Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Frygt for nedtur i ALK’s tabletsalg gjort til skamme

Steen Albrechtsen

onsdag 06. december 2023 kl. 16:25

Alk

Tidligere i år fik ALK-Abello solide kurssmæk efter skuffende salgstal for tabletforretningen og udmelding om CEO Carsten Hellmanns exit. Med Q3-regnskabet kom der oprejsning til aktien, da en del af usikkerheden om tabletforretningen blev gjort til skamme. Det mindsker usikkerheden om ALK’s fremtidige vækst. Det var nok til, at investorerne igen er villige til at se glasset som halvfyldt, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse.

ALK’s nytiltrådte CEO Peter Halling fik efter to uger på posten en glimrende start ved sit første rigtige møde med investorerne: Regnskabet for Q3 var solidt med god tabletvækst og ikke mindst god vækst i indtjeningsmarginaler. Også selvom der er visse kortsigtede udfordringer med f.eks. adrenalinpennen Jext, der i sig selv kostede fire procentpoint af toplinjevæksten.

En kursstigning efter regnskabet på 15 pct. indikerer med al tydelighed, at noget var godt, og at investorerne igen begynder at fæstne tillid til selskabet.

Den massive kursstigning kom overraskende nok i hus, selvom regnskabet ikke indeholdt nogen opjustering. I sig selv en indikator for, at sortsynet på ALK måske var blevet for stort. Tilbage i april fremlagde ledelsen præliminære tal for 1. kvartal, hvor tabletforretningens præstation var dårligere end ventet. Det udløste et kæmpe aktiekursdyk. Tabletsalget af allergipiller er fortsat nøglen til vækst i ALK’s investeringscase. Så det var betryggende for investorerne at se en solid vækst i salget på 14 pct. i 3. kvartal og også de medfølgende kommentarer om klare tegn på en bedre præstation i opstarten forud for pollensæsonen. I april var forklaringen på det dårlige tabletsalg dels en generelt dårlig pollensæson i 2022, men også at lægerne ikke havde haft tid eller kapacitet til at se alle patienterne og udskrive allergitabletter.

På det grundlag har ALK forsøgt at rykke ”receptudskrivningssæsonen” lidt fremad, således at influenza og andre infektioner ikke er en konkurrent i kampen om lægernes konsultationskapacitet. Derfor er man med en fokuseret indsats i nogen grad lykkedes med at få læger og patienter til at få behandlinger sat i gang tidligere, dvs. i 3. kvartal som udgangspunkt.

ALK bekræftede med data, at nye patientopstarter lå over ti pct. højere år-til-dato end sidste år, og det er med til at lægge et godt fundament for salget i allergisæsonen 2024. Andre data pegede på en vækst på 40 pct. i besøgende i ALK’s allergioplysende onlineunivers klarify. Ledelsen oplyste også statistik for pollenrelaterede googlesøgninger, der indikerer en solid pollenopmærksomhed hos patienterne. Igen er det en indikator på, at ALK i 2024 ikke kommer ud i samme situation som i april 2023.

Strategisk retning uændret, men…

Den nye CEO Peter Halling bekræftede, at strategien og den strategiske retning er helt intakt i forhold til ambitionerne om langsigtet vækst i toplinjen og på bundlinjen. Der blev talt om at opbygge tillid (til investorerne). Men det er dog værd at notere, at der to gange blev tilføjet, at man er klar til at lave de nødvendige prioriteringer for at understøtte strategien og ambitioner på både kort og langt sigt. Uden at overtolke dette, så peger det i retning af, at der nok efter lidt i tid i chefstolen kan komme nogle justeringer af f.eks. produktportefølje, investeringer m.v. Forude ligger stadig den helt store nød, der skal knækkes – nemlig et succesfuldt indtog på markedet i USA. Her er de kommende forventede godkendelser af tabletterne til børn i 2024/2025 et vigtigt brækjern for at komme ind på blandt andet det amerikanske marked, hvor allergilægerne har en solid økonomisk præference/incitament til at udskrive den hidtidige behandling med injektioner og gentagne klinikbesøg.

Det er dog forventningen, at forældre er betydeligt mere opmærksomme og opsøgende på børns allergiudfordringer end på egne. Derfor vil ALK forsøge at komme bedre ind på markedet via børnelægerne fremfor allergilægerne. Uden sammenligning i øvrigt, så er 70-80 pct. af de nye patientopstarter i Japan børn, efter at allergitabletterne er blevet godkendt til børn.

Strategien og de kommende vækstdrivere i form af USA og et muligt indtog på markedet for fødevareallergi er helt intakte og styrket med de seneste, og forventede, gode data fra forsøg med tabletter til børn. I slutningen af året kommer de første data fra peanutallergi. Selvom det kun er fase 1 data, vil det give et godt fingerpeg om validiteten i ALK’s satsning på fødevareallergi.

Steen Albrechtsen

SA og/eller nærtstående ejer aktier i DSV

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank