Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Betalingsfrister: Historisk sejr for SMV-virksomheder

Henrik Denta

torsdag 23. november 2023 kl. 17:40

Betalingsfrister: Historisk sejr for SMV-virksomheder

Fremover kan de mindre og mellemstore virksom­heder forvente at få hurtigere betaling fra de store virksomheder, som ofte har to-tre måneders beta­lingsfrister på udestående fakturaer. SMVdanmark jubler over Kommissionens nye forslag, der vil sætte et loft på 30 dage over, hvor lang tid en virksomhed må være om at betale en regning, skriver journalist Henrik Denta.

”Det er en historisk sejr for mindre og mellemstore virk­somheder.” Så klart lyder konklusionen fra Jakob Brandt, adm. dir i SMVdanmark, der organiserer små og mellem­store virksomheder.

Hans jubel skyldes EU-kommissionens nye forslag om at sætte et loft på 30 dage over, hvor lang tid en virksom­hed må være om at betale en regning. Noget, der har været en stor belastning for netop små og mellemstore virksomheders likviditet i mange år.

”Vi oplever, at nogle virksomheder må vente både 60 og 90 dage for at få deres penge. Og mange skal jo afregne moms, længe før pengene falder, og de må trække på dyre kassekreditter. Mange SMV-virksomheder føler sig tvunget til at acceptere disse betingelser. Alternativet er at miste or­dren fra den store virksomhed, som kan næsten altid finde en anden leverandører. Så der er reelt tale om et diktat og ikke en forhandling om betalingsfristen,” siger Jakob Brandt.

Modstand

Det er over ti år siden, der sidst kom nye regler for be­talingsfrister. Også dengang hed det, at udgangspunktet var, at fristen skulle være 30 dage. Men budskabet var også, at den endelige frist var op til en forhandling mel­lem parterne. Det har Kommissionen nu indset ikke virker i realiteternes verden.

I Danmark har forslaget mødt massiv modstand både fra regeringen, Dansk Industri og Dansk Erhverv. Modstanden er mest kommet til udtryk i høringssvar og enkelte kronik­ker, men ikke i den offentlige debat ellers. Regeringen skri­ver således i et grund- og nærhedsnotat fra sidste måned, at ”det er regeringens holdning, at kortere betalingsfrister bør fremmes via frivillige brancheaftaler eller standardkontrak­ter frem for bindende maksimale betalingsfrister.”

Dansk Erhverv udtaler stærk kritik af forslaget. ”Det er helt afgørende, at der i denne diskussion sondres klart mellem lange betalingsfrister, der er aftalt mellem par­terne, og forsinket betaling, der er i strid med aftalen. En lovfastsat maksimal betalingsfrist på 30 dage – uden undtagelser – vil være en alvorlig indgriben i europæiske virksomhedernes mulighed for frit at aftale de vilkår, der passer bedst til deres sektor, forretningsmodel og behov.”

Også Dansk Industri er lodret uenige med SMVdan­mark i, at små og mellemstore virksomheder tvinges til at acceptere lange betalingsfrister.

”Langt størstedelen af danske virksomheder er små og mellemstore. Faktisk er der færre end tusind danske virksomheder med over 250 ansatte. Derfor passer ud­lægningen af, at det alene er de store virksomheder, der presser de små i forhold til betalingsfrister, simpelthen ikke,” skriver Kim Haggren, vicedirektør i DI, i en kronik.

Han henviser til en analyse fra Statista fra juni 2023, der peger på, at vi i Danmark har den gennemsnitligt korteste betalingstid på under 30 dage. Samtidig har man med den nuværende lovgivning en fleksibilitet, så parterne kan af­tale længere betalingsfrister, mener Kim Haggren.

Men argumentet med den gennemsnitlige kortere be­talingstid preller af på SMVdanmark.

”Det svarer til, at man ikke skal sende politi og fartkon­trollører ud på motorvejene, for gennemsnitshastigheden er jo kun 119 km/t, selv om det er tilladt at køre 130 km/t. Men alle ved, at mange kører over de tilladte 130 km/t alligevel” siger Jakob Brandt og henviser til deres egen un­dersøgelse fra 2018, hvor 43 pct. svarede, at de har ople­vet betalingsfrister på over 30 dage.

Høje morarenter

Betales en regning alligevel for sent, altså efter de 30 dage, skal det koste dyrt, mener Kommissionen også. Der skal nemlig lægges morarenter på, som udgøres af den Europæiske Centralbanks referencesats plus 8 pct. Og den kan kreditor ikke frasige sig eller give afkald på.

Forslaget skal nu behandles af parlamentet og Rådet, men især i parlamentet mener Jakob Brandt fra SMVdan­mark, at han hører positive toner.

”Der er flere danske partier, der allerede har tilkende­givet, at de støtter forslaget” siger han.

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank