Økonomisk Ugebrev gennemgår her tre udvalgte lokalbankregnskaber, som viser en meget forskelligartet udvikling, når det gælder udlånsvækst. Der synes dog hos alle ledelserne at være en vis opmærksomhed på, at tiderne kan blive vanskeligere. Vi fortsætter i den næste udgave med at se nærmere på Sydbank, Sparnord og Jyske Bank.
Budskaberne fra ledelsen i Skjern Bank i Q3-regnskabet afspejler meget godt sindsstemningen i den danske banksektor: ”De første 3 kvartaler af 2023 har på alle områder været yderst tilfredsstillende, og der er realiseret det klart bedste resultat i bankens historie,” skriver bankdirektør Per Munck.
I kvartalet steg bankens nettorenteindtægter til 105 mio. kr., mod 97 mio.kr. kvartalet før, altså ca. 8 pct. op. Bl.a. baseret på et udlån, der steg til 6092 mio. kr., mod 5713 mio. kvartalet før, altså ca. 6 pct. Samlet steg basisindtægterne godt 3 mio. kr., og basisudgifter blev øget med 4 mio. kr. Så basisresultatet landende 1 mio. kr. lavere end kvartalet før.
Solid bonitet
Aktivitetsniveauet blev altså øget i et kvartal, hvor dansk økonomi ellers står i stampe. Og de udgiftsførte tabshensættelser på kun 1 mio. kr. var lavere end de foregående tre kvartaler. Ledelsen ser på den ene side en meget solid udlånsportefølje, og på den anden side øgede udlånstab forude:
”Boniteten i udlåns- og garantiporteføljen i de enkelte segmenter er solid og styrkes kontinuerligt. Som følge af den fortsatte usikkerhed om samfundsudviklingen er det ledelsesmæssige skøn fastholdt på 70 mio. kr. Faktorer som krigen i Ukraine, høj inflation, markant forøgede renteniveauer og kraftige udsving i energipriser giver fortsat anledning til forhøjet usikkerhed for såvel erhvervslivet som de private husstande.”
I Q3-regnskabet fra Nordfyns Bank skriver CEO Holger Bruun, at resultatet var meget tilfredsstillende, og at det er bedre end forventet ved årets start. Det påpeges, at årets resultat vil ligge i den øvre del af det udmeldte forventningsinterval på 95 til 115 mio. kr. før skat. Da bankens resultat efter tredje kvartal er på 100 mio. kr. før skat, og Q3 isoleret set gav 33 mio. kr., vil det næppe være den store overraskelse med en snarlig opjustering.
Kvartalet endte lidt bedre end Q2-resultatet på 30 mio. kr. Bag den moderate forbedring ligger uændrede nettorente- og gebyrindtægter fra andet kvartal. Det samlede udlån faldt med knap 1 pct. fra kvartalet før, og det har været vigende det seneste år. Til gengæld har banken navigeret flot på obligationsmarkedet, da bankens obligationsbeholdning på 1212 mio. kr. har udløst en kursgevinst – i et marked med faldende obligationskurser.
Til gengæld var omkostningerne til personale lidt lavere end det foregående kvartal, og kursgevinsterne var lidt større. Den defensive tilgang til nye udlån kan have noget at gøre med, at Finanstilsynet har været på besøg og for nylig offentliggjort en kritisk tilsynsrapport.
Finanstilsynet skriver bl.a., at ”bankens erhvervseksponeringer og ejendomseksponeringer samt andelen af svage eksponeringer er de seneste år øget mere end i sammenlignelige institutter. Dette medfører en øget kreditrisiko og øger kravene til bankens kreditmæssige kreditstyring, der ikke var fuldt tilfredsstillende.”
Øget udlån i sparekasse
Sparekassen Sjælland-Fyn kom ud af Q3 med et betydeligt bedre basisresultat end det foregående kvartal: Det steg til 158 mio. kr., fra 128 mio. kr. i Q2. Fremgangen blev drevet af højere nettorenteindtægter, der steg fra 207 mio. kr. til 227 mio. kr., altså ca. 10 pct. Til gengæld steg udlånet fra Q2 med næsten 20 pct., så banken har altså øget udlånet meget markant i en periode, hvor der ellers har været stilstand i banksektoren. På grund af den høje aktivitet har der også været betydelige indtægter fra lånesagsgebyrer og garantiprovisioner.
Bankens ledelse ser særligt øgede svaghedstegn i ejendomssektoren (ligesom Danske Bank): ”Ser man isoleret på udviklingen fra halvåret 2023 til ultimo 3. kvartal 2023, stiger de ledelsesmæssige skøn dog, hvilket primært kan henføres til øgede hensættelser relateret til eksponeringer mod ejendomsselskaber,” hedder det.
Ifølge regnskabet er udlånene med objektiv indikation på værdiforringelse nogenlunde uændrede fra årets start på 423 mio. kr., mens udlån med ”betydelige svaghedstegn” er øget til 827 mio. kr. ved udgangen af Q3, fra 702 mio. kr. ved årets start.
Morten W. Langer
Læs også de øvrige artikler i denne uges tema om Bankernes Q3-regnskaber:
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.