Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om kapitalforvaltere – Fald i indtægter fra ellers guldrandet kapitalforvaltning

Morten W. Langer

torsdag 23. november 2023 kl. 11:40

Tema om kapitalforvaltere – Fald i indtægter fra ellers guldrandet kapitalforvaltning

Det, der skulle være fremtidens store guldæg i bankerne og hos de store kapitalforvaltere, står i stampe. Svage aktiemarke­der de seneste år har betydet udtræk af AuM-kroner. Og professionelle investorer trækker mod udenland­ske forvaltere, mens de private velhavere trækker mod AIF-fonde eller andre alternativer – eller billige ETF’ere. De store kapitalforvalteres guldår begynder tydeligvis nu at rinde ud. Men for investeringsforenin­gerne er der lysglimt de seneste måneder.

Danske Bank oplyser i sin factbook for Q3, at banken ved udgangen af Q3 havde 698 mia. kr. under forvaltning (AuM). Det er mere end i starten af 2023, hvor AuM var 667 mia. kr., men be­tydeligt mindre end ved udgangen af 2021, hvor man lå på 813 mia. kr. Oversigten viser, at det helt store fald skyl­des udtræk af professionelle mandater, idet AuM her er faldet fra 488 mia. kr. til 387 mia. kr. Altså med lidt over 100 mia. kr. Til gengæld er forvaltningsformuen for retail­kunder mere moderat faldet med 14 mia. kr.

I de samlede tal for asset management i Danske Bank skal tillægges 413 mia. kr., som kommer fra datterselska­bet Danica. Dette beløb er stort set uændret i forhold til årets start. Tal fra FinansDanmark viser, at den samlede formue i investeringsforeningen Danske Invest var 512 mia. kr. ved udgangen af 2021, og den dykkede til 336 mia. kr. ved udgangen af 2022. Og I oktober var formu­en vokset til 349 mia.kr. Statistikken viser også, at der de seneste måneder igen har været nettokøb blandt Danske Banks-kunder, så nettotilgangen år til dato er 2,2 mia. kr., som alene er hentet de seneste måneder.

Ifølge Factbook gav asset management indtægter på 558 mio. kr. i kvartalet, og det var betydeligt mere end de foregående kvartaler, bl.a. på grund af performance fee. Der er dog langt til guldkvartalet, Q4 2021, hvor indtæg­terne løb op i 912 mio. kr., hvoraf 305 mio. kr. var perfor­mance fee.

BankInvest, der ejes af 40 danske banker, bl.a. Ring­kjøbing Lanbobank, Spar Nord, Jyske Bank og Arbejder­nes Landsbank, har 133 mia. kr. under forvaltning. Selve investeringsforeningen BakInvest oplyser i halvårsregn­skabet, at formuen i halvåret steg med 4 mia. kr. til 84 mia. kr. Ledelsen oplyser, at der har været tilbagegang i investeringsprofilerne Globale Aktier Ansvarlig Udvikling og Globale Obligationer Ansvarlig Udvikling samt afdelin­gerne Emerging Markets Aktier KL og Virksomhedsobliga­tioner HY KL.

”Tilbagesalget i disse afdelinger vurderes overvejende at kunne henføres til bevægelser mellem foreningens afde­linger og andre af BankInvests investeringsprodukter,” op­lyses det. Der fortælles ikke noget om de store tilbagesalg i afdelingen BI Erhvervsejendomme, som er baseret på PFA erhvervsejendomsportefølje, og som har været genstand for en artikelserie i Økonomisk Ugebrev på grund af store skævheder mellem indre værdi og markedskursen.

I halvårsregnskabet for BI Asset Management fremgår det, at kapitalforvalteren gik noget tilbage i overskud i for­hold til samme periode sidste år. Selskabets resultat før skat for første halvår 2023 endte på 204,8 mio. kr., sam­menlignet med 221,1 mio. kr. i 2022. Ledelsen skriver, at den anser resultatet som tilfredsstillende.

Det oplyses, at 73 pct. af investeringsstrategierne (GIPS composites) lå over deres respektive benchmark i 2023. ”På 3-års sigt har 63% leveret afkast over deres respektive benchmark. På basis af den positive udvikling på de finansielle markeder i perioden og tilgang af nye institutionelle mandater i andet halvår er forventningerne til årets resultat før skat opjusteret fra 355-435 mio. kr. til 430-460 mio. kr.,” skriver CEO Lars Bertram.

Selskabets samlede formue under forvaltning er i lø­bet af 2023 steget fra 118,2 mia. kr. ultimo 2022 til 124,2 mia. kr. pr. 30. juni 2023. ”Formuen i de institutionelle for­eninger/aftaler er steget med 2,5 mia. kr. og udgjorde pr. 30. juni 2023 i alt 26,0 mia. kr. De institutionelle aftaler forventes at stige yderligere den kommende periode efter tilgang af nye mandater,” skriver ledelsen.

