude. Men de er slet ikke nye: Risiko for fortsat høj inflation, fortsat høje renter og fortsat høje oliepriser. Vi kan se, at også analytikerne i de store internationale amerikanske finanshuse er i vildrede. Den seneste uges store kursfald på aktiemarkederne synes umotiverede.
Vi har hele tiden påpeget, at det var sandsynligt med en recession til foråret, især i Europa. Det er ventet. Men det er også godt for aktierne. For en økonomisk afmatning vil tage luften ud af inflationen – og renter vil falde tilbage. Og den situation har historisk givet aktierne et løft, også selvom vi var midt i en recession.
Sandsynligheden for en renteforhøjelse mere i USA er nu lavere end den seneste måned, og flere indikatorer viser opbremsning i USA’s økonomi.
Samtidig er vi nu godt i gang med Q3 regnskaber i USA: 86 selskaber i S&P 500 universet har leveret regnskab, og hele 78 pct. har overrasket positivt. Største skuffelser har der været indenfor finans, industri og real estate. Generelt er der positive forventninger til Q4-regnskaberne, men med vigende forventninger indenfor health care og materialer. Omkring den aktuelle markedsuro er problemet selvfølgelig, hvis vi får udløst en situation med selvforstærkende udsalgspanik. Altså hvor meldingen er: skyd først, spørg bagefter. Hvis det hele styrtdykker, er det lige meget hvorfor. Vi tager et bet på, at vi ikke er dér endnu. Men sker det, kan det blive grimt.
I det følgende vil vi gennemgå nogle af vores konklusioner fra de tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked:
For det første bemærker vi, at analytikerne opjusterer i FLS, Netcompany og Novozymes. Og de nedjusterer massivt i Mærsk og Bavarian, men nu også tiltagende i Novo Nordisk.
For det andet har shortfondene på det seneste øget deres positioner i Netcompany, Bavarian og Novozymes, hvor der i forvejen var store udestående positioner. Der er også store shortpositioner i Ambu og GN Store Nord, men de er ikke øget nævneværdigt den seneste uge, Det kan være det første signal om, at de er ved at trække deres shortangreb tilbage.
For det tredje bringer vi i denne uge, som noget nyt, tekniske analysesignaler af Large-Capaktierne udenfor C25 og en stribe af de store Mid-Cap-selskaber. De vil fremover blive bragt hver anden uge, og C25 selskaberne hver anden uge. I denne uges oversigt er der klare positive signaler til ganske få aktier, nemlig Torm, Norden, cBrain og Sparekassen Sjælland-Fyn.
Økonomisk Ugebrevs porteføljer har på det seneste klaret sig bedre end markedet. Hovedporteføljen ligger med et afkast år-til-dato på minus 2,1 pct., mens spekulative tips ligger på minus 2,4 pct. Copenhagen Benchmark er aktuelt 3,3 pct. nede, mens C25-indeks ligger i minus 5,2 pct.
God læselyst
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.