Kære læser
Økonomisk Ugebrevs Portefølje har ført en omtumlet tilværelse i år: Det startede rigtig godt i årets første måneder, hvor porteføljen lå 2-3 pct. bedre end det danske benchmark indeks.
Forspringet blev fuldstændig smadret i marts, da den amerikanske regionalbankkrise sendte alverdens bankaktier ned ad bakke. Da vi i porteføljen var meget tungt vægtet i bankaktier, kostede det os et relativt kurstab på 7-8 pct.
Efter sommerferien har vores forsigtige defensive strategi medført, at vi har klaret os betydeligt bedre end det generelle danske aktiemarked. For en måned siden indhentede vi Copenhagen Benchmark indeks, og vi overhalede C25-indeks.
Når vi i al beskedenhed kipper lidt med flaget nu, er det fordi, porteføljen den seneste uge har givet et fremragende afkast. Vi har ramt fem af de store danske aktier, som i denne uge har leveret overraskende gode regnskaber.
Porteføljens afkast var ved lukketid fredag 2,8 pct. mod Copenhagen Benchmark indeks på minus 0,5 pct. og C25 indeks på minus 3,4 pct. Det er altså et ganske fornuftigt afkast, som vi er glade for. Men vi ved godt, at risikostyringen og den forsigtige strategi skal fastholdes.
Vi mener, at den håndfuld danske storaktier, der senest har leveret positive regnskaber, fortsat vil overperforme det generelle aktiemarked de næste måneder.
Fredag kørte de amerikanske aktier kraftigt op sidst på eftermiddagen. Torsdagens rentenervøsitet, på grund af fejlslagen auktion af US-statspapirer, rystede markederne overraskende hurtigt af sig.
Eksempelvis steg de amerikanske tech-aktier på Nasdaq 1,5 pct. efter dansk lukketid. Så umiddelbart er der mandag lagt op til en positiv åbning. Vores bundlinje er, at både USA’s og Europas økonomi nu viser svaghed. Og det vil give forventninger om lavere renter, og det er godt for aktierne. Afslutningsvist vil jeg fremhæve nogle hovedresultater fra vores tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked.
For det første har der været positive analytikerestimatjusteringer de seneste fire uger i særligt fem aktier. I denne uge blev der leveret positive regnskabsoverraskelser i fire af dem. Det viser efter vores vurdering, at ændrede analytikerestimater er en vigtig byggeklods i vurdering af enkeltaktier.
For det andet har shortfondene øget deres shortpositioner særligt i ChemoMetec, Mærsk, ISS og Netcompany. Det bør man også tage seriøst.
For det tredje kom der nye tekniske købssignaler i blandt andet Ambu, FLSmidth, Genmab og Rockwool. Der kom salgssignaler i blandt andet Royal Unibrew, Demant og Coloplast.
Vi forventer de bedste sektorer vil være tech, defensive, value og special cases. Vi er mest forbeholdne overfor banker, meget dyre aktier og cykliske papirer.
God læselyst
Morten W. Langer