Formuen i investeringsforeningerne under BI manage­ment er dykket fra 141 mia. kr. ved udgangen af 2021 til 124 mia. kr. ved udgangen af 2022 og til aktuelt 123 mia. kr., viser tal fra FinansDanmark.

Nykredit skriver i Q3-regnskabet om udviklingen i kapitalforvaltning, som kaldes wealth management: ”Formue under forvaltning steg med 26,3 mia. kr. i forhold til ultimo 2022 og udgjorde i alt 432,3 mia. kr. (ultimo 2022: 406,0 mia. kr.). Udviklingen skyldes til dels et positivt net­tosalg på 13,6 mia. kr. som følge af nettotilgang fra så­vel kunder i partnerpengeinstitutterne gennem Sparin­vest-samarbejdet, Retail- og Private Banking Elite-kunder samt fra institutionelle og internationale kunder. Hertil kommer et positivt afkast på 12,7 mia. kr.”

Samlet set blev AuM øget med godt 3 pct. fra nye kunder. Men næsten hele fremgangen kom i årets før­ste kvartal, idet AuM er stort set uændret fra udgangen af første kvartal til udgangen af tredje kvartal. En vigtig forklaring er sandsynligvis, at aktiemarkederne startede året positivt i første kvartal, hvilket i sig selv har løftet den samlede formue under forvaltning.

Nykredit oplyser ikke AuM for de enkelte kundegrup­per. Tal fra FinansDanmark viser ikke formueudviklingen i Nykredit Invest, men kun Nykredit Portefølje, som også omfatter administration for mange andre. På Nykredit In­vests hjemmeside oplyses, at investeringsforeningen har 27 mia. kr. under forvaltning for især private investorer. Det Nykredit-ejede Sparinvest har en formue på 70 mia. kr., og det er efter solid fremgang i forhold til de fleste andre investeringsforeninger.

I Q3-regnskabet oplyser Nykredit, at der var samlede wealth management-indtægter i årets første ni måneder på 1214 mio. kr., hvoraf 399 mio. kr. i Q3 og 416 mio. kr. i Q2. Regnskabstallene mudres af, at Nykredit Portefølje har ekstern administration for andre fonde. Her har man over sommeren skåret hårdt i kundeporteføljen ved at sige nej tak til bl.a. nuværende kunder i form af fonde, familiekon­torer og selvstændige kapitalforvaltere. Det har betydet et betydeligt inflow af nye kunder til bl.a. Fundmarket.

Fondsmæglerselskabet Maj Invest, der står for kon­cernens asset management, skriver i halvårsregnskabet, at resultatet før skat i halvåret blev 84 mio. kr., mod 120 mio. kr. første halvår 2022. Nettorente- og gebyrindtæg­ter dykkede til 174 mio. kr., mod 220 mio. kr. halvåret før. CEO Jeppe Christiansen skriver: ”Selskabet har i første halvår 2023 opnået et resultat, der ligger lidt under det forventede, som følge af at den formue, der rådgives om, har været lavere end forventet.”

Ledelsen skriver, at Investeringsforeningen Maj Invest, som Maj Invest Asset Management rådgiver, fortsatte tid­ligere års vækst, og ultimo juni 2023 havde foreningen fle­re end 54.000 medlemmer. Formuen udgjorde 19 mia. kr.

Om årsforventningen skriver ledelsen, at ”den formue, der rådgives om i 2023, forventes at være på et lavere niveau end for 2022. Som følge heraf forventes et fald i bruttoindtægterne i 2023. Omkostningerne forventes at stige som følge af en høj inflation. For 2023 forventes et resultat efter skat, der ligger under det realiserede resul­tat for seneste regnskabsår.”

Jyske Bank har de seneste år styrket sin kapitalforvalt­ningsforretning betydeligt, først med overtagelsen af den danske del af Handelsbanken samt investeringsforeningen Handelsinvest og dernæst af PFA Bank. I Q3-regnskabet skriver bankens ledelse, at der var et lille fald i formuen under forvaltning, og at det skyldes negativt nettosalg til in­stitutionelle kunder. Om hele 2023 skriver banken, at ”For­retningsomfanget inden for kapitalforvaltning steg til 225 mia. kr. ultimo 3. kvt. 2023 fra 218 mia. kr. ultimo 2022. For­retningsomfanget var i perioden positivt påvirket af stigen­de kurser på aktie- og obligationsmarkederne. Hertil kom positivt nettosalg af investeringsløsninger til detailkunder og et let negativt nettosalg til institutionelle kunder.”

Ifølge FinansDanmarks tal er Jyske Bank ikke overra­skende kommet godt igennem de seneste år: For det før­ste er Jyske Invest tilbage på niveauet ved udgangen af 2021 med AuM på 129 mia. kr., efter et tidligere dyk til 114 mia. kr. Tilgang fra Handelsbanken spiler en stor rolle her. Handelsinvest, som Jyske Bank har overtaget forvalt­ningen af, er dykket fra 18 mia. kr. til 8 mia. kr. Endelig ligger der 18 mia. kr. i PFA Invest, hvor forvaltningen over­drages til Jyske Bank næste år. Med tilkøbene overhaler Jyske Invest den samlede formue i BankInvest, som Jyske Bank også er medejer af. Spørgsmålet er om det er en langtidsholdbar løsning, eller om der er lagt op til et brud med Jyske Banks mere offensive strategiske statsning på dette forretningsområde.

Sydbank oplyser i Q3-regnskabet, at der i årets første tre kvartaler var basisindtjening på 260 mio. kr. fra kapi­talforvaltning, mod 267 mio. kr. sidste år. Hertil kommer indtjening på 230 mio. kr. fra investeringsforeninger og pensionspuljer – mod 239 mio. kr. sidste år. I 2022 blev indtægterne på kapitalforvaltning 351 mio. kr., mod 380 mio. kr. året før.

Sydbank oplyser ikke noget om udviklingen i AuM. Men af tal fra FinansDanmark fremgår, at bankens inve­steringsforening, Sydinvest, holder nogenlunde stand: Ved udgangen af 2022 var formuen 71,3 mia. kr., og ved udgangen af oktober var formuen 72,2 mia. kr. Det ser ud til, at der de seneste måneder har været inflow af nye kunder efter nettosalg de foregående måneder.

Formueplejes investeringsforeninger har været udsat for et betydeligt dyk de seneste år: Formuen under for­valtning er faldet fra 55 mia. kr. ved udgangen af 2021, over 36 mia. kr. ved udgangen af 2022 til aktuelt 32 mia. kr. Det svarer til et fald på mere end 40 pct. Formuepleje Holding kom ud af første halvår med et magert resultat i forhold til tidligere guldår.

Ledelsen skriver om halvåret, at ”Formuepleje Holding A/S kom ud af regnskabsperioden 1. januar – 30. juni 2023 med et overskud på 19,1 mio. kr. efter skat. I samme peri­ode sidste år var resultat efter skat på 40,4 mio. kr. – sva­rende til et fald på 52,7%. Resultatet skal ses i sammen­hæng med lavere formuer, end samme periode sidste år, i de foreninger som selskabets datterselskab, Formuepleje A/S har under forvaltning.”

Det moderate resultat, som ses fortsætte i andet halv­år, har tydeligvis udløst interne overvejelser i Formue­pleje, som ejes hovedsageligt af Lars Larsen-familien og Claus Hommelhoff, hvis søn sidder i bestyrelsen. For ny­ligt meddelte selskabet, at man nu ville gå efter velhaven­de private banking-kunder, som også bankerne jagter.

”Første halvdel af 2023 er brugt på at igangsætte og eksekvere på en lang række justeringer og tilpasninger i Formuepleje. Vi finpudser den overordnede forretnings­strategi og stiller blandt andet skarpt på vores kernekom­petencer og styrker. Det arbejde er i gang i samarbejde med bestyrelsen – og vi igangsætter løbende initiativer og tiltag til gavn for forretningen og kunderne,” hedder det.

Store forskelle på investeringsafkast

Hvem er bedst til at forvalte en pose penge med globale aktier? Det er typisk sådan noget, de institutionelle inve­storer gerne vil vide. Derfor kigger de bl.a. på det lang­sigtede afkast, et team hos en bestemt kapitalforvalter kan præstere. Men de professionelle kigger også på en lang række andre forhold. I denne mini-rating af de store danske kapitalforvaltere har vi valgt den bedste globale afdeling med en minimumformue på 1 mia. kr. Hvem har skaffet investorerne det bedste afkast over tre år?

Overordnet er billedet stort set, som det plejer: Nordea ligger i den øverste del. Også Nykredit plejer at ligge godt, eksempelvis i sidste års rating som nummer ét. Men i år er den bedste Nykredit-afdeling med globale aktier faldet markant ned ad ranglisten, målt på treårssigt. Der er dog håb forude for Nykredit, da afdelingen Nykredit Invest Globale aktier på ét år sigt ligger i front, sammen med Nordea Invest Global Enhanced.

Årets helt store positive overraskelse er Sydinvest, som rykker op på en andenplads efter sidste års syvende plads. Og Jyske Portefølje Globale aktier ligger fortsat på en bundplacering, med et moderat afkast over tre år på 3,2 procent, mod 11,3 procent i Nordea Invest. Maj Invest dratter ned ad rangliste, med et afkast lidt over 4 pct., både i afdelingerne med value-aktier og med vækstaktier.

Morten W. Langer

De bedste kapitalforvaltere

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank