Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Grønborg: Danske Banks corporate bullshit-bingo

Per Grønborg

onsdag 15. november 2023 kl. 11:15

Carsten Rasch Egeriis CEO for Danske Bank

Finansanalytiker Per Grønborg hudfletter i denne kommentar Danske Banks eksterne kommunikation ved Q3-regnskabet og kommer med gode råd til kvalitetsforbedringer. Det kan let give bagslag med de mange luftige statements uden indhold, og Egeriis bør bruge sin egne ord i stedet at læse op af et dårligt manuskript. Grønborg roser dog, at banken undlader at komme med uforklarede opjusteringer.

Er der noget mere trættende end floskler, der vælter ud af erhvervslederes eller politikeres mund? Desværre er det noget, der sker alt for ofte. Jeg har plukket en række fra Danske Banks investorkonference efter regnskabet for Q3, hvor CEO Carsten Egeriis gav den hele armen med statements, der var uden indhold, men som angiveligt skulle skabe tilliden til ledelsens præstationer.

Dette er kun et lille udvalg, jeg har klippet fra det transcript fra investormødet, som Danske Bank selv har offentliggjort:

Bullshit i punktform

* ”Our performance is based on sustained execution of our commercial agenda.”

* ”Clearly based on our ability to benefit from more constructive market conditions and strong delivery on our sustainability-related ambitions.”

* ”Diligent pricing measures also contribute to our holistic value proposition and improvement in overall customer satisfaction.”

* ”Engagement with our business customers is gaining traction, and volumes developed favourably.”

* ”We are working diligently to align the pricing of our services and products to market levels, with a holistic customer focus in mind.”

Nej, det er jo ikke almindelig sprogbrug. Læs også i transcriptet den efterfølgende spørgsmål og svar-session, som er renset for sådanne floskler. Billedet synes klart: Det er ikke Carsten Egeriis’ eget sprogbrug og derfor næppe hans egne ord. Nærmere en kommunikationsmedarbejder, der har fået frie hænder til at krydre en tale med alle de mest fancy floskler, der kan luftes.

Gavner det? Får modtagerne mere information ud af det? Min egen erfaring er, at jo flere floskler af denne type, man møder, jo mere mister man opmærksomhed på de egentlige budskaber. Det forurener altså de budskaber, der burde fokusere på den faktiske performance i kvartalet – eventuelt krydret med konkrete eksempler på, hvad ledelsen er lykkedes med eller ikke lykkedes med. Og ikke mindst på, hvad der fremadrettet er på agendaen.

Spar på ordene

Kære Carsten Egeriis: Sæt din kommunikationsmedarbejder til noget andet. Og brug dine egne ord til at beskrive, hvordan det går i Danske Bank. Det vil utvivlsomt virke markant bedre.

Samtidig kan I passende skære ledelsens regnskabsgennemgang ned fra senest 30 minutter til maksimalt 15 minutter. Forvent at mødedeltagerne har sat sig ind i jeres regnskabsmeddelelse inden kaldet. Det er analytikere og investorer, I taler til – ikke journalister.

Til gengæld skulle I måske overveje at giver analytikerne mere end én time til at sætte sig ind i en regnskabsmeddelelse på 75 sider supplereret med en præsentationspakke på trods alt beskedne 12 slides og en factbook på 51 sider, inden i starter kaldet. Kl. 14:30 var for sent – kl. 8:30 er for tidligt.

I Q3 øgede Danske Banks ledelse sine forventninger til årets overskud. Ikke unikt – det har langt de fleste banker gjort den seneste måneds tid. Det bemærkelsesværdige er, at Danske Bank venter til regnskabet med at gøre det. Banken udsender ikke, som de andre banker, en oftest ligegyldig meddelelse om opjustering nogle uger inden selve regnskabet.

Budskabet er som regel kun, at her går det bedre, og vi kommer til at tjene flere penge end tidligere ventet. Opjusteringen kommer normalt uden noget konkret om hvilke regnskabslinjer, der driver den bedre indtjening. Det gør analytikere og investorers arbejde til mest af alt en gættekonkurrence.

Finanstilsynet er rimeligt klar i sine regler om offentliggørelse af intern viden: Den skal offentliggøres, så snart den nye interne viden med rimelig sikkerhed er etableret. Men jeg vil til enhver tid istemme Danske Banks approach med at vente, til at man kan fortælle hele historien.

Det måtte banker som Sydbank (15/3, 14/6, 15/9) og Spar Nord (14/4, 20/6 og 9/10) meget gerne tage ved lære af. Men det kræver selvfølgelig, at man er villig til at begå civil ulydighed ved at vente til regnskabet. Altså medmindre man i selve opjusteringsmeddelelsen giver flere informationer om, hvad der driver den konkrete opjustering. Jeg har tidligere skrevet om det, jeg kaldte dansk børnehavepædagogik.

Danske Bank skal også have ros for oplysningskvalitet omkring omkostninger: Danske begyndte for nogle år siden at adressere sine underliggende omkostninger, det vil sige forventninger til omkostninger eksklusive retssager relateret til Estland-skandalen og omkostninger til oprydning i gamle sager, som inkassoskandalen. Danske Bank lover også, at omkostningerne til bekæmpelse af finansiel kriminalitet, f.eks. hvidvask, vil falde fra omkring 2,3 mia. i år til 1,5-1,7 mia. kr. i 2025.

Udfordringen er, at Danske Bank ikke viser, hvor store disse omkostninger faktisk er – man viser alene ændringen i forhold til tidligere perioder (se slide 8), hvor man også viser udviklingen i antal fuldtidsansatte. Når antal ansatte falder med 1200 i tredje kvartal, glemmer man blot at fortælle, at det skyldes salget af Danske Banks indiske it-operation til Infosys, som i fremtiden skal lave de samme opgaver for Danske Bank. Et eksempel på ubrugelig information.

Det ville styrke kommunikationen med ejerne, såfremt vi kunne se, hvad man faktisk bruger omkostninger på. Det havde givet bedre indsigt i, hvorfor omkostningsbasen i perioden 2018-2022 kontinuerligt skuffede markedet, og det ville give et bedre indblik i, hvad der er den nuværende ledelses fortjeneste, hvad der kan relateres til oprydning efter tidligere ledelsers fejltagelser, samt hvad der er eksternt påførte omkostninger, f.eks. bidrag til afviklingsordninger (resolution fees). Med disse tal vil vi få en reel chance for at vurdere, hvor godt den nuværende ledelse gør sit arbejde på omkostningsstyringen.

Per Grønborg

Disclaimer: Per Grønborg ejer 11.960 stk. aktier i Danske Bank.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank