De store milepæle i FLS’ store transformation er ved at nærme sig. Det kommende 4. kvartal bliver et stort vendepunkt. Ledelsen påpeger, at der bliver taget hånd om de makrorelaterede udfordringer i cementforretningen allerede i år med en forventet stor rightsizing i disse måneder. Samlet bliver 2024 det første år, hvor den nye fusionerede koncern vil træde tydeligere frem. Ledelsens gentagne bekræftelser af kvalitetsforbedringer i ordreindtaget bør begynde at vise sig tydeligere i driftsresultatet, skriver redaktør Steen Albrechtsen.
Regnskabet for 3. kvartal var på flere områder en gentagelse af halvårsregnskabet i august. Miningforretningen klarer det pænt og oppræciserede marginen en smule. Mining viser en stadigt stabil og moderat stigende ordreindgang, mens Cement-forretningen til gengæld så et fald i ordreindgangen på 24 pct. som en refleksion af den makroøkonomiske usikkerhed.
Det er dog værd at bemærke, at Cements ordreniveau i 3. kvartal ikke har ændret sig markant i forhold til de seneste par kvartaler. I august blev der talt om en mulig restrukturering af cement-forretningen, hvis udviklingen fortsatte. Efter kvartalsregnskab er budskabet klart, at der en større ”rightsizing” på vej i 4. kvartal, så Cement får en ”god og sund” start på 2024.
Cement-forretningen udgør omsætningsmæssigt kun 25 pct. af koncernens omsætning, og resultatmæssigt er betydningen endnu mindre. Ifølge 2026-strategiplanen vil Cements indtjening på sigt kun komme til at vægte omkring 1/6 af koncernens samlede indtjening. Derfor skal man passe på med at lægge for meget vægt på nedgangen.
Grundlæggende går transformationen, med integration af tilkøbte TK Mining og den øvrige oprydning, lidt hurtigere, end CEO Mikko Keto havde forventet. Ordrebeholdningen i de såkaldte Ikke-kerne aktiviteter er gået fra 3,6 mia. til nu 600 mio. kr., så det er ikke længere sandsynligt, at afviklingsforretningen koster større tab end tidligere udmeldt.
Vigtigere er den fremtidige værdiskabelse med integration af TK Mining og realisering af synergierne på 560 mio. kr., som forventes at have fuld effekt fra næste år. Ledelsen har oplyst, at den er omtrentlig 75 pct. i mål, og at man når i mål i 4. kvartal.
Aktuelt anvendes mange kræfter på den juridiske og operationelle opdeling af Cement og Mining, så man fremadrettet har to helt separate enheder. Det arbejde ser nu ud til at være færdigt i løbet af 1. halvår 2024 og med effekt fra 1. januar. Denne opdeling giver spekulationer om et muligt frasalg af cementforretningen. På sigt er det store spørgsmål altså, hvad der skal ske med cement-forretningen, når den er fuldstændig adskilt fra Mining.
Som ved tidligere lejligheder blev telefonkonferencen atter en opvisning i Mikko Ketos meget klippefaste konstateringer af, at man ikke går på kompromis med indtjeningen, og at kvaliteten og risikoniveauet i ordreindgangen er forbedret markant. Denne gang fornemmede vi dog et mindre fokus på kvartalets indgående ordrer. Det indikerer måske, at aktiviteten på den front for tiden er lidt træg. Overordnet var kvalitetsbudskabet dog stadig så klokkeklart fra CEO, at man ikke kan andet end at tro på det. Vi kan også i regnskabet notere, at f.eks. bruttomarginen fortsat er på vej frem, og i kvartalet blev marginalen løftet til 29 pct. med en stigning for fjerde kvartal i træk.
Tendensen er vigtigere end de præcise niveauer, for en del af forbedringen i forhold til årene før transformationen er, at mange af de ”dårligere ordrer” er taget ud og placeret i ikke-kerne aktiviteter. Det blev dog bekræftet på telefonkonferencen, at løftet i bruttomarginen er de første tegn på kvalitetsløftet i ordreindgangen.
Et spørgsmål er fortsat om kapitalfonden Altor vil købe flere FLS-aktier. Efter halvårsregnskabet i august øgede fonden til en ejerandel på 14,9 pct. ved at købe ekstra 3,8 pct. af aktiekapitalen i en bookbuilding proces til kurs 315. Endda til trods for, at markedskursen dengang kun var 285. Med den seneste kurs omkring 280 er det oplagt at tænke tanken, om Altor har yderligere køb på bedding. På den anden side har shortfondene fortsat et angreb i gang på FLS-aktien med en samlet position på ca. 4,5 pct. af aktiekapitalen.
Alt i alt er der klare tegn på, at årsskiftet markerer en vigtig milepæl i transformationen, og at fremgangen er tydelig trods den øgede makroøkonomiske usikkerhed. I første omgang er vi ganske trygge ved, at marginforbedringerne alene bør være nok til at drive indtjeningen og aktien højere, selvom omsætningen kommer til at stå mere stille end tidligere ventet.
Steen Albrechtsen
SA og/eller nærtstående ejer aktier i DSV
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